Fotografiskan sunnuntaibrunssilla Tallinnassa

Fotografiskan

Fotografiskan brunssilla kaikki kolme pääruoka-annosta tarjoiltiin samaan aikaan.

En ole pitkään aikaan kirjoittanut blogiin minkäänlaisia matkailuvinkkejä Tallinnaan, mutta kun pääsin työn puolesta testaamaan valokuvataiteenmuseo Fotografiskan brunssia tajusin, että sehän on mitä mainion päiväristeilyn kohde Tallinnassa.

Brunssia tarjoillaan museon ylimmän kerroksen ravintolassa sunnuntaisin klo 11.00-16.00. Jos siis lähdet aamulaivalla Helsingistä, olet perillä juuri sopivasti Tallinnassa puolen päivän pintaan. Brunssin jälkeen sinulla on vielä hyvin aikaa nauttia Fotografiskan näyttelytarjonnasta ja tehdä vaikka ostoksia Telliskiven pikkuputiikeissa. Takaisin koti-Suomeen ehdit ajoissa iltalaivalla.

Itse nautin Fotografiskan sunnuntaibrunssista eräänä sateisen ja myrskyisenä tammikuun sunnuntaina. Joulun matkailusesongin jälkeen tammikuinen Telliskivi oli tyhjä, eikä valokuvataiteen museoon ollut jonoa. Olin ravintolassa hiukan klo 11 jälkeen ja lisäkseni siellä ei ollut kuin yksi asiakas. Sain siis lähes kokonaan itselleni ystävällisen henkilökunnan huomion.

Fotografiskan brunssi maksaa 19,00 euroa ja hintaan kuuluu alkupalalajitelma, kolme pääruokaa ja jälkiruoka. Juomana on vesi. Kahvia, teetä tai vaikka kuohuviiniä voi ostaa lisämaksusta. Kaikki ruoat tuodaan pöytään pieninä annoksia, noutopöytää tai buffetia ei ole.

Fotografiskan zero waste -periaate

Tallinnan Fotografiskan ravintolassa noudatetaan zero waste -periaatetta eli kaikki käytetään niin sanotusti kärsästä saparoon ja juurimukulasta lehtiin ja naatteihin. Tästä esimerkkinä oli brunssilla tarjoiltu hapanjuurileipä. Sitä oli tarjolla tuoreena sekä kuivattuina lastuina. Molemmat olivat herkullisia.

Lisukkeena oli porkkanahummusta, ankkarilletteä ja taimenesta ja kananmunahakkeluksesta tehtyä tahnaa sekä ravintolan itse fermentoimia vihanneksia. Kannellisesta lasipurkista tarjottiin pieni annos yön yli tekeytynyttä tuorepuuroa.

Ruoat tarjoiltiin pöytiin jaettavina annoksina. Idea, jonka taustalla on ajatus välttää turhaa ruokahävikkiä. Hyvää oli myös se, että annosten raikkaat ja tuoreet maut eivät olleet muuttuneet tunkkaisiksi buffet-pöydässä seisoessaan. Kaikkia ruokia oli reilut annokset ja yhdessä pääruokien kanssa ne täyttivät vähän liiaksikin.

Kolme annosta pääruokia

Brunssimenussa oli kolme pääruokaa ja ensin luulin, että niistä pitää valita yksi. Tarjoilija toi kuitenkin pienet annokset kaikkia kolmea pääruokaa syötäväksi. Yksi annoksista oli legendaarinen brunssiruoka eli uppomuna, pinaattia ja kylmäsavulohta herkullisen paahdetun briossiviipaleen päällä. Muut annokset olivat lämmin tattarisalaatti Fotografiskan oman kimchin kanssa sekä masalalla maustettuja valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Ekstra-annoksena oli vielä timjamilla maustettuja herneitä ja ricottajuustoa.

Istuin ravintolan keittiön kupeessa, tiskin ääressä. Siitä oli hauska seurata kokkien puuhailuja.

Pääruokien jälkeen olo oli jo täysi, ja osa pavuista ja herneistä jäi syömättä. Jälkiruokana oli vielä maukas viipale banaanileipää, jonka mausteisuus vei ajatukset takaisin jouluun. Lisukkeena oli sitruunaista tuorejuustoa ja maustettua sokerisiirappia.

Sodan järjettömyys pysäyttää

Brunssiherkkuja oli hyvä sulatella tutustumalla Tallinnan Fotografiskan talvinäyttelyn kolmeen hyvin erilaiseen valokuvaajaan. Valokuvataiteenmuseon näyttelyt vaihtuvat noin kolmen kuukauden välein, joten paikallisellekin asukkaalle on aina tuoretta nähtävää. Esillä on yleensä kolmen eri valokuvaajan töitä kerralla. Tällä hetkellä esillä olevat näyttelyt ovat avoinna joko helmi- tai maaliskuun 2020 alkuun saakka.

Aloitin kierrokseni museon kolmannesta kerroksesta ja muoti- ja julkkiskuvistaan tunnetun Vincent Petersin Light Within -näyttelystä. Se keskittyy muoti- ja muotokuviin, joiden pääosassa on tunnettujen ihmisten lisäksi valon ja varjon leikki. Peters itse valitsee valon ja varjon avulla, mikä kuvissa paljastuu ja mikä piiloutuu. Valon käyttö ja valon ja varjojen taltiointi kuvissa oli todella taitavaa. Eikä kyseessä ole mikään digitaalinen kikka, sillä Peters kuvaa edelleen perinteisellä filmikameralla.

Vincent Petersin valokuvien valon ja varjon leikki tuli hienosti esiin hämärissä näyttelysaleissa.

Samassa kerroksessa on myös ajatuksia herättävä Sea of Artifacts -näyttely, jossa valokuvaaja Mandy Barker on kuvannut valtameriemme muoviroskia. Tiesitkö, että arvioiden mukaan maailman meriin upotetaan vuosittain 8 miljoonaa tonnia muovia? Osa muovista uppoaa meren pohjaan, osa jää pinnalle kellumaan ja muodostaa merivirtojen avustuksella valtavia roskapyörteitä.

Kuvassa on 16 vuotta meressä olleita muovisia kilpikonnanmuotoisia lasten kylpyleluja. Leluja sisältäneet 12 kuljetuskonttia huuhtoutuivat laivan kannelta mereen myrskyn mukana tammikuussa 1992. Osa mereen huuhtoutuneista 28 800 lelusta löytyi Alaskan rannikolta vuonna 2008.

Tällä kertaa vaikuttavin näyttely oli Fotografiskan 2. kerroksessa, joka oli täynnä erityisesti sotakuvaajana tunnetun kuvajournalisti James Nachtweyn valokuvia hänen vuosikymmeniä pitkältä uraltaan. Memoria-näyttelyn valokuvat kiteyttävät vaikuttavalla tavalla sodan julmuuden ja järjettömyyden, jossa ei ole voittajia. Nachtwey on tallentanut kuviinsa sodan uhrien lisäksi myös luonnonkatastrofien uhreja, huumeiden käyttäjiä, kuolemansairaita ja asunnottomia eri puolilta maailmaa.

Kuva on Afganistanin pääkaupungista Kabulista 1990-luvulta. Kyseessä on kaupungin entinen pääkatu, jonka sota on raunioittanut.

Pöytävarauksen Fotografiskan sunnuntaibrunssille voit tehdä täällä. Lippu valokuvataiteenmuseon näyttelyihin on ostettava erikseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 6 = 2

Post Navigation