Körsbärsgården – Gotlannin Louisiana

Körsbärsgården

Jos Juutinrauman rannalla, Kööpenhaminan kupeessa sijaitseva nykytaiteen museo Louisiana on tehnyt sinuun vaikutuksen, uskon että viihtyisit myös Körsbärsgårdenin taidegalleriassa Gotlannissa. Paikka sijaitsee aivan Ruotsin suurimman saaren eteläkärjessä, Hoburgin kupeessa. Pääkaupunki Visbystä sinne ajaa lähes puolitoista tuntia.

Tämän taidegalleria, veistospuiston, viihtyisän puutarhan sekä kahvilan ja putiikin yhdistelmän ovat luoneet taidehistorioitsija Marita Jonsson arkkitehtipuolisonsa Jon Jonssonin kanssa viimeisen 10 vuoden aikana, mutta paikan historia on paljon pidempi. Körsbärsgårdenin puutarhan loi jo 1940-luvulla omaperäinen Signe Enström, ja siitä lähtien se on ollut taiteilijoiden ja kuvanveistäjien kohtaamispaikka.

Rekonstruaatio taiteilija Björn Erling Evensenin työhuoneesta on esillä Körsbärsgårdenissa.

Jonssonit ovat kehittäneet paikkaa vähitellen ja nyt paikalla on erilaisia taidepaviljonkeja, joita ympäröi vehreä puutarha, myös hyötypuutarha sekä veistospuisto. Lisäksi on valtava kukkaketo, jossa heinäkuun alkupäivinä kukkivat punaiset unikot. Körsbärsgården – aivan kuten Louisianan taidemuseo – on onnistunut yhdistelmä rakennusarkkitehtuuria ja maisema-arkkitehtuuria.

Hyötypuutarha tuottaa saton myös ravintolan tarpeisiin.

Körsbärsgården ja taiteilijat

Vuosittain Körsbärsgårdenissa järjestetään kymmenkunta erilaista näyttelyä, joiden kaikki teokset ovat Maritan ja Jonin itse valitsemia. Esillä on sekä ruotsalaista että kansainvälistä nykytaidetta. Körsbärsgården toimii myös taiteilijoiden työhuoneena ja osa siellä vuosittain syntyvistä teoksista jää sinne pysyvästi. Kesäisin järjestetään myös kirjallisuusiltoja, tanssiesityksiä ja teatteri- ja musiikkitapahtumia.

Yksin kesän 2022 näyttelyiden teemoista olivat kaupungit.

Herkullinen Gotlannin pannukakkua

Körsbärsgårdenissa on myös pieni bistro ja kahvila, joissa voi nauttia italialaisen keittiömestarin valmistamia lounasherkkuja. Menussa käytetään mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita sekä tietenkin oman puutarhan antimia. Kansainvälinen ravintolaopas White Guide on myös listannut ravintolan oppaassaan.

Kahvilan menuun kuuluu myös modernilla tavalla valmistettu paikallinen herkku: Gotlannin pannukakku. Se valmistetaan riisipuurosta ja maustetaan sahramilla. Lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa sekä Gotlannin kalkkiperäisessä maaperässä kasvavasta Salmbär-marjasta, jota kutsutaan myös sinivatukaksi, tehtyä hilloa.

Körsbärsgårdenin pannukakku paistetaan pellin sijaan pienissä annoslasivuoissa. Pannukakku maistuu erityisen hyvältä puutarhan puiden katveessa.

Bistron ja kahvilan yhteydessä toimii pieni tilapuoti, jossa on myynnissä pääasiassa Italian Sardiniasta tuotuja tuotteita, kuten oliiviöljyä, pecorinoa, hunajaa yms. Sardinialaiset tuotteet valikoituivat myyntiin ravintolan keittiömestari kotipaikan perusteella. Myynnissä on myös sisustustuotteita ja puutarhatyökaluja.

Piipahda myös Hoburgissa

Jos Gotlannin matkallasi päätät vierailla Körsbärsgårdenissa, kannattaa samalla reissulla käydä myös saaren eteläisimmässä kärjessä Hoburgissa. Siellä on sekä viihtyisä että herkullisia kala- ja lammasannoksia tarjoileva ravintola Majstregården että tunnettu raukki Hoburgsgubben. Gotlanti on tunnettu raukeista, jotka ovat vaihtelevan muotoisia kalkkikivipaaseja. Ne syntyvät, kun merivesi jauhaa pitkä ajan kuluessa ympäröivän heikomman kiviaineen pois. Raukkeja on monilla saaren rannoilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + 6 =

Post Navigation