Oletko onnellinen ylityöntekijä?

ylityöntekijä

Viimeiset pari viikkoa ovat taas olleet aikamoista matalalentoa työn puolesta. Halusin pitää pääsiäisenä muutaman päivän lomaa, joten hommat piti tehdä etukäteen. Lisäksi olin työmatkalla Pärnussa ja tätäkin postausta naputtelen työmatkalla hotellihuoneessa Riikassa. Ensi viikolla on PING Helsinki -tapahtuma eli taas on edessä reissu.

Reissaaminen tuo kivaa vastapainoa arkiselle työlle, mutta sotkee myös aikatauluja ja venyttää työpäiviä. Monesti matkat kuitenkin antavat niin paljon uutta ajateltavaa ja monenlaisia juttuaiheita, että venymisen jaksaa. Mutta liika venyminen ei ole hyväksi. Jos jatkuvasti tekee pitkää päivää, eikä ehdi palautua kunnolla, seuraukset ovat sen mukaiset. Nykyään tuntuu, että joka toisella ihmisellä on taustallaan jonkin sortin loppuun palaminen tai stressiöverit.

Suomalaiset ovat onnellisia ylityöntekijöitä

Sain käyttööni teknologiafirma Epsonin vuoden vaihteessa tehdyn kansainvälisen tutkimuksen, jossa oli haastateltu toimistotyöntekijöitä eri maissa niin Euroopassa kuin Afrikassakin. Tutkimuksessa oli selvitetty monenlaisia asioita toimistotyöläisten työntekoon, työssä viihtymiseen ja toimistoteknologian käyttöön liittyen ja vertailtu eri maista saatuja tuloksia.

Tämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat teknologiaorientoituneita ja onnellisia ylityöntekijöitä. Tuo teknologia-asia ei yllättänyt, mutta se, että ihmiset tekevät onnellisena viikkotolkulla ylitöitä on mielestäni hälyttävä tulos.

Ja kuinka paljon niitä ylitöitä tehdään vuositasolla? Tutkimuksen mukaan keskimäärin kahdeksan viikkoa eli kaksi kuukautta! Ei ole ihan terve suuntaus tämä.

Tutkimukseen vastanneista suurin osa eli 70 prosenttia tekee viikossa keskimäärin kuusi tuntia ylitöitä, joista kolmannes on palkatonta. Sehän on melkein yhden työpäivän verran per viikko.
Luulisi tällaisten tulosten huolestuttavan myös työnantajia, vai onko nykyajan trendi polttaa ihmiset loppuun?

Onko liikaa töitä vai liian vähän tekijöitä?

Mistä tällaiset ylityömäärät oikeasti kertovat? Siitä, että niillä ihmisillä, joilla vielä on töitä, niitä on liika vai, että firmat ovat puristaneet henkilöstöresurssit liian pieniksi ja ihmiset hautautuvat työtaakan alle?
Vai siitä, että emme osaa hallita ajankäyttöämme ja suorittaa työtehtäviämme tehokkaasti työpäivän aikana?

Epsonin tutkimuksen mukaan tämä ylityöaika on kuitenkin suorituksen kannalta tehokkainta aikaa, joka käytetään sähköpostien lukemiseen (49 %), tehtyjen tai edessä olevien tehtävien katselmointiin (43 %) ja ammattitietämystä ja taitoja kehittävien materiaalien lukemiseen (49 %).

Tuntuu siltä, että jos ylityöaika on kaikkein tehokkainta aikaa, niin työpäivä kuluu siis kaikkeen toisarvoiseen puuhasteluun ja tehoja löytyy vasta, kun töitä ruvetaan tekemään omalla ajalla. Ei kuulosta kovin järkevältä touhulta.

Vai onko niin, että joku muu hallitsee ajankäyttöämme työpäivän aikana? Pitkät palaverit ja tehottomat kokoukset vievät aikaa ja varsinainen työ jää tekemättä ja pitää hoitaa omalla ajalla.

Mitä on työn ja vapaa-ajan tasapaino?

Moni kokee, että työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt uuden teknologian myötä. Työpuhelin kulkee aina mukana ja koko ajan on oltava tavoitettavissa.

Yrittäjänä olen itse vastuussa omasta ajankäytöstäni ja työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Aikaisemmin stressasin asiaa usein ja koitin laskea työtuntejani ja verrata sitä vapaa-ajan määrään. Aina tuntui, että toista oli liikaa ja toista liian vähän.
Kunnes muutin ajattelutapaani. En enää koita erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan vaan koita tehdä asioita silloin kun parhaalta tuntuu.

Jos sunnuntai-iltana iskee kirjoitusinspiraatio, voin ryhtyä työntekoon ilman syyllisyyden tunnetta ja aloittaa sitten maanantaiaamun pitkällä kävelylenkillä. Ja jos viikonloppu menee työmatkalla, niin otan sitten itselleni vapaapäivän keskellä viikkoa.
Lisäksi olen oppinut ottamaan taukoja välillä pitkäksi venyviin työpäiviin. Kunnon lounastauko tai happihyppely ja kuppi kahvia tekevät ihmeitä. Tämä on yrittäjän etuoikeus.

Omaa työtäni voin myös tehdä käytännössä missä vaan, missä on nettiyhteys ja virtapistoke läppärilleni. Työni ei ole paikkariippuvaista.
Epsonin tutkimukseen vastanneistakin vain enää 13 prosenttia suoritti työnsä ainoastaan työpaikalla. Myös etätyön ja kotona työskentelyn suosio kasvaa, koska aikaa ei kulu työmatkoihin ja keskittymisrauha työhön on taattu.

Minkälaisilla asioilla sinä huolehdit jaksamisestasi vai oletko onnellinen ylityöntekijä?

*Kuva: Epson

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

50 + = 56

Post Navigation