Älä vaan istu!

*Kirja saatu blogin kautta

Nouse ylös
Istumme liikaa. Tämä on tullut selväksi parin viime vuoden aikana. Istuminen kaikissa muodoissaan niin töissä, autossa kuin kotona on karannut käsistä ja sen haittojen kumoamiseen ei pari kävelylenkkiä viikossa enää toimistotyöntekijälle riitä.

Istumisen ongelmaan on tarttunut myös toimistotyöntekijä, kahvakuulavalmentaja ja bloggaaja Kukka Laakso kirjassaan Nouse ylös – toimistotyöläisen kuntokirja. Varsinaisesti mitään uutta tietoa istumisen vaaroista ja vähäisen liikkumisen haitoista terveydellemme Kukka ei tarjoa, mutta hän yrittää tarttua kaiken taustalla olevaan ongelmaan. Miksi emme liiku? Me tiedämme kyllä, miten haitallista liikkumattomuus on, mutta silti valitsemme sohvan lenkin sijaan.

Kukka puhuu myös paljon voimaharjoittelun merkityksestä ja siitä minkälaista on elää arkea, kun on voimaa tehdä asioita. Voimaa ei välttämättä saa lenkkipolulta tai jumpasta, vaan se vaatii harjoittelua kahvakuulalla tai vapailla painoilla. Tässä on varsinkin monen naisen heikko kohta. Huono lihaskunto voi tehdä arjesta raskasta, ihan niin kuin lihavuus tai huono hapenottokyky.

Kukan mukaan moni toimistotyöläinen on hävittänyt kehostaan liikkuvuuden. Kun toistaa samaa kuviota ja reittejä päivästä toiseen, kroppa jäykistyy, eikä taivu enää kaikkeen. Jos käsiä ei koskaan tarvitse nostaa ylös, voi olla etteivät ne enää nousekaan ylös.
Monella on myös hukassa realistinen käsitys omasta kunnosta. Joku rääkkää itseään lenkkipolulla, vaikka pitäisi treenata lihaskuntoa ja toinen treenaa kuntosalilla liian pienillä painoilla ja ihmettelee, kun kehitystä ei tapahdu.

Kukka Laakson missiona on saada ihmiset ymmärtämään voiman merkitys sekä kehon että mielen kannalta. Tästä aiheesta Nouse ylös! on motivoiva kirja.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

76 − = 70

Post Navigation