10 vinkkiä, joilla selätät talven ja pimeyden!

pimeä vuodenaika

Marraskuun pimeydessä tuntuu helposti siltä, että pimeys ja kylmyys ottavat selkävoiton, vaikka käytössä ovat kaikki apukeinot kirkasvalolampusta D-vitamiiniin.

Itse olen viime vuosina selättänyt pimeän vuodenajan asennetta vaihtamalla. Paljon kynttilöitä, lämmin viltti, teetä tai lasi punaviiniä silloin tällöin, seurana hyvä kirja tai elokuva ja joka päivä kunnon yöunet. Kyllä se kevät sieltä sitten tulee!

Auttaisivatko nämä 10 vinkkiä sinua kaamoksen taltuttamisessa?

1) Oma asenne on tärkeä. Älä suhtaudu pimeään nuivasti
Älä aloita aamuja suupielet alaspäin. Hyväksy pimeä vuodenaika sellaisena, kun se on ja tee siitä itsellesi paras mahdollinen.

2) Lisää energiatasojasi ulkoilemalla päiväsaikaan
Ulkoilu – kaikkein mieluiten valoisaan aikaan – nostaa vireystasoa. Aurinko, happi ja luonto ovat tärkeitä mielen virkeydelle. Käy happihyppelyllä vaikka lounastunnilla! Vireystasoa voi nostaa myös kirkasvalolampulla, useat vannovat avantouinnin nimeen.

3) Liiku porukassa
Kaikki liikunta vaikuttaa positiivisesti vireystasoon. Eniten energiaa tuovat liikuntamuodot, joita teet yhdessä muiden kanssa. Parhaimmistoa edustaa tanssi, jossa yhdistyy sosiaalisuus, läheisyys, liikunta ja musiikki.

4) Huolehdi monipuolisesta ravinnosta
Kun illat pimenevät ja ilma viilentyy, tekee monien luontaisesti mieli sokeria ja hiilihydraattipitoista ruokaa.  Näe hieman vaivaa ja ostaa kotiin ruokia, joita voi hyvällä omallatunnolla syödä. Monipuoliseen ruokavalioon kuuluvat hedelmät ja marjat, joilla voidaan varmistaa vitamiinien, erityisesti C-vitamiinin, saanti. D-vitamiinilisää voi tarvittaessa ottaa pimeimpään vuodenaikaan. Mikäli ruokavaliossa ei ole riittävästi kalavaihtoehtoja, voi ottaa kalanmaksaöljyä esim. kapseleina.

5) Nuku enemmän
On normaalia, että pimeä vuodenaika väsyttää ja silloin pitäisi myös nukkua enemmän. Jos tuntuu siltä, ettei nukkuminen palauta, vaan väsymys jatkuu, tarkista elämäntapasi. Joskus voi olla paikallaan myös käydä lääkärin pakeilla: väsymyksen taustalla voi olla esim. anemiaa tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

6) Suunnittele illoille ohjelmaa
TV:n katselu voi olla mukavaa – varsinkin, jos sen tekee hyvässä seurassa – mutta älä jämähdä joka ilta sohvalle. Suunnitelle iltaohjelmaa etukäteen, esim. sopimalla tapaamisia ystävien kanssa tai varaamalla paikat teatteriin tai konserttiin.

7) Huumori ja nauru ovat hyvästä!
Ne ovat lääkkeitä, jotka auttavat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kaiva esiin suosikkisketsisarjat, kun tympii.

8) Säästä yksi lomaviikko vuoden pimeimpään aikaan
Jos pimeää aikaa on vaikeaa kestää, säästä lomaviikko hankalimpaan ajankohtaan ja matkustaa jonnekin, missä on aurinkoa ja lämmintä.

9) Hemmottele itseäsi
Erilaisia kehoterapioita kuten hierontaa, vyöhyketerapiaa ja osteopatiaa kannattaa kokeilla. Ne tuottavat kehoon mielihyvähormoneja sekä nostavat vireystasoa sitä kautta, että keho elpyy. Myös lämmin kylpy tai sauna voi ajaa saman asian. Mielimusiikkia kannattaa hyödyntää energian tuojana.

10) Mukaudu luonnon kiertokulkuun
Ihminen voi usein paremmin, kun mukautuu ympäristöön ja luonnon kiertokulkuun. Joskus kaikkein viisainta ja parasta itsehoitoa on nauttia kaamoksesta ja tehdä siitä tunnelmallista kynttilöineen, teekuppeineen ja torkkupeittoineen. Välillä on lupa hidastaa eikä aina tarvitse suorittaa ja olla tehokkaimmillaan.


Vinkit antoivat Mehiläisen työterveyspsykologit Maaret Punto ja Minna Kars.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 62 = 69

Post Navigation