Ajattele kuin voittaja

*Kirja saatu blogin kautta

Paras

Olin tänään kuuntelemassa tunnetun norjalaisen mentaalivalmentajan Erik Bertrand Larssenin esitystä. Tämä sama mies on mm. norjalaisen hiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn (toivottavasti nimi meni oikein, nämä hiihtojutut eivät ole vahvuuteni) ja yhden maailman parhaan naisgolffarin Suzann Pettersenin menestyksen takana.

Meille tavallisille pulliaisille Bertrand Larssen on kirjoittanut kirjan Paras, jossa hän neuvoo, miten saat itsestäsi kaiken irti ja saavutat parempia tuloksia kuin uskoitkaan.

Tämä aika tuntuu olevan täynnä oppaita, jotka kertovat meille 5, 10 tai 15 vinkkiä parempaa elämään. Bertrand Larssenilla on toisenlainen viesti. Hänen mukaansa me kaikki tiedämme, mitä meidän pitää tehdä saavuttaaksemme paremman elämän, menestyäksemme työelämässä tai jaksaaksemme paremmin arjessa. Mutta emme kuitenkaan tee niitä asioita, sillä olemme mukavuudenhaluisia.

Bertrand Larssenin mukaan henkinen valmennus auttaa juuri tässä: kun päivittäisiä tapoja korjataan hiukan, suoritukset paranevat vähitellen ja voimme saavuttaa tavoitteemme.

Bertrand Larssen on tutkinut voittajia ja menestyjiä ja tullut siihen tulokseen, etteivät he eroa meistä muista ihmisistä kovinkaan paljon. Ainoa ero on se, että he osaavat kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin. Sen ansiosta he tekevät päivittäin enemmän oikeita ja parempia valintoja kuin me muut. Pienet arjen valinnat erottavat itsensä ylittäjät kohtalaisesti onnistuvista.

Myös ponnistelulla ja vastoinkäymisillä on merkitystä. Bertrand Larssenin mukaan kaikki voivat menestyä hyvinä aikoina ja suotuisissa olosuhteissa. Parhaat erottaa muista kyky ponnistella vaikeuksien keskellä, sillä vastoinkäymisiä kokee elämässään jokainen. Se joka kestää ne parhaiten, kehittyy entistä paremmaksi.

Itsensä kehittäminen vaatii Bertrand Larssenin mukaan ennen kaikkea ajatustapojen muutosta. Hän kannustaa meitä hallitsemaan ajatuksiamme ja sitä kautta myös tunteita. Koska tunteet määräävät, mitä ihminen tekee ja mitä ei, voi tunteita ohjaamalla ohjata myös omia tekemisiään. Ajatustapojen muutosta Bertrand Larssen kutsuu sisäiseksi dialogiksi, joka jakautuu kolmeen osaan:

1) En käytä sitä sanaa
Sanavalinnat vaikuttavat osaltaan tunteisiin ja tunteet taas vaikuttavat omaan käyttäytymiseen ja valintoihin. Jos esimerkiksi sanot työpäivän jälkeen olevasi väsynyt, päädyt todennäköisesti sohvalle makaamaan entistä väsyneempänä. Jos joku kysyy sinulta, mitä kuuluu ja vastaat tavallisen ”hyvää” sijaan ”oikein hyvää”, huomaat, että alat hymyillä ja kertoa niistä kaikista asioista, jotka elämässäsi ovat hyvin. Näin ajatukset vaikuttavat tunteisiisi ja sitä kautta käyttäytymiseesi.

2) Oikeat kysymykset
Jotta pystyt ohjaamaan tunteitasi ja käytöstäsi, sinun täytyy myös seurata, mitä itsellesi sanot ja mitä itseltäsi kysyt. Jos kysyt itseltäsi, miksi minä en onnistu? Aivosi alkavat heti tukea vastausta. Jos taas kysyt itseltäsi, kuten monet menestyneet ihmiset kysyvät, mitä tarvitaan, että saan tämän asian tehtyä erityisen hyvin? Aivosi alkavat tukea tätä vastausta ja kasvattavat samalla itsetuntoasi.

3) Voimalauseet
Voimalauseen tarkoitus on tuoda esiin jotain olennaista omasta persoonasta, se kuvaa millaisilla sanoilla luonnehdimme itseämme. Yllättävää kyllä, moni luonnehtii niillä kielteisiä puoliaan, kuten olen aina myöhässä tai teen aina kaiken viime tingassa. Tällä tavalla annat itsellesi luvan olla laiska tai tehdä kaiken viime tingassa. On parempi keksiä uusia voimalauseita, kuten valmistaudun aina hyvin tai olen tarmokas. Bertrand Larssenin mukaan uusiin voimalauseisiin ei tarvitse uskoa, niitä pitää vain ryhtyä käyttämään.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 4 = 3

Post Navigation