3 tapaa lisätä luomuliikuntaa arkeen

*Kirja saatu blogin kautta

luomuliikunta

Kesän aurinkoisina päivinä arki muuttuu aktiivisemmaksi ihan itsestään. Kauniilla ilmalla tulee helpommin lähdettyä kävelylle ja lomapäivänä haahuilu uuden kaupungin kaduilla kestää helposti tuntikausia. Ja mikä onkaan ihanampaa kuin kävellä hiekkarantaa ristin rastiin ja uitella varpaita välillä vedessä.

Omakotitalon asukkina hyötyliikuntaa tulee lisäksi nurmikon leikkuusta ja kukkapenkkien kitkemisestä. Tämä kaikki tasapainottaa hyvin läppärin ääressä istumista, joka kaikesta huolimatta jatkuu kesälläkin.

Hyötyliikunnan tai paremmin sanottuna luomuliikunnan puolesta puhuu myös istumistutkija Arto Pesola Luomuliikunnan työkirjassaan (Fitra 2015). Kirjassa Pesola antaa 100 vinkkiä aktiivisempaan arkeen. Vinkkien avulla voi taistella liiallista istumista vastaan ja lisätä omaa arkiaktiivisuuttaan.
Liiallisen istumisen vaaroista on puhuttu jo pitkään. Itsekin olen kirjoittanut asiasta muutaman kerran. Aiheesta voit lukea lisää täällä ja täällä.

Parasta Pesolan kirjassa on sen konkreettisuus. Me kaikki tiedämme istumisen ja passiivisen arjen vaarat, mutta miten päästä eroon huonoista tavoista ja saada aktiivisempi arki käyntiin? Arto Pesolan mukaan aktiivisuuden lisäämisessä pienet usein toistuvat teot ovat tehokkaampia, kuin suuret yksittäiset teot, jotka jäävät tekemättä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi taukojumppa puolen tunnin välein, seisomakokoukset, työasennon säännöllinen vaihtelu, portaiden käyttö hissin sijaan ja venyttely televisiota katsellessa.

Pesolan mukaan meidän pitäisi myös muuttaa suhtautumistamme liikuntaan. Se ei ole pelkästään tavoitteellista kuntoilua vaan se on kaikkea pientä aktiivisuutta arjessa. Juuri tuo pieni aktiivisuus on paras tapa poistaa istumisen haittoja.
Luomuliikunnan työkirja tarjoaa lukijalle käytännöllisiä vinkkejä aktiivisempaan arkeen. Se neuvoo parhaat työasennot, antaa vinkkejä taukoliikuntaan ja kertoo miten aktiivisuudelle voi raivata aikaa kiireisessäkin arjessa.

3 vinkkiä aktiivisempaan arkeen
1) Istu fiksusti
2) Nouse ylös
3) Ota taukojumppa tavaksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 + = 19

Post Navigation