Kohti väkevää elämää

*Kirja saatu blogin kautta

Väkevä elämä

Väkevä elämä vaatii ennakointia ja suunnittelua eli lukujärjestyksen.

Kun takana on liikkumisen ja oman hyvinvoinnin kannalta huonoin kesä ikinä, niin olin tänä syksynä erityisen altis kaikille hyville neuvoille, miten voisin parantaa omaa arkeani edes vähän. Niinpä tartuin innokkaana mahdollisuuteen päästä lukemaan voimaharjoitteluvalmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkolan uuden kirjan Väkevä elämä (Tammi 2017). Kirjan alaotsikko Viisaampi mieli, vahvempi keho, puhutteli jotenkin erityisesti. Sen olin jo tähän mennessä ymmärtänyt, että jos mieli ja ajatukset eivät ole mukana omaan hyvinvointiin liittyvässä tekemisessä, se on turhaa.

Kirja sanoo olevansa ajattelu- ja elämäntapaopas, jonka tarkoitus on herättää ihminen miettimään elämää ja hyvinvointia niin, että syntyy jotain syvempiä merkityksiä ja niiden kautta muutoksia. Ajattelutavan muutos auttaa elämänhallinnassa ja tuottaa onnistumisia.

Kirja on kirjoitettu kovin eri tavalla, kuin tavanomaiset elämäntapa- tai elämänhallintaoppaat, jotka yleensä listaavat asioita, joita pitää tehdä, että muutos tapahtuu. Väkevä elämä puolestaan herättelee ajattelemaan tärkeitä asioita, kuten sitä, kuinka pidämme autostamme ja asunnostamme parempaa huolta kuin kehostamme. Paikasta, jossa meidän on pakko asua koko elämämme.

Lisäksi kirja ei tuputa yhtä ja kaikkivoipaa ratkaisua, joka saa sinut voimaan paremmin, laihtumaan ja tulemaan onnelliseksi. Se tarjoaa vaihtoehtoja ja kysyy, mikä olisi sinulle paras ratkaisu, mitkä ovat niitä asioita, joita voisit ja haluaisit elämässäsi muuttaa, voidaksesi paremmin.

Avoid bad life

Moni elämäntapamuutosta haluava ihminen kaipaa selkeitä ohjeita, mitä syödä, mitä tehdä ja mitä välttää päivittäin. Ongelmana on se, että elämä ei mene aina ohjekirjan mukaan. Jonain päivänä et pysty hankkimaan välipalaksi syystä tai toisesta ohjeissa neuvottua banaania ja toisena päivänä kuume kaataa sinut sänkyyn ja ohjeissa lukenut treeni jää välistä. Mitä teet sitten? Lyötkö hanskat tiskiin saman tien vai päätätkö soveltaa ohjeita ja jatkaa tavalla tai toiselle eteenpäin seuraavana päivänä?

Joni Jaakkola haluaa kirjallaan saada ihmisen ennen kaikkea ajattelemaan. Kun ajattelutapa saadaan muutettua paremmaksi ja lisättyä ihmisen itseohjautuvuutta, hän oppii vähitellen tekemään parempia valintoja ja välttämään huonoja. Avoid bad life, kuten Joni sanoo. Ja kun jaksaa sitkeästi tehdä parempia valintoja joka päivä, muutoksia tapahtuu.

Voit saada kaiken

Mutta et heti, etkä samaan aikaan, Jaakkola toteaa. Se tarkoittaa, että elämässä pitää priorisoida asioita. Tämä on itselleni suurin kompastuskivi jatkuvasti. Priorisoin koko ajan muita asioita omaa hyvinvointiani tärkeämmäksi ja turhan usein valitsen kävelylenkin sijaan to do -listan tyhjentämisen.

Jaakola muistuttaa kirjassa, että merkittäviä saavutuksia ei synny ilman uhrauksia. Jos elämänsä jakaa neljään osaan: työ ja ura, perhe ja läheiset, terveys ja suorituskyky sekä ystävät ja sosiaalinen elämä, ja koittaa menestyä kaikissa epäonnistuu. Jo se, että panostaa yhteen tai kahteen alueeseen merkittävästi, tarkoittaa sitä, että joku alue jää huonolle hoidolle. Jokaisen on itse mietittävä, mikä on elämässä tärkeää ja mihin haluaa priorisoida.

Lite bättre

Paras oppi tai ajatus Väkevä elämä -kirjassa oli mielestäni lite bättre -ajatus. Joni Jaakkolan mukaan suurinta osaa meistä vaivaa nykypäivänä ilmiö liikadiskonttaus. Sen vallassa mieluummin valitsemme pienemmän palkinnon heti kuin maltamme odottaa. Tunnistan tämän itsessäni. Lasi viiniä raskaan viikon päätteeksi on houkuttelevampi vaihtoehto, kuin vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä tuulettamaan päätä ulos. Viini tarjoaa hyvän fiiliksen heti, lenkki vasta tunnin kuluttua. Pitkäjänteisyys on menettänyt arvostuksensa, kun kaikkea on tarjolla nyt ja heti.

Hyvinvoinnin kannalta pienikin pitkäjänteinen tekeminen on kuitenkin parempi kuin tekemättä jättäminen. Tätä ajatusta olen itse yrittänyt opetelle viime kuukausina. Hyvänä päivänä aktiivisuusmittari nakuttaa 10 000 askelta rikki, välipala ei unohdu keittiön pöydälle ja vettäkin tulee juotua tarpeeksi. Ja sitten on niitä päiviä, kun takana on huonosti nukuttu yö, lounas jää väliin ja koneen ääressä tulee istuttua helposti kahdeksan tuntia. Ennakointi ja suunnitelmallisuus auttavat tähänkin asiaan, sillä ennakoimalla tänään autan huomista onnistumaan.

Ja kun lite bättre -ajattelu on omaksuttu, pitää jatkossa olla joustavan jämäkkä päätöstensä ja elämänmuutoksensa kanssa. Se tarkoittaa Väkevä elämä -kirjan mukaan sitä, että joskus syön mitä sattuu, mutta pääosin terveellisesti. Joskus liikkuminen jää toviksi, mutta vuosikalenterini mukaan olen pääosin fyysisesti aktiivinen. Joskus univelka aiheuttaa silmäpussit, mutta pääosin pidän huolta unen määrästä ja laadusta. Joskus elämäni maistuu laimealta villasukkamehulta, mutta pääosin mielekkäiden tuntemusten pitoisuus elämässäni on korkea. Näissäkin asioissa pitkäjänteisyys on valttia. Kun asiat ovat suurimman osan ajasta kunnossa, eivät pienet epäonnistumiset vaikuta.

− Kannattaa muistaa, että loppuelämän kannalta ei ole väliä, mitä tähän asti on tapahtunut tai missä olet. Tärkeintä on se, mitä tapahtuu tästä päivästä eteenpäin, Joni toteaa kirjassa.

Sen koitan muistaa joka päivä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

78 − = 69

Post Navigation