Kaupallinen yhteistyö Coffee House -ketjun kanssa
Rakastan kahvia ja erityisesti hyvää kahvia. Silti joskus kahvilan tiskillä tulee tunne, että mistä kaikesta tämä latten hinta oikein koostuu? Onko kahvista tullut sellainen trendijuoma, josta voi laskuttaa mitä tahansa ja jota ollaan valmiit jonottamaan vaikka sateessa? No erikoiskahveista vielä olen valmis maksamaan, mutta se parkkiintunut musta liemi, jota suodatinkahvina monissa paikoissa myydään, ei kyllä olen kahden euron arvoista!
Pari viikkoa sitten tapahtui jotain, jonka jälkeen en ole kahvilakahvin hintaa kummemmin miettinyt. Sain kutsun tulla seuraamaan Coffee House -kahvilaketjun baristojen keskinäistä Master Barista -kisaa, Pauligin kahvipaahtimolle. Luvassa oli jännän kilpailun lisäksi aimo annos kahvitietoutta (ja tietenkin hyvää kahvia), joten en voinut kieltäytyä kutsusta.
En tiedä miksi, mutta jotenkin odotin näkeväni kisassa vähän varttuneempaa väkeä ja erityisesti sellaisia äkäisen oloisia miehiä, joihin yleensä törmää italialaisessa kahvilassa kahvikoneen takana. Ehei, Coffee Housen porukka oli nuorta ja innokasta, eivätkä yhtään äreitä. Nuoria naisia oli kilpailijoista valtaosa, mutta oli mukaan uskaltanut yksi rohkea nuorimieskin.
Ihanat signaturekahvit
Nuoret baristat loihtivat kisan aikana sujuvasti niin lattet kuin cappuccinotkin, muistivat lämmittää kupit, puhdistaa kahvikoneen maitosuuttimen ja tekivät vielä kahvin päälle hienot latte art -kuviot. Kahvin valmistuksen ohessa jokainen kertoili työstään, tavastaan valmistaa kahvia ja palvella asiakkaita. Jokainen kilpailija sanoi jännittävänsä, mutta ei sitä kyllä päällepäin huomannut. Miten ihanan innokasta, omasta työstään tykkäävää ja osaavaa porukkaa!
Lisäksi jokainen barista oli luonut kisaan oman signaturekahvinsa. Siellä oli aineksia Fazerinasta Nutellaan ja toffeerakeista valkosuklaaseen ja suolaiseen kinuskiin. Itse en ole mikään kermavaahtokahvien ystävä, mutta Maria Putaansuun valmistama Fazerina-mocha vei kyllä kielen mennessään. Ja kuinkas ollakaan, Maria vei myös koko kisan voiton Tampereen Coffee Houseen, jonka ravintolapäällikkönä hän toimii. Onnea vielä Maria!
Coffee House -baristan työ vaatii taitoa
Master Barista -kisaa seuratessa ymmärsin, minkälaista osaamista hyvän kahvin valmistaminen oikeasti vaatii. Päivän lopuksi myös me bloggaajat ja toimittajat pääsimme testaamaan taitojamme Paulig-instituutin tiloissa. Saimme säätää kahvimyllyn jauhatusastetta, tehdä espressoja ja harjoitella latte art -kuvioiden tekemistä.
Ja voin kuulkaa sanoa, ettei ollut mitään helppoa hommaa. Pelkästään kahvimyllyn kanssa sai tuhrattua aikaa vaikka kuinka ennen kuin kahvin jauhatus oli kohdillaan. Sitten vasta päästiin mittaamaa optimaalista sekuntimäärää, jonka aikana vesi valui 9 baarin paineella jauhetun kahvin läpi. Ja kun sekunnit oli saatu kohdilleen, niin vasta sitten päästiin valmistamaan espressoa.
Huh, mikä homma! Jatkossa jätän puuhan suosiolla kahviloiden baristoille.
Lisää vinkkejä hyvän kahvin valmistamiseen löydät täältä!
Kiitos Anna vinkistä, täytyy käydä testaamassa Kappelin kahvi seuraavan kerran kun olen Helsingissä!