Oletko koskaan käynyt lähes sata vuotta vanhassa myymälässä, jossa mikään ei ole muuttunut tuona aikana? Sellainen on mahdollista Porvoossa, jossa toimii kultasepänliike Aurum. Samassa rakennuksessa on toiminut kultasepänliike vuodesta 1911 lähtien ja myymälän sisustus ja kalustus ovat vuodelta 1916.
Jugend-tyylisen myymälän takahuoneessa on vielä jotain paljon mielenkiintoisempaa. Historiallinen kultasepän verstas on ollut toiminnassa vuodesta 1926 lähtien, mutta osa siellä olevista työkaluista on peräisin jopa 1800-luvulta. Jäljellä on mm. vanha kultaseppien työpöytä, jonka ääressä kultaseppämestari, kisälli ja kaksi oppipoikaa istuivat työskentelemässä. Nykyään pöytää ei valitettavasti voi enää käyttää, sillä se on liian matala. Me nykyajan ihmiset kun olemme huomattavasti pidempiä kuin tuon ajan ihmiset.
Uniikkeja kotimaisten kultaseppien koruja
Tänä päivänä Aurumissa valmistetaan pääasiassa uniikkeja koruja ja myydään laadukkaita, kotimaisten kultaseppien valmistamia koruja. Lisäksi Aurumin kultasepät tekevät paljon korujen huolto- ja muutostöitä ja vastaavat Porvoon tuomikirkon hopeiden huollosta.
Aurumin historiallisella verstaalla työskentelee myös modernien hopeakorujen tekijä Heta Salmi. Hämyisässä pajassa Heta valmistaa käsin suunnittelemiaan hopeakoruja, joihin hän saa inspiraation luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Korujensa valmistukseen Heta käyttää samoja työkaluja kuin kultasepät sata vuotta sitten.
Sahaamalla, viilaamalla, takomalla, hiomalla ja kiillottamalla hopealevystä syntyy Hetan käsissä paju, omenapuu, vaahteranlehti tai ulpukka.
Elokuussa, kun vierailin pajalla, Hetalla oli työn alla upeita uniikkikoruja, joissa yhdistyivät kelopuu ja hopea. Korut ovat esillä Gumbostrandin Valo-Ljus-Lumiere -näyttelyssä marraskuussa. Kannattaa käydä tutustumassa näyttelyyn!
Jos olet kiinnostunut hopeakorujen valmistuksesta, kerää 6–8 hengen ryhmä ja varaa Hetalta korukurssi tunnelmalliselle verstaalle Porvooseen. Viisi tuntia kestävän kurssin aikana jokainen osallistuja ehtii valmistaa yhden korun.

Sarjatuotannossa olevien korujen osat valetaan hopeavalimossa, jonka jälkeen Heta kokoaa ne käsin. Ensin osat sahataan irti toisistaan.

Näillä leimoilla Heta merkitsee tekemänsä korut. Toinen kertoo korun hopeapitoisuuden ja toinen sen tekijän.

Kultasepän verstaalla ylijäämämateriaali on arvossaan, eikä muruakaan heitetä roskiin. Ylijäämämateriaali lähetetään valimoon, jossa siitä voidaan valaa koruja.

Verstaalla on säilynyt monenmoisia muotteja, joilla on ennen vanhaan esimerkiksi prässätty suvun tai kartanon vaakuna pöytähopeisiin.

Verstaalla on käytössä edelleen samoja työkaluja kuin sata vuotta sitten. Tässä penkissä venytetään eri paksuisia hopealankoja.
Seuraa blogia