Lataa älypuhelimen akku oikein

älypuhelimen akku
Ainakin itselläni älypuhelimen akku kestää harvoin lataamatta edes yhtä päivää, sillä aktiivinen somen käyttö, sähköpostin lukeminen ja valokuvien napsiminen vievät tehokkaasti virtaa puhelimesta. Sen takia kannankin yleensä mukana varavirta-akkua.

Puhelimen akun kestoa ja ikää voi parantaa, jos sen lataa oikealla tavalla. Oikean lataamistavan opetteleminen pidentää myös selvästi niin akun kuin itse puhelimen käyttöikää. Tämä on erityisen tärkeää älypuhelimen aktiivikäyttäjille, kuten itselleni, joille latauksia kertyy todella paljon.

Akusta huolehtiminen kannattaa senkin takia, että markkinoilla on useita älypuhelimia, joiden akkua ei voi itse vaihtaa ilman huoltoliikkeen apua.

Hyvin hoidetun puhelimen akun kapasiteetti laskee kahdessa vuodessa yleensä vain noin 20−30 prosenttia, mutta huonosti hoidetun akun varauskyky voi vuodessa romahtaa yli 60 prosentilla.

Näillä Elisa Oyj:n vinkeillä älypuhelimen akku kestää pitkään!

 1. Vältä kuumuutta
  Lämpö on akkujen suurin vihollinen, minkä vuoksi akkuja suositellaan käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa kehon lämpöä vasten. Älä jätä puhelinta suoraan auringonvaloon. Myös lataaminen lämmittää puhelinta, joten erityisen suojaavat kuoret voi olla syytä irrottaa latauksen ajaksi.
 1. Lataa mieluummin usein kuin kerralla täyteen
  Akut voivat paremmin, kun ne pidetään noin 40-80 prosentin varauksessa. Muutama lyhyt lataus päivässä on siis akun käyttöiän kannalta parempi kuin pitkä lataus yön aikana täyteen.
 1. Sammuta laite välillä
  Akulle tekee hyvää, jos sen käyttö lopetetaan ajoittain hetkeksi. Älypuhelimesi kohdalla tämä tarkoittaa koko laitteen sammuttamista. Voit harkita pistää puhelimen pois päältä yön ajaksi.
 1. Voit unohtaa laitteen lataukseen turvallisesti
  Puhelimen jättäminen kiinni laturiin ei normaalisti ole vaarallista. Laitteen oma latauselektroniikka huolehtii tarkasti latauksen katkaisemisesta, sillä litiumioniakut eivät kestä ylilatausta. Maailmalla uutisoidut palamistapaukset ovat lähes aina aiheutuneet halvan tarvikelaturin tai -akun käytöstä. Laturin irrottaminen ajoissa on kuitenkin järkevää siksi, että jatkuva täyteen lataaminen on akun eliniälle pahasta.
 1. Voit käyttää laitetta sen latautuessa
  Puhelimen käyttäminen latauksen aikana on turvallista. Yhtäaikainen lataaminen ja raskas pelaaminen voivat kuitenkin kuumentaa puhelinta turhan paljon, mikä on akun eliniän kannalta pahasta. Puhelimen rauhoittaminen tai sammuttaminen latauksen ajaksi lyhentää selvästi latausaikaa.
 1. Suosi puhelimen omaa laturia
  Tabletin tehokkaan usb-laturin käyttö älypuhelimen kanssa on turvallista, sillä laitteen oma latauselektroniikka rajoittaa automaattisesti latauksen nopeutta. Teholaturi ei siis välttämättä saa puhelinta latautumaan yhtään nopeammin.  Laitteen oman laturin käyttö on kuitenkin suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi katsomalla vauhdilla.
 1. Käytä pikalatausta harkiten
  Quick Charge -tekniikkaa hyödyntävät Android-puhelimet saadaan ladattua selvästi totuttua nopeammin, sillä latausjännite nostetaan varaustilanteen mukaan selvästi normaalia suuremmaksi. Näin 80 prosentin varaus voidaan saavuttaa vain puolessa tunnissa. Myös iPhone 6 ja sitä uudemmat Apple-puhelimet saa iPadin tehokkaalla laturilla täyteen noin 20 prosenttia nopeammin. Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä peruslaturiin.
 1. Valitse riittävän tehokas autolaturi
  Halpojen autolatureiden antoteho riittää normaalisti vain yhden puhelimen sujuvaan lataamiseen, vaikka laturissa voi olla kaksi usb-porttia. Jos tarkoitus on ladata kahta puhelinta tai puhelinta ja tablettia yhtä aikaa, autolaturi on syytä valita tarkasti. Muuten navigaattorina käytettävän puhelimen varaustaso voi alkaa laskea latauksesta huolimatta.

*Kuva Samsung

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 7 =

Post Navigation