Ikävä tosiasia on se, että moni meistä etätöitä kotona tekevistä ei tee töitään kovin ergonomisissa olosuhteissa. Läppäri on sylissä sohvalla tai istumme ruokapöydän ääressä tabletti edessämme. Ja ainakin itselläni myös sänky on suosittu työskentelypaikka. Niinpä työergonomia on kotioloissa monesti hukassa.
Kun läppäri on sylissä, pää on yleensä alhaalla, etukumarassa asennossa. Silloin niskanikamat joutuvat kannattelemaan päätä ja siitä aiheutuu niille jopa yli 15 kilon lisäkuorma. Tällöin seurauksena on helposti tech neck, joka jumittaa kaulan ja niskan lihakset. Ainoa apu asiaan on oman työasennon korjaaminen niin, että läppäri tai tabletti on korkeammalla edessäsi ja voit pitää niskan suorassa.
Työasentoa on helppo korjata kätevillä apuvälineillä, jotka eivät edes välttämättä ole kalliita. Sain vinkkejä edullisista ja vaikka koko perheen yhteiskäyttöön sopivista tuotteista Vantaan Ikean sisustussuunnittelija Tanja Aivilalta.
Käteviä ovat esimerkiksi erilaiset sylitasot, joilla läppärin tai tabletin saa nostettua sylissään ylemmäs. Näin niskaan kohdistuva rasitus vähenee ja työergonomi paranee.
Toinen hyvä tapa on panostaa kotioloissa joko hyvään toimistotuoliin tai kätevään seisomatyöpisteeseen. Säädettävän työtuolin ansiosta työasento on tavallisen ruokapöydänkin ääressä ergonomisempi, työpöydästä puhumattakaan. Tiesitkö muuten, että Ikean ammattikäyttöön tarkoitetuilla Markus- ja Volmar-työtuoleilla on 10 vuoden takuu?
Toinen tuolivaihtoehto on säädettävä jakkara, jolla voi joko istua tai vain nojailla siihen korkean pöydän ääressä. Nilserik-jakkara on myös varustettu keinumisominaisuudella, joten sillä saa työpäivän aikana kaivattua liikettä selkärangalle.
Pienikokoinen Knotten-seisomatyöpiste voi toimia keittiössä tai eteisessä apupöytänä ja tarvittaessa olla koko perheen käytössä. Kun sohvalla istumisen vaihtaa välillä seisomiseen, tulee työpäivään myös kaivattua vaihtelua ja työergonomia on parempi.
Langattomasti lataava työvalaisin
Ikeassa on myös monia kivoja ja hyödyllisiä kotitoimistolle sopivia tuotteita, kuten Riggad-työvalaisin, jossa yhdistyvät langaton laturi ja led-valaisin. Sillä voi ladata kahta laitetta samaan aikaan: toista langattomasti ja toista usb-piuhan avulla. Nordmärke-sarjassa puolestaan on pelkkiä langattomia latureita, joilla voi parhaimmillaan ladata neljä laitetta samaan aikaan.
Itse rakastan Ikean tarjoamia monipuolisia ja räätälöitävissä olevia säilytysratkaisuja. Omalla kotitoimistollani on jos jonkinlaisia laatikoita, koteloita ja rasioita Ikeasta. Niihin piilotan kaikki tylsät ja rumat tavarat, jotka eivät mahdu mummin vanhaan liinavaatekappiin. Kauniit laatikot voivat olla esillä ja tärkeät tavarat ovat niissä kuitenkin käden ulottuvilla.
Seuraava säilytysratkaisuprojektini odottaa autotallissa. Sinne pitäisi hankkia laaja valikoima erilaisia säilytyslaatikoita, tyylikäs vaaterekki ja pukupusseja. Mutta sitä ennen autotalli pitäisi myös tyhjentää ja siivota… Se projekti saa kuitenkin odottaa loman jälkeen.
Ensi viikolla blogi siirtyy kesälomalle ja postauksien julkaisutahti harvenee. Arkeen palataan elokuussa.

Bräda-sylitason avulla läppärin saa sylissä oikealle korkeudelle.

Sylitaso toimii myös näppäränä tabletin tukena.

Ammattikäyttöön tarkoitetuilla Volmar-työtuoleilla on 10 vuoden takuu.

Työnteko sujuu jouhevammin kun turhat piuhat ja pistokkeet ovat piilossa Alex-sarjan laatikostossa.

Nilserik-jakkaran keinuntaominaisuus saa selkärangan liikkelle.

Seisomatyöpiste sopii koko perheen yhteiseen käyttöön.

Riggad-lampussa yhdistyvät työvalaisin ja langaton laturi.

Mittojen mukaan räätälöity säilytysratkaisu mahtuu kotona pieneenkin tilaan.
*Kuvat Ikea
Seuraa blogia