Hyvän kahvin salaisuus

Kaupallinen yhteistyö Coffee House -ketjun kanssa

Coffee House

Master Barista -kisan voittajan Maria Putaansuun signaturejuoma oli Fazerina-mocha.

Rakastan kahvia ja erityisesti hyvää kahvia. Silti joskus kahvilan tiskillä tulee tunne, että mistä kaikesta tämä latten hinta oikein koostuu? Onko kahvista tullut sellainen trendijuoma, josta voi laskuttaa mitä tahansa ja jota ollaan valmiit jonottamaan vaikka sateessa? No erikoiskahveista vielä olen valmis maksamaan, mutta se parkkiintunut musta liemi, jota suodatinkahvina monissa paikoissa myydään, ei kyllä olen kahden euron arvoista!

Pari viikkoa sitten tapahtui jotain, jonka jälkeen en ole kahvilakahvin hintaa kummemmin miettinyt. Sain kutsun tulla seuraamaan Coffee House -kahvilaketjun baristojen keskinäistä Master Barista -kisaa, Pauligin kahvipaahtimolle. Luvassa oli jännän kilpailun lisäksi aimo annos kahvitietoutta (ja tietenkin hyvää kahvia), joten en voinut kieltäytyä kutsusta.

En tiedä miksi, mutta jotenkin odotin näkeväni kisassa vähän varttuneempaa väkeä ja erityisesti sellaisia äkäisen oloisia miehiä, joihin yleensä törmää italialaisessa kahvilassa kahvikoneen takana. Ehei, Coffee Housen porukka oli nuorta ja innokasta, eivätkä yhtään äreitä. Nuoria naisia oli kilpailijoista valtaosa, mutta oli mukaan uskaltanut yksi rohkea nuorimieskin.

kilpailijat

Innokasta ja osaavaa väkeä oli mukana Coffee Housen Master Barista -kisassa.

cappuccino

Latte art -kuviot kahvin pinnalle syntyivät kaikilta kilpailijoilta käden käänteessä.

Ihanat signaturekahvit

Nuoret baristat loihtivat kisan aikana sujuvasti niin lattet kuin cappuccinotkin, muistivat lämmittää kupit, puhdistaa kahvikoneen maitosuuttimen ja tekivät vielä kahvin päälle hienot latte art -kuviot. Kahvin valmistuksen ohessa jokainen kertoili työstään,  tavastaan valmistaa kahvia ja palvella asiakkaita. Jokainen kilpailija sanoi jännittävänsä, mutta ei sitä kyllä päällepäin huomannut. Miten ihanan innokasta, omasta työstään tykkäävää ja osaavaa porukkaa!

Lisäksi jokainen barista oli luonut kisaan oman signaturekahvinsa. Siellä oli aineksia Fazerinasta Nutellaan ja toffeerakeista valkosuklaaseen ja suolaiseen kinuskiin. Itse en ole mikään kermavaahtokahvien ystävä, mutta Maria Putaansuun valmistama Fazerina-mocha vei kyllä kielen mennessään. Ja kuinkas ollakaan, Maria vei myös koko kisan voiton Tampereen Coffee Houseen, jonka ravintolapäällikkönä hän toimii. Onnea vielä Maria!

cafe creme brulee

Tuomas Pohjosen signaturejuoma oli Cafe Creme brulee, jota koristivat pienet toffeerakeet.

Nutella-unelma

Nutella-unelma oli Sanni Jokisen signaturekahvi.

Paulig-kahvit

Hyvän kahvin valmistaminen alkaa laadukkaista kahvipavuista.

voittajakahvi

Master Barista -kisan voittaja Maria Putaansuu työn touhussa.

Coffee House -baristan työ vaatii taitoa

Master Barista -kisaa seuratessa ymmärsin, minkälaista osaamista hyvän kahvin valmistaminen oikeasti vaatii. Päivän lopuksi myös me bloggaajat ja toimittajat pääsimme testaamaan taitojamme Paulig-instituutin tiloissa. Saimme säätää kahvimyllyn jauhatusastetta, tehdä espressoja ja harjoitella latte art -kuvioiden tekemistä.

Ja voin kuulkaa sanoa, ettei ollut mitään helppoa hommaa. Pelkästään kahvimyllyn kanssa sai tuhrattua aikaa vaikka kuinka ennen kuin kahvin jauhatus oli kohdillaan. Sitten vasta päästiin mittaamaa optimaalista sekuntimäärää, jonka aikana vesi valui 9 baarin paineella jauhetun kahvin läpi. Ja kun sekunnit oli saatu kohdilleen, niin vasta sitten päästiin valmistamaan espressoa.
Huh, mikä homma! Jatkossa jätän puuhan suosiolla kahviloiden baristoille.

kahvikone3

Tällaisella laitteella pääsin itse valmistamaan espressoa. Ei ollut mikään helppo homma.

latte art

Oma latte art -kuvioni muistutti lähinnä vesilätäkköä. Tai ehkä siinä oli inspiraatiota Dalilta tai Picassolta?

suklaakonvehteja

Kahvi ja suklaa – match made in heaven.

Kahvikone1

Vaikka kotona olisi tällainen 10 000 euroa maksava unelmien kahvikone, niin ilman baristan ammattitaitoa, sillä ei syntyisi hyvää kahvia.

Lisää vinkkejä hyvän kahvin valmistamiseen löydät täältä!

One Thought on “Hyvän kahvin salaisuus

  1. Thea on 17/12/2015 at 13:18 said:

    Kiitos Anna vinkistä, täytyy käydä testaamassa Kappelin kahvi seuraavan kerran kun olen Helsingissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

34 − 27 =

Post Navigation