10 vinkkiä aivojen hyvinvointiin

aivojen hyvinvointiin

Aivot tarvitsevat sopivassa suhteessa lepoa ja uusia haasteita.

Tällä viikolla Suomessa vietetään aivoviikkoa. Aika harvoin tulee itsellä mietittyä omia aivojaan ja niiden hyvinvointia. Oikeastaan aivot tulevat mieleen ainoastaan silloin, kun ne eivät toimi kunnolla. Silloin kun et muista haluamiasi asioita tai työn teko takkuaa, kun aivokoppa tuntuu olevan täynnä pumpulia.

Näillä aika yksinkertaisilla vinkeillä, jotka lisäävät hyvinvointia muutenkin, on helppo huolehtia aivojensa hyvinvoinnista. Samat vinkit auttavat myös ennaltaehkäisemään muistisairauksia.

10 vinkkiä aivojen hyvinvointiin!

1) Vältä ylipainoa. On paljon tutkimusnäyttöä siitä, että ylipaino lisää riskiä sairastua verisuoniperäisiin sairauksiin: diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Sydän- ja verisuonisairaudet taas lisäävät riskiä sairastua muistisairauksiin. Helppo keino vähentää omaa riskiään sairastua on siis välttää ylipainoa.

2) Lopeta tupakointi. Nikotiini kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverisuonia ja nostaa verenpainetta. Tupakoijilla veren rasva-arvot muuttuvat epäedullisiksi, mikä lisää tukoksen kehittymisen riskiä. Maailman terveysjärjestön mukaan 14 prosenttia maailman Alzheimer-tapauksista voidaan laskea tupakan aiheuttamiksi.

3) Nauti alkoholia kohtuudella. Runsas alkoholinkäyttö voi nopeuttaa Alzheimerin taudin etenemistä. Pysy siis kohtuudessa.

4) Hoida perussairaudet. Jos sinulla on todettu mikä tahansa perussairaus, on sen asianmukainen hoito parasta riskien pienentämistä. Tämä tarkoittaa, että hoidat korkean kolesterolin ja verenpaineen kuntoon lääkityksellä. Myös pienikin painonpudotus voi auttaa. On tärkeää hoitaa myös masennus kuntoon, sillä pitkään jatkuva masennus vahingoittaa aivoja.

5) Syö monipuolisesti. Yksipuolinen ravinto on muistisairauksien selkeä riskitekijä. Jos syö ravintoköyhää ruokaa, aivot eivät saa riittävästi rakennusaineita. Monipuolinen ravinto suojaa aivoja. Aivot nauttivat monityydyttymättömistä rasvahapoista, kalasta, marjoista, hedelmistä ja kasviksista. Välttää kannattaa tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja punaista lihaa.

6) Liiku mahdollisimman paljon. Liikunnalla on muistisairauksilta suojaava merkitys. Liikunta lisää verenkiertoa ja tuo vereen hapekasta hyvää verta, joka kulkeutuu liikunnan myötä aivoihin. PET-kuvauksissa on voitu huomata, että jo 20 minuutin liikunta aiheuttaa aivoissa positiivisia muutoksia. Kaikki liikunta on hyvästä, ja parasta on, jos pystyt liikkumaan monipuolisesti ja vaihtelevissa maastoissa.

7) Kuuntele lempimusiikkiasi. Musiikilla on erittäin suuri merkitys aivojen hyvinvoinnille. Se tuottaa mielihyvää, laukaisee stressiä ja ehkäisee masennusta. Mikä tahansa musiikki on hyvää aivoille, kunhan kuulija pitää siitä. Parasta on, jos voit yhdistää musiikin ja liikunnan.

8) Pane aivot töihin. Aktiivinen elämäntapa ja uusien asioiden opettelu suojaa muistisairauksilta. Mitä enemmän käytät aivojasi sitä parempi. Mikä tahansa uusi haaste on aivoille hyvästä.

9) Nuku riittävästi. Uni on erittäin tärkeää aivojen ja muistin hyvinvoinnille. Unen aikana aivot lepäävät ja jäsentävät tietoa, jota olet saanut päivän aikana. Levollinen uni antaa aivoille mahdollisuuden tallentaa tietoa. Väsyneenä uusia asioita on paljon vaikeampi oppia kuin levänneenä. Vasta levossa esimerkiksi luovuus pääsee valloilleen.

10) Vältä stressiä. Pyri kaikin tavoin pitämään elämäsi tasapainossa. 8 + 8 + 8 sääntö on edelleen pätevä ohjenuora, eli hyvään vuorokauteen kuuluu kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia mielekästä vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta. Jos töistä ja kiireestä irrottautuminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla esimerkiksi mindfulness-harjoitteita tai muuta itselle mielekästä tekemistä.

Vinkit aivojen hyvinvointiin antoivat neurologi ja tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta sekä asiantuntija Anita Pohjanvuori Muistiliitosta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

48 − 45 =

Post Navigation