Goodreads sen kertoo – 4 072 luettua sivua

 

Vuoden 2021 aikana luin 4 072 sivua. Kuulostaa paljolta, mutta ei se ole kuin 19 kirjan verran. Luulin lukevani paljon enemmän, niin voisi päätellä yöpöytäni huojuvasta kirjapinosta ja täysistä kirjahyllyistä makuuhuoneessa ja työhuoneessa. Joku kirja kulkee myös aina mukanani matkoilla.

En ole aikaisemmin laskenut vuosittain lukemiani kirjoja, mutta nyt sain tarkan tiedon jopa luettujen sivujen määrästä Goodreads-palvelusta, jonka otin vastikään käyttöön. Palvelusta lisää tuonnempana.

Lisää aikaa lukemiselle

En ole enää pitkään aikaan tehnyt varsinaisia uudenvuodenlupauksia, niistä kun tuntuu aina muodostuvan enemmän riippakiviä kuin uuteen elämään kannustavia motivaattoreita. Lupausten sijaan mietin monesti vuodenvaihteessa asioita, jotka ovat tuottaneet minulle iloa kuluneen vuonna. Niitä päätän sitten lisätä elämääni seuraavana vuonna.

Tänä vuonna haluan antaa lukemiselle lisää aikaa. Lukea enemmän, nauttia siitä, uppoutua muihin maailmoihin, astua toisten saappaisiin, ammentaa ja inspiroitua muiden teksteistä. Sillä mitä enemmän luet, sitä parempi kirjoittaja olet.

Lukeminen on aina ollut osa arkeani, ja joka ilta nukahdan kirja seuranani. Se on rauhoittava tapa päättää päivä. Toisaalta väsyneenä lukeminen ei aina tee oikeutta kirjalle ja unen rajamailla voi joskus kirjasta livahtaa ohi jotain tärkeää tai kiinnostavaa. Niinpä olen päättänyt raivata lukemiselle enemmän aikaa arjessani.

Vaikka haluankin antaa lisää aikaa lukemiselle, en halua tehdä siitä mitään kilpailusuoritusta. En halua olla mukana missään haasteessa, jossa pitää lukea tietty määrä kirjoja tietyssä ajassa. Se ei mielestäni ole lukemisen idea alkuunkaan. Ylipäänsä en halua tehdä lukemisesta sellaista suorittamista, jollaiseksi nykyään niin moni asiasta helposti muodostuu.

Enkä ainakaan halua tulla sellaiseksi lukijaksi kuin Hesarin jutussa esitelty, tehokkuudestakin kirjan kirjoittanut Leo Stranius, joka kuuntelee äänikirjoja tuplanopeudella. Voiko sellaista enää edes kutsua lukemiseksi? Anteeksi puritaanisuuteni.

Haluan, että lukeminen on nautinto, joka tuo mielihyvää itselleni. Luinpa sitten dekkareita, chick litiä, tietokirjoja tai romaaneita.

Goodreads listaa luetut ja lukemattomat kirjat

Törmäsin joululomalla Instagramissa Goodreads-palveluun, kun etsin itselleni lisää kirja-aiheisia tilejä seurattavaksi. Kyseessä on vuonna 2006 perustettu yhteisöpalvelu kirjojen sosiaalista luettelointia varten eli palvelussa voit listata lukemasi kirjat, kirjat, joita parhaillaan luet ja kirjat, jotka haluaisit lukea. Lisäksi palvelu antaa kirjavinkkejä ja tarjoaa myös monenlaisia lukuhaasteita niitä kaipaaville.

Palvelun perustaneiden Otis ja Elizabeth Chandlerin ajatuksena oli, että Goodreads auttaa ihmisiä löytämään ja jakamaan kirjoja, joita he rakastavat. Ensimmäisen vuoden aikana palvelulla ei ollut mitään virallista rahoitusta, mutta vuonna 2013 Amazon osti sen. Nykyään palvelulla on noin 30 miljoonaa käyttäjää ja siellä on 900 miljoonaa kirjaa ja 34 miljoonaa kirja-arvostelua.

Joskus vuoden 2018 tiimoilla sovellus tuli jotenkin puheenaiheeksi myös Suomessa, mutta ehkä enemmän vain kirjafanien keskuudessa.

Tavoitteeni on lukea tänä vuonna 40 kirjaa

Arjessa monesti unohtuu, milloin olet minkäkin kirjan lukenut. Eivätkä kaikki kirjat jätä unohtumatonta muistijälkeäkään. Niinpä ajattelin, että olisi hauska listata palveluun kaikki lukemansa kirjat ja samalla seurata sitä, kuinka paljon sitä oikeasti lukee.

Muutaman päivän joululomasta teinkin salapoliisityötä kirjahyllyni, blogini ja somekanavieni avulla ja jäljitin, mitä kaikkea olen viime vuosina lukenut. Yllättävää oli, että viime vuoden lukusaldo jäi vain 19 kirjaan.

Goodreads-palvelun hyvä puoli on se, että sinne voi myös listata ne kirjat, jotka haluan joskus lukea. Sen avulla sain poistettua puhelimeni muistiinpanoista monet kirjalistat.

Lisäksi Goodreads-palvelussa voi kirjoittaa arvosteluja lukemistaan kirjoista (tässä olen vähän laiska), antaa kirjoille tähtiarvosteluja ja tietenkin lukea muiden kirjoittamia arvosteluja. Lisäksi saat palvelulta lukusuosituksia, jotka perustuvat lukemiisi kirjoihin, kirjoittamiisi arvosteluihin ja muuhun toimintasi siellä.

Muutaman päivän kokemuksella Goodreads tuntuu hauskalta ja käyttökelpoiselta palvelulta, mutta varmasti aika näyttää jääkö se aktiivikäyttöön.

Ja vaikka en lukuhaasteista perustakaan, niin asetin kuitenkin itselleni Goodreadsin avulla tavoitteen lukea tänä vuonna 40 kirjaa. Työn alla on niistä jo kuusi. Täällä voit seurata edistymistäni.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 8 = 2

Post Navigation