*Kaupallinen yhteistyö Cidum / tuote saatu blogin kautta
Viime keväänä koronapandemian iskiessä olin siitä onnellisessa asemassa, että minulla oli jo käytössäni viihtyisä kotitoimisto. Niinpä etätöihin siirtyminen ei aiheuttanut suurempia ongelmia. Pääasiallisesti myös kotitoimistoni ergonomia-asiat ovat kunnossa. On säädettävä työtuoli, hyvä työvalaisin ja peritty antiikkikirjoituspöytä. Seisomatyö ei työpöydästä johtuen onnistu, mutta vaihtelun vuoksi teen välillä töitä myös alakerrassa ruokapöydän ääressä tai sään salliessa ulkona terassilla. Vain ergonominen hiiri on puuttunut.
Jo vuosia minulla on ollut käytössä ihan tavallinen hiiri. Nykyään se on langaton eli turhien piuhojen kanssa ei tarvitse säätää. Paljon tietokoneen ääressä istuvana olen vuosien saatossa kärsinyt useammankin kerran niin sanotusta hiirikädestä eli kipeästä ranteesta. Välillä vaiva on muuttunut jopa jännetupintulehdukseksi. Avuksi vaivaan olen saanut tulehduskipulääkkeitä ja rannetuen, mutta kukaan ei ole koskaan puhunut hiiren merkityksestä tämän vaivan ehkäisyssä.
Ergonominen hiiri ehkäisee rannekanavaoireyhtymää
Olen joskus aiemmassa työelämässä testannut ergonomista hiirtä, mutta jostain syystä se ei jäänyt vakituiseen käyttöön. Ehkä malli vaan ei ollut minun käteeni sopiva. Ergonomisessa hiiressä on monia etuja perinteiseen hiireen verrattuna. Sen vaakasuuntainen muotoilu vähentää ranteen rasitusta, auttaa pitämään käden luonnollisessa puristuksessa ja tekee työskentelystä mukavampaa. Lisäksi se käyttö ehkäisee rannekanavaoireyhtymää, jonka oireita ovat sormien pistely, puutuminen ja käden heikkous.

Ergonominen hiiri vähentää käteen kohdistuvaa rasitusta ja tukee sitä.
Tavallisen hiiren ja ergonomisen hiiren erot
Eniten ergonominen hiiri toiselta nimeltään pystyhiiri eroaa tavallisesta tietokonehiirestä kokonsa ja muotonsa puolesta. Hiiri on nimensä mukaisesti pystymallinen ja kooltaan monesti tavallista hiirtä suurempi. Kokonsa ja muotonsa ansiosta se tarjoaa kädelle paremman tuen.
Erikoista ulkonäköä ei kannata pelästyä, uudenlaista hiirtä oppii kyllä käyttämään nopeasti. Sekä ergonomisia että tavallisia hiiri on tarjolla monen muotoisia ja monen kokoisia, joten ennen lopullista valintaa hiirtä olisi hyvä päästä testaamaan. Monista hiiristä on tarjolla jopa kolme eri kokoa, joten kaiken kokoisille käsille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Hiirikäden ongelmia estää myös se, että opettelee tavallisimmat tietokoneen näppäinkomennot, jotta voi kopioida ja liittää, tallentaa ja tulostaa näppäimiä käyttämällä.
Testissä Cidumin ergonominen hiiri
Suomalainen, toimistoergonomiaan liittyvien tuotteiden verkkokauppa Cidum tarjosi minulle testikäyttöön tyylikkään ergonomisen hiiren. Langaton hiiri toimii paristoilla ja sen liiketarkkuutta voi säätää omien mieltymysten mukaan (800, 1200 tai 1600 DPI). Hiiri liitetään tietokoneeseen pienellä USB-vastaanottimella, jolle on oma säilytyspaikka hiiren pohjassa.
Uusi ergonominen hiiri on kooltaan ainakin puolet isompi kuin vanha hiireni. Se kuitenkin sopii hyvin käteeni ja näppäimet asettuvat juuri oikeaan kohtaan sormieni alla. Ergonomisessa hiiressä on myös enemmän näppäimiä kuin vanhassa hiiressäni. Tykästyin kuitenkin heti hiiren kyljessä sijaitseviin nuolinäppäimiin, joilla pääsee palaamaan kätevästi edelliselle sivulle nettiä selatessa.
Jännitin hiukan itsekin kuinka uudenlaisen hiiren käyttö sujuu, mutta olin sen kanssa sinut jo muutaman tunnin kuluttua. Huomasin myös nopeasti kuinka luonnollisen ja tukevan asennon kädelle tällainen pystyhiiri tarjoaa. Enää en vaihtaisi takaisin vanhaan hiireen.

Vanha ja uusi hiiri. Vähän kuin Ferrari ja Mazda.
5 vinkkiä hiiren hankintaan – Mieti ainakin nämä asiat
- Testaa onko hiiri sopivan kokoinen käteesi. Monia hiirimalleja löytyy jopa kolmessa eri koossa. Kokeile, mikä on juuri sinun käteesi sopivin.
- Haluatko langallisen vai langattoman hiiren? Langallinen hiiri on monesti kevyempi, eikä se tarvitse pattereita toimiakseen. Langaton hiiri taas on kätevä käyttää esimerkiksi läppärin kanssa.
- Tavallinen hiiri vai ergonominen hiiri. Teetkö paljon töitä tietokoneella ja kärsitkö rannekivuista? Silloin kannattaa ainakin testata ergonomista hiirtä.
- Hiiren näppäinten määrä. Simppeleissä malleissa on vain kaksi tai kolme näppäintä ja rulla verkkosivujen selaamiseen. Paremmissa hiirissä on jo viisi näppäintä eli kyljessä sijaitsevat nelos- ja vitosnäppäimet, joilla pääsee kätevästi palaamaan edelliselle sivulle nettiä selatessa.
- Hiiren anturin tyyppi: optinen, laser vai kuula. Kaikki anturityypit toimivat käytännössä yhtä hyvin, mutta jos hiirtä käytetään epätasaisella pinnalla laseranturi voi toimia paremmin.
Seuraa blogia