Etätöihin Tallinnaan

Etätöihin Tallinnaan

Igluparkista avautuu hieno näköala Tallinnanlahdelle.

Etätyöstä on koronapandemian myötä tullut uusi normaali, mutta moni on jo kahden vuoden aikana kyllästynyt kotikonttoriinsa. Mitäpä jos lähtisit etätöihin Tallinnaan? Suomeen verrattuna edullinen hintataso sekä monenlaiset coworking- ja etätyömahdollisuudet tekevät kaupungista kiinnostavan kohteen nykyajan toimistonomadeille.

Sain idean tähän postaukseen siitä, kun tuttavapiirissä olevat yksityisyrittäjät ja läppärillään asiantuntijatehtäviä milloin mistäkin hoitavat ihmiset alkoivat kysellä Tallinnan coworking-tilojen ja etätyömahdollisuuksien perään. Päätin selvittää, mikä on kaupungin tarjonta coworking-kohteiden sekä pitkäaikaisesti vuokrattavien hotellihuoneiden osalta.

Tallinna – Maailman 7. paras kaupunki tehdä etätöitä

Tallinnan etätyömahdollisuudet ovat saaneet myös kansainvälistä tunnustusta. Marraskuussa 2021 kansainvälinen henkilöstöhallinnon verkkoalusta WorkMotion.com julkaisi kattavan tutkimuksen, jossa analysoitiin ja asetettiin etätyön kannalta paremmuusjärjestykseen 80 kaupunkia eri puolilta maailmaa.

Tallinna sijoittui listauksessa seitsemänneksi ja Helsinki sijalle 18. Listan ykkönen oli Australian Melbourne.

Kaupunkien menestykseen listalla vaikuttivat muun muassa etätyötä koskevat määräykset, työlainsäädäntö, elinkustannukset sekä kaupunkien infrastruktuuri ja asumiskelpoisuus.

Kansainvälinen matkailuportaali Big 7 Travel puolestaan valitsi Tallinnan maailman parhaaksi etätyökaupungiksi alkuvuodesta 2021. Tallinnan eduiksi listattiin kukoistava digitalous, startup-yritykset ja alhaiset elinkustannukset. Yksi syy Tallinnan sijoittumiselle listan kärkeen oli myös Viron vuonna 2020 lanseeraama digiajan nomadeille tarkoitettu Startup-viisumi, jonka avulla EU:n ulkopuolelta tulevat yrittäjät voivat työskennellä Virossa vuoden ajan. Yksikään suomalaiskaupunki ei mahtunut matkailuportaalin listaamien maailman 50 parhaan etätyökaupungin joukkoon.

Etätöihin toimistoon vai hotelliin?

Tallinnaan on viime vuosina, jo ennen koronaa, syntynyt useampikin kiinnostava coworking-kohde, joissa päivävuokralaista odottavat silmiä hivelevä sisustus, laadukas kahvikone ja kaikki muut toimistotyössä tarvittavat fasiliteetit.

Korona toi näille markkinoille Tallinnassa myös hotellit. Kun monella ei ollut kotona työhuonetta ja lapset kävivät samaan aikaan etäkoulua, oli helpompi vuokrata työhuone hotellista. Koska kansainvälisten matkailijoiden määrä ei vieläkään ole Tallinnassa palannut entiselle tasolle, tarjoavat kaupungin hotellit edullisia kuukausisopimuksia työelämän nomadeille. Päivittäinen siivous ja aamupala eivät näihin hintoihin yleensä sisälly, mutta ainahan aamiaisen voi tilata Woltilla hotellihuoneeseen tai piipahtaa johonkin kaupungin ihanista kahviloista.

Tallinnan hotelleista edullista kuukausisopimusta tarjoavat muun muassa legendaarinen Viru-hotelli, Telliskivessä sijaitseva konttihotelli Hektor Container Hotelissa sekä uusi Citybox-hotelli Tallinnan sataman naapurissa.

Legendaarinen Viru-hotelli vai rustiikki konttihotelli?

Viru-hotellissa 1–2 henkilöä majoittuu kuukauden ajan 499 euron hintaan. Aamiainen ei kuulu huoneen hintaan, mutta siivous tehdään kerran viikossa. Töiden teko onnistuu mainiosti omassa huoneessa leveillä ikkunalaudoilla istuen ja  maisemista nauttien tai hotellin aulatiloissa.

Konttihotelli Hektor Container Hotelissa kuukauden majoittuminen maksaa 475 euroa ja siihen sisältyy siivous joka 10. päivä sekä hotellin yhteiskeittiön ja loungetilojen käyttö. Jos kaipaat vain viihtyisää työpistettä, hotellin aulatiloihin voi tulla tekemään töitä kahvi- tai teekupin hinnalla. Käytössä on reilusti sähköpistokkeita ja hyvä nettiyhteys.

Konttihotellin aulatiloihin voi tulla tekemään töitä kahvikupin hinnalla.

Hotellin ja hostellin yhdistelmä

Kiven heiton päässä Tallinnan matkustajasatamasta sijaitsevassa Citybox-hotellissa yhdistyvät hotellin ja hostellin parhaat puolet. Itsepalveluperiaatteella toimivassa hotellissa vieraalla on viihtyisä huone, mutta käytössä ovat myös yhteiskeittiö, pyykkitupa ja viihtyisät loungetilat useammassa kerroksessa. Lisäksi hotellissa on pingispöytä ja lukollinen pyörävarasto. Huoneen kuukausihinta on 450 euroa ja siihen sisältyy siivous ja mahdollisuus pestä pyykit kerran viikossa sekä yhden lemmikin asuminen huoneessa. Työteko sekä huoneessa että hotellin yleisissä tiloissa sujuu mainiosti laadukkaan ja ilmaisen nettiyhteyden ansiosta.

Citybox-hotellissa työn teko onnistuu oman huoneen lisäksi viihtyisissä aulatiloissa.

Citybox-hotellin viihtyisässä pyykkituvassa on järjestetty jopa muotikuvauksia!

Työpäivän jälkeen saunaan

Omasta mielestäni Tallinnan ihanimmat etäilymahdollisuudet tarjoaa Noblessnerissa sijaitseva Iglupark. Sen hobittien mökeiltä näyttävät igluofficet sijaitsevat meren rannalla ja niistä aukeaa upea näköala Tallinnanlahdelle. Valittavana on kahdenlaisia toimistoigluja: kokouskäyttöön sopivia 8 hengen igluja tai työskentelypaikat 5 hengelle tarjoavia toimistoigluja. Hinta on 175 e per päivä ja iglua voi käyttää klo 8.30–20.30.

Igluparkista löytyy myös vuokrattavia saunoja.

Coworking-keskus tarjoaa kansainvälistä tunnelmaa

Perinteisempiä coworking-tiloja tarjoaa Workland, jolla on Viron lisäksi coworking-keskuksia myös Latviassa ja Liettuassa. Tallinnassa Worklandin toimistotilat sijaitsevat kaupungin bisneskorttelissa Maakri-kadun varrella sekä vanhassa kaupungissa, Vapaudenaukion naapurissa. Yritys tarjoaa sekä joustavia coworking-tiloja että nimettyjä toimistoja ja työpisteitä niin freelancereille kuin yrityksillekin. Modernit tilat on varustettu toimistotekniikan uusimmilla ratkaisuilla ja tarjolla on monenlaisia työpisteitä niin rennompaan kuin keskittymistäkin vaativaan työskentelyyn. Työpiste Worklandin tiloissa maksaa 220 euroa kuukaudessa. Jos et tarvitse työpistettä koko kuukaudeksi niin 10 kerran kortti tiloihin maksaa 150 euroa. Oman nimetyn työpisteet Worklandilta saa 300 eurolla kuukaudessa.

Telliskivessä puolestaan sijaitsee coworking-tila Lift99, jonne päiväpassin voi ostaa 17 euron hintaan. Tilat ovat arkisin avoinna klo 9.30–17.

Tutustu myös vasta remontoituun Tallink City Hotelliin, josta voi vuokrata pieniä toimistokoppeja etätyön tekoa varten.

Sovi etätyöstä ulkomailla työnantajan kanssa

Jos olet vakituisessa työsuhteessa oleva työntekijä, etätyöstä ulkomailla, kuten Virossa, pitää neuvotella työnantajan kanssa. Tämä sen takia, että etätyöskentely Suomen rajojen ulkopuolella ei ole vain ilmoitusluontoinen asia, vaan vaatii paljon järjestelyjä ja voi tarkoittaa työnantajalle pahimmillaan tuplamaksuja tai työntekijän siirtymistä pois Suomen sosiaaliturvasta. Myös pitää hoitaa kuntoon ennen lähtöä ulkomaille.

Pääsääntöisesti työnantajamaksut maksetaan työskentelymaahan eli Suomen ulkopuolella tehtävä etätyö vakuutetaan työskentelymaan lainsäädännön mukaan. Poikkeuksena on tilanne, jossa työntekijä on saanut Eläketurvakeskuksesta A1-todistuksen joko lähetettynä työntekijänä tai useassa maassa samanaikaisesti tapahtuvan työskentelyn perusteella.

Etätyön perusteella todistusta ei anneta, mutta jos työntekijän kanssa sovitaan ”etätyökomennuksesta” A1-todistuksen voi saada myös etätyötä varten.

Jo lyhytkin työskentely EU-maassa vaikuttaa myös Kelan myöntämään turvaan, vaikka koti pysyisikin Suomessa. Enintään 6 kuukautta kestävän ulkomailla työskentelyn aikana on yleensä edelleen oikeus Kelan etuuksiin. Oikeus Kelan etuuksiin säilyy myös, kun työntekijälle on myönnetty A1-todistus.

Lisätietoja asiasta löytyy muun muassa Eläketurvakeskuksen sivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

46 − 45 =

Post Navigation