Historiallinen verstas ja moderni hopeaseppä

vaahteranlehti

Oletko koskaan käynyt lähes sata vuotta vanhassa myymälässä, jossa mikään ei ole muuttunut tuona aikana? Sellainen on mahdollista Porvoossa, jossa toimii kultasepänliike Aurum. Samassa rakennuksessa on toiminut kultasepänliike vuodesta 1911 lähtien ja myymälän sisustus ja kalustus ovat vuodelta 1916.

Jugend-tyylisen myymälän takahuoneessa on vielä jotain paljon mielenkiintoisempaa. Historiallinen kultasepän verstas on ollut toiminnassa vuodesta 1926 lähtien, mutta osa siellä olevista työkaluista on peräisin jopa 1800-luvulta. Jäljellä on mm. vanha kultaseppien työpöytä, jonka ääressä kultaseppämestari, kisälli ja kaksi oppipoikaa istuivat työskentelemässä. Nykyään pöytää ei valitettavasti voi enää käyttää, sillä se on liian matala. Me nykyajan ihmiset kun olemme huomattavasti pidempiä kuin tuon ajan ihmiset.

Uniikkeja kotimaisten kultaseppien koruja

Tänä päivänä Aurumissa valmistetaan pääasiassa uniikkeja koruja ja myydään laadukkaita, kotimaisten kultaseppien valmistamia koruja. Lisäksi Aurumin kultasepät tekevät paljon korujen huolto- ja muutostöitä ja vastaavat Porvoon tuomikirkon hopeiden huollosta.

Aurumin historiallisella verstaalla työskentelee myös modernien hopeakorujen tekijä Heta Salmi. Hämyisässä pajassa Heta valmistaa käsin suunnittelemiaan hopeakoruja, joihin hän saa inspiraation luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Korujensa valmistukseen Heta käyttää samoja työkaluja kuin kultasepät sata vuotta sitten.
Sahaamalla, viilaamalla, takomalla, hiomalla ja kiillottamalla hopealevystä syntyy Hetan käsissä paju, omenapuu, vaahteranlehti tai ulpukka.

Elokuussa, kun vierailin pajalla, Hetalla oli työn alla upeita uniikkikoruja, joissa yhdistyivät kelopuu ja hopea. Korut ovat esillä Gumbostrandin Valo-Ljus-Lumiere -näyttelyssä marraskuussa. Kannattaa käydä tutustumassa näyttelyyn!

Jos olet kiinnostunut hopeakorujen valmistuksesta, kerää 6–8 hengen ryhmä ja varaa Hetalta korukurssi tunnelmalliselle verstaalle Porvooseen. Viisi tuntia kestävän kurssin aikana jokainen osallistuja ehtii valmistaa yhden korun.

silverdesign10

Sarjatuotannossa olevien korujen osat valetaan hopeavalimossa, jonka jälkeen Heta kokoaa ne käsin. Ensin osat sahataan irti toisistaan.

silverdesign9

Seuraavaksi korun terävät kohdat viilataan sileiksi.

silverdesign11

Hopeinen koru pitää lämmittää oikeaan lämpötilaan, jotta sen osat voidaan juottaa yhteen.

silverdesign8

Juottamalla koru saa lopullisen muotonsa. Sen jälkeen se vielä hiotaan ja kiillotetaan.

silverdesign6

Näillä leimoilla Heta merkitsee tekemänsä korut. Toinen kertoo korun hopeapitoisuuden ja toinen sen tekijän.

silverdesign7

Kultasepän verstaalla ylijäämämateriaali on arvossaan, eikä muruakaan heitetä roskiin. Ylijäämämateriaali lähetetään valimoon, jossa siitä voidaan valaa koruja.

silverdesign5

Kultasepällä on käytössään monenlaisia työkaluja.

silverdesign4

Verstaalla on säilynyt monenmoisia muotteja, joilla on ennen vanhaan esimerkiksi prässätty suvun tai kartanon vaakuna pöytähopeisiin.

silverdesign2

Aurumin myymälän sisustuksen on suunnitellut arkkitehti Max Frelander vuonna 1916.

silverdesign1

Kultasepänliike Aurum on sijainnut samassa puutalossa Porvoossa yli sata vuotta.

silverdesign3

Verstaalla on käytössä edelleen samoja työkaluja kuin sata vuotta sitten. Tässä penkissä venytetään eri paksuisia hopealankoja.

Mustekala

Mustekala on Heta Salmen suunnittelema uniikki koru.

 

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

53 − = 47

Post Navigation