Pasteijat vaihtuivat vegeshotteihin – Ruokatrendit näkyvät myös kokoustarjoiluissa

*Kaupallinen yhteistyö Hilton Helsinki hotellit

Hilton Helsinki hotellien

Aamupäivän tunnit vilahtavat monesti nopeasti ohi intensiivisessä kokouksessa. Puolenpäivän aikaan hiipivä nälkä muistuttaa kuitenkin tärkeästä tauosta: lounaasta.

Hyvä lounas on kokouspäivän tärkeimpiä asioita. Sen avulla antaa helposti anteeksi muutaman muun kömmähdyksen. Mutta jos lounas on huono, se vie helposti terän koko kokouspaikasta ja jättää sanan mukaisesti huonon jälkimaun. Kulunutta mainoslausetta lainaten: Hyvä ruoka, parempi mieli.

Kun silmien eteen avautuu syksyisenä torstaina Hilton Helsinki Strandin kokousvieraiden lounasbuffet, ei voi kuin hymyillä. Siinä on lounas minun makuuni. Pitkä pöytä täynnä selkeitä makuja ja raaka-aineita sekä runsaasti vaihtoehtoja, joista jokainen voi koota mieleisensä annoksen. Lounasbuffetissa on tarjolla sekä kalaa että lihaa, mutta ennen kaikkea siinä on paljon vihanneksia ja kasviksia eri muodoissa. Makuja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Ruokia, joissa on käytetty sesongin raaka-aineita, kuten näin syksyllä lehtikaalia, punajuuria ja sieniä.

Parasta on se, että Hilton Helsinki hotellien runsaasta valikoimasta jokainen löytää jotain syötävää ja voi koota mieleisensä annoksen. Tuhtia lounasta kaipaavalle on paahdettuja perunoita, härän kuvetta eli Flan steakia ja bearnaisekastiketta. Kasvisyöjälle ja vegaanille maistuvat kikherne-tomaattisalaatti, hummus, härkäpapu-lehtikaaliräiskäleet sekä marinoidut sienet, ja keventäjä voi helposti täyttää puolet lautasestaan erilaisilla salaateilla ja kasviksilla. Tuoreen leivän päälle voi levittää voita, tuorejuustoa tai hummusta.

− Myös kokouslounaissa vegaanisuus on selkeä trendi, joka näkyy meilläkin. Kasvissyöjiä on koko ajan enemmän ja vegaanivaihtoehtoja kysellään paljon, Hilton Helsinki Strandin keittiöpäällikkö Juuso Jäntti kertoo tämän päivän ruokatrendeistä, jotka vaikuttavat myös kokoustarjoiluihin.

Nykyään monia ärsyttää erilaisten ruokavalioiden määrä ja ihmisten monenlaiset ruokarajoitteet, mutta Hilton Helsinki hotelleissa asiaan suhtaudutaan toisin.

− Me huomioimme kaikki ruokavaliot tasapuolisesti tarjonnassamme ja lisäksi huomioimme tietenkin asiakkaan erityistoiveet. Kokousvieraiden lounasbuffetissa on päivittäin tarjolla esimerkiksi vegaaneille sopivia ruokalajeja. Rakennamme lounasbuffetin niin, että saatavilla on selkeitä ruokia, jotka on valmistettu yhdestä tai kahdesta raaka-aineesta. Niistä jokaisen on sitten helppo koota itselleen sopiva lounas, Jäntti lisää.

Lisäksi Hilton Helsinki hotellien kokousvieraiden lounasbuffetissa on aina paikan päällä kokki. Hän leikkaa ja tarjoilee lihoja ja vastaa samalla lounasvieraiden mahdollisiin kysymyksiin tarjolla olevista ruoista. Näin tarjoilijoiden ei tarvitse koko ajan juosta keittiössä kysymässä, mitä mikäkin ruokalaji sisältää.

Joskus vastuullisuus ratkaisee

Suomessa Hilton Helsinki hotellien kokouksissa noudatetaan Meet With Purpose -kokouskonseptia, jossa moni tärkeä asia on jo mietitty valmiiksi asiakkaalle. Konseptiin kuuluvat muun muassa ruokahävikin minimointi, sesongin raaka-aineiden käyttäminen, vastuullisesti tuotetut raaka-aineet, kuten esimerkiksi sertifioidut kalat ja äyriäiset, lähiruoan suosiminen ja valmiiksi mietityt virkistävät tauot.

− Joskus kokousasiakkaan tarjouksen ehtona on vastuullisuus eli vaikkapa kokoustarjoiluiden raaka-aineista tietyn määrän pitää olla luomua. Meet With Purpose -konsepti takaa sen, että kokoustarjoiluissa on aina huomioitu myös vastuullisuusnäkökulma. Lisäksi keittiömme tuntee raaka-aineet ja tuottajat niin hyvin, että osaamme kertoa niistä asiakkaan haluamat tiedot. Pystymme tarvittaessa laskemaan muun ohella kokouksen hiilijalanjäljen.

Tasapainon lounas on monelle jo tuttu juttu

Yhä useampi meistä ymmärtää nykyään ruoan merkityksen hyvinvoinnille. Muistamme kiireestä huolimatta syödä vähintään kolme kertaa päivässä ja popsia väliin myös välipaloja. Tasapainoisen lounaan koostamisessa moni käyttää vanhaa tuttua lautasmallia, jossa lautaselle kootaan kasviksia, proteiinia ja hiilihydraatteja sopivassa suhteessa.

Tasapainoinen yhdistelmä on myös Hilton Helsinki hotelleiden kokousvieraiden lounasbuffetin tarjonnan tavoitteena. Tarjolla on aina vihanneksia, lihaa ja kalaa, eikä herkutteluakaan unohdeta.

− Meillä iltapäiväkahvin aikana on myös lupa herkutella ja silloin tarjolla on esimerkiksi kakkua, tryffeleitä tai keksejä. Lisäksi on tietenkin tuoreita hedelmiä, juuressipsejä, hedelmäsalaattia tai vaikka vegeshotteja. Monipuolisesta tarjonnasta asiakas voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon. Me emme päätä asiakkaan puolesta, miten hän haluaa herkutella, Jäntti muistuttaa.

Roll in vai Get together?

Itse liikun työni puolesta monissa tilaisuuksissa yksin, enkä välttämättä tunne paikan päällä olijoista ketään. Tapahtuman lounas- tai kahvitauko on yleensä hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Kahvikupin tai ruokalautasen kanssa kannattaa rohkeasti työntyä kiinnostavaan pöytäseurueeseen tai tarjota seuraansa jollekin toiselle tapahtumassa yksin olevalle. Lounastarjoilun muodolla voikin olla suuri merkitys tapahtuman luonteelle ja ihmisten viihtymiselle.

Hilton Helsinki hotellien kokousten suosituin lounastarjoilu on buffet, mutta tilaisuuden luonteen ja osallistujamäärän huomioon ottaen, tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Jos ihmisten halutaan minglaavan ja verkostoituvan keskenään, on rento Get together -lounas paikallaan. Intensiivisen ja suljetun tilaisuuden tarjoilut voidaan puolestaan rullata sisään nopean ja kätevän roll in -lounaan muodossa.

Pasteijat ovat vaihtuneet seitaniin

Vielä 1990-luvulla rasvaiset pasteijat ja viinerit olivat monesti normaalia kokoustarjottavaa ja lounaan oheen saatettiin nauttia lasi viiniä. Nykyään kokoustauolla voi törmätä vasta leivottuihin pulliin, mutta ei kyllä enää pasteijoihin.

− Pasteijat ovat tänä päivänä vaihtuneet esimerkiksi vihanneksista valmistettuun vegeshottiin, eikä alkoholia tarjoilla kokouslounailla lähes koskaan. Toisaalta kymmenen vuotta sitten olisi varmaan ollut vaikea kuvitella tarjottavan vegaanijuustoa ja seitanleikettä, jotka meillä kuuluvat nykyään kokousten aamiaistarjontaan, Juuso Jäntti kertoo.

Kuka tunnustaa räpsivänsä puhelimella kuvia kauniista lounasannoksestaan tai buffetpöydästä? Itse kuuluun tähän porukkaa. Vaikka visuaalisuus on aina ollut tärkeä osa ruokaa, on se nykyisenä Instagram-aikana tullut vieläkin tärkeämmäksi. Ja jälleen kerran tämäkin trendi näkyy Hilton Helsinki hotellien kokoustarjoiluissa.

− Kyllä ruoan kuvauksellisuutta ja Instagram-ystävällisiä annoksia mietitään myös kokoustarjoiluja suunniteltaessa. Se näkyy meillä erityisesti annoksien ja esillepanojen suunnittelussa.

Ja se näkyy myös Hilton Helsinki Strandin kokousvieraiden lounaspöydässä. Moni ruoka on viimeistelty yrttisilpulla, lämpöiset ruoat on laitettu esille kauniisiin valurautapatoihin, ruokailuvälineet ovat pystyssä vanhassa lasipurkissa, leipäkorin päälle on laitettu pellavapyyhe ja jokaisen ruokalajin nimi on käsin kirjoitettu pöydän pintaan. Mietittyä ja viimeistelty. Kokousvieras arvostaa tätä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

80 − 73 =

Post Navigation