Älä unohda taidetta

Kansallisgalleria

Aikanaan taidehistorian luennolla törmäsin ensimmäisen kerran termiin mesenaatti. Luin kiinnostuneena renessanssiruhtinaista, jotka 1400-luvun Italiassa tukivat taiteilijoita ja mahdollistivat näiden työskentelyn. Minusta oli hienoa, että varakkaat suvut, kuten Medicit käyttivät mittavaa omaisuuttaan yleishyödylliseen tarkoitukseen ja mahdollistivat meidän kaikkien tuntemien taideaarteiden synnyn. Mesenaattikulttuuri on säilynyt meidän päiviimme asti ja nykyään yksityisten hyväntekijöiden rinnalla toimivat myös säätiöt ja valtio.

Taloudellisesti vaikeina aikoina valtion rahat ovat tiukassa, niinpä Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon varainkeruusta vastaava Kansallisgalleria haluaa taiteen mesenaateiksi myös sinut ja minut. Huhtikuun puolessa välissä alkavan varainhankintakampanjan tavoitteena on kerätä yksityiseltä sektorilta 8 miljoonaa euroa. Noin miljoona euroa arvioidaan saatavan pk-yrityksiltä ja kansalaisilta eli meiltä.

Valtio on lisäksi luvannut antaa 2,5 euroa jokaista Kansallisgallerian itse keräämää euroa kohden. Eli jos lahjoitan Kansallisgallerialle 10 euroa, valtio lahjoittaa 25 euroa lisää. Kuulostaa hyvältä diililtä.
Kerätyllä rahalla mahdollistetaan esimerkiksi museoiden tärkeät teosostot eli se, että myyntiin tuleva taidehistoriallisesti merkittävä tai suomalaisten rakastama teos saadaan pidettyä Suomessa. Lisäksi rahaa käytetään museoiden toiminnan kehittämiseen.

Tällä varainhankintakampanjan videolla ihana Martti Suosalo kertoo, miten taidetta on Suomessa tuettua aina, vaikeinakin aikoina.

Lähipäivinä museoihin ilmestyvät lahjoituslippaat. Lahjoituksia voi tehdä myös lipunoston yhteydessä sekä Kansallisgallerian nettisivujen kautta.
Mikä hieno mahdollisuus meille kaikille ryhtyä mesenaateiksi.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 1 =

Post Navigation