
Track the past, organize the present, and plan for the future.
Yhtenä päivänä tuli mieleeni, että lupasin jo aikoja sitten kirjoittaa blogiin jatkojutun omasta Bullet Journalin käytöstä, kunhan olen siitä kerännyt enemmän käyttökokemuksia ja antaa myös vinkkejä bujoilun aloittamiseen.
Vuosi 2021 on minulle jo neljäs bujoiluvuosi, sillä aloitin ensimmäisen Bullet Journalini helmikuussa 2017. Kiinnostuin tästä muistikirjan, kalenterin ja to do -listojen yhdistelmästä, kun kännykän sähköinen kalenteri ei enää pitänyt ajankäyttöäni hallinnassa, eikä paperikalenterin ja post it -lappujen yhdistelmäkään tuntunut toimivan.
Niinpä loin itselleni omanlaiseni Bullet Journalin, monipuolisen muistikirjan, jonka kansien välissä mukanani kulkivat niin kalenteri, kokousmuistiinpanot, to do -listat, muistettavat asiat kuin unelmat ja haaveetkin.
Bullet Journalin plussat ja miinukset
Minulla taitaa olla menossa jo neljäs tai viides Bullet Journal, joten nyt on hyvä aika listata sen käytön hyvät ja huonot puolet sekä antaa vinkit Bullet Journalin aloittamiseen, jos bujoilu teistä jotakin kiinnostaa.
Neljän vuoden aikana olen jo oppinut, mitkä asiat bujoilussa sopivat minulle ja mitkä eivät. En esimerkiksi kaipaa vuosikalenteria vaan minulle riittävät kuukausi- ja viikkotason kalenterit. Kiireisinä aikoina useamman viikon voi muistikirjaan tehdä etukäteen valmiiksi, vaikka osa bujoilun ideasta onkin tehdä sitä vain viikko kerrallaan ja siirtää sitten tehtäviä ja töitä tarpeen vaatiessa eteenpäin.
Myöskään Bullet Journalin yletön koristelu ei kiinnosta minua. Olen tyyliltäni enemmän minimalisti, mutta paperikauppa Putingista ostamani tarrat, joilla listoja ja näkymiä voi koristella, ovat kyllä kiva ja helppokäyttöinen lisä bujoiluun.
Ensimmäinen Bullet Journalini oli Leuchtturm1917-brändin nimenomaan bujoiluun tarkoitettu muistikirja, jossa olivat valmiina sekä sivunumerointi että sisällysluettelo. Lisäksi siinä oli tietoa ja ohjeita bujoiluun. Käyttöä helpottivat kolme kirjanmerkkinauhaa, joilla pystyi merkkaamaan kuluvan kuukauden ja viikon ja vaikka to do -listan paikan muistikirjassa.

Ensimmäinen oma Bullet Journalini.
Bujoilun aloittaminen oli sen avulla helppoa, sillä moni asia oli tehty valmiiksi ja tarvittava tieto Bullet Journalin tekemisestä ja käytöstä oli samojen kansien välissä.
Tarvitset vain kynän ja muistikirjan
Kun ensimmäinen Bullet Journalini täyttyi, yritin löytää Suomesta samanlaisen Leuchtturmin puolivalmiin Bullet Journalin siinä onnistumatta. Niinpä ostin käyttööni Leuchtturm1917-brändin perusmuistikirjan ja rakensin Bullet Journalini siihen itse.
Bullet Journalia varten on hyvä olla muistikirja, jossa on pilkutetut sivut. Pilkutetut sen takia, että niitä on helppo jakaa kynän ja viivoittimen avulla erilaisiin osiin tarpeen vaatiessa. Lisäksi muistikirjassa on hyvä olla valmiiksi 31 riviä, jolloin yhdelle sivulle saa tehtyä yhden kuukauden kalenterin. Valmiit sivunumerot ovat myös kiva lisä. Oikeastaan muuta vaatimusta ei ole.
On makuasia, ryhdytkö tekemään Bullet Journalia täysin tyhjillä sivuilla varustettuun muistikirjaan vai haluatko käyttöösi viivoitetut tai pilkutetut sivut. Käyttöä helpottaa ohutteräinen kynä ja pieni viivoitin, joiden avulla sivuja voi jakaa haluamiinsa osiin ja tehdä tarvittavat merkinnät sekä viikoille ja kuukausille omat sivunsa.

Jokainen voi luoda Bullet Journalista juuri itsensä näköisen muistikirjan ja kalenterin yhdistelmän.
Koska Bullet Journalin idea on yhdistää muistikirja, kalenteri ja muistiinpanot, on tärkeää, että sinne kirjoitettu tieto löytyy helposti. Niinpä muistikirjan alkuun kannattaa varata muutamia aukeamia sisällysluettelolle. Sen avulla löydät helposti käynnissä olevan viikon tai tarvitsemasi asiat, jos muistikirjastasi puuttuu kirjanmerkkinauha.
Tehtävät, tapahtuma ja muistiinpanot
Bullet Journalin toimintatapa perustuu muutamaan yksinkertaiseen merkkiin, joilla esimerkiksi tekemistä odottavat tehtävät, tulevat tapahtumat tai muistiinpanot merkitään kalenteriin tai listoihin. Kun tehtävä on tehty tai sen on siirretty syystä tai toisesta eteenpäin, käytetään myös tiettyä symbolia.
Merkit ovat amerikkalaisen toimittajan Ryder Carrollin käsialaa, joka on kehittänyt koko Bullet Journal -konseptin. Merkeistä ja niiden käytöstä voit lukea lisää täältä.
Lisäksi ideana on käydä läpi joka viikko tehdyt ja tekemättömät työt ja niiden pohjalta aina suunnitella seuraavan viikon ajankäyttöä. Kun asioita kirjoittaa käsin ylös, niin ainakin itselleni ne myös jäävät paremmin mieleen. Samalla oman ajankäytön suunnitteluun tulee keskitettyä paremmin ja kirjattua asiat ylös, niin etteivät ne unohdu tai huku jonnekin.
Eikä erilaisten listojen tekemistä Bullet Journaliin kannata ottaa stressiä. Jokainen listaa itselleen tärkeitä asioita. Itse seuraan viikkotasolla peruskalenterin lisäksi blogini päivittymistä ja hyvinvointiini vaikuttavia asioita, kuten liikkumista. Lisäksi listaan kirjoittamista odottavia juttuja, hyviä kirjoja ja elokuvia, omia haaveita ja unelmia, blogin juttuideoita sekä arkeen kuuluvia pakollisia hoidettavia asioita.
Keskittymiskyky paranee huomattavasti, kun kaikkea tätä ei tarvitse koittaa muistaa, vaan sen voi listata bujoon muistiin. Eikä ole pelkoa hukkuvista muistilapuista, kun kaikki muistettava on yksien kansien välissä!
Vinkit Bullet Journalin aloittamiseen
Virallisen Bullet Journal Method -sivuston vinkit Bullet Journalin aloittamiseen löydät täältä.
Värikästä inspiraatiota bujoilun aloittamiseen tarjoaa 17-vuotiaan Emma Ollilan kirjoittama Bujoilijan inspiraatiokirja (Minerva Kustannus 2021), jossa annetaan ideoita oman Bullet Journalin elävöittämiseen, neuvoja kalligrafiaan, teemaideoita ja neuvoja bujon kuvaamiseen someen. Myös Instagramista löytyy upeita koristeltuja Bullet Journaleita, jotkut niistä ovat kuin taideteoksia!
Parasta Bullet Journal -metodissa on mielestäni sen muunneltavuus. Jokainen voi luoda itsensä näköisen muistikirjan ja kalenterin yhdistelmän, joka palvelee juuri hänen tarpeitaan. Joku luo Bullet Journalistaan taideteoksen piirroksilla ja kuvituksilla, minimalistille riittää vähempikin. Minulle Bullet Journal on ennen kaikkea tapa järjestää nykyisyyttä ja suunnitella tulevaa.
“It’s journaling at the speed of life.”
Seuraa blogia