Lisää hyggeä toimistoihin!

hyggeilyyn

Tarjoaako työpaikkasi mahdollisuuden hyggeilyyn?

Tapasin Tukholman huonekalumessuilla helmikuun alussa myös Martelan tuote- ja muotoilujohtaja Kari Leinon, jonka kanssa vietin kiinnostavan tovin jutellen toimistosisustamisen trendeistä ja tulevaisuudesta.

Päivän sana toimistosisustamisessa ja työtilojen suunnittelussa on ollut jo jonkin aikaa monitilatoimisto. Tila, joka on suunniteltu siellä tehtävän työn vaatimusten ja tarpeiden mukaan.

− Edellinen yhtä suuri muutos toimistoissa tapahtui 1980-luvulla, kun tietokoneet saapuivat työpaikoilla ja työhuoneet ja työpisteet suunniteltiin niiden ehdoilla. Työn ehdoilla suunniteltava monitilatoimisto on vähintään saman kokoluokan muutos työympäristössämme, Kari Leino toteaa.

Vielä muutama vuosi sitten, kun etätyö yleistyi vauhdilla, mietittiin ihan tosissaan, tarvitaanko toimistoja enää ollenkaan. Nyt on huomattu, ettei etätyö ole pelkkää onnea ja autuutta. Ihmiset kaipaavat edelleen kohtaamisia toisten ihmisten kanssa ja sitä tarjoavat toimistot.

− Ajasta ja paikasta riippumaton työ pirstaloituu pienempiin osiin ja myös työpiste pienenee koko ajan. Samalla myös ergonomian merkitys vähenee, kun paikkaa ja työasentoa vaihdetaan päivän aikana useaan otteeseen. Toimistossa keskitytään jatkossa enemmän kohtaamistilojen kehittämiseen kuin yksittäisiin työpisteisiin, Leino lisää.

Toimiston pitää houkutella luokseen

Kari Leinon mukaan nykypäivän toimiston pitää olla kuin hotelli eli home away home. Tarjota kodikas fiilis ja viihtyisät tilat, jonne työntekijät haluavat tulla. Toimistossakin pitää voida hyggeillä!

− Kodinomaiset elementit kuten viherkasvit, irtomatot ja riippuvalaisimet ovat tulleet toimistosisustamiseen. Niillä luodaan yhä enemmän kodinomaista tunnelmaa.

Toimiston kahvitilan tai lounasravintolan merkitys kasvaa. Niiden pitää käytännössä kilpailla tarjonnallaan ja viihtyvyydellään trendikkäiden ravintoloiden ja kahviloiden kanssa. Kahvihuoneen on oltava houkutteleva vaihtoehto, muuten työntekijät kohtaavat jossain muualla. Leinon mukaan jonain päivänä yrityksen kahvihuonetta voisi pyörittää jopa ulkopuolinen yrittäjä, niin kuin lounasravintolaakin.

− Nykyään toimistotilojen neliöiden hyötysuhde on yrityksille tärkeä asia. Lounasravintolassa, joka on auki muutaman tunnin päivässä, se on huono. Niinpä ravintolatiloihinkin kannattaa rakentaa houkuttelevia sohvaryhmiä, joita voi käyttää työntekoon. Tilojen käyttöaste kasvaa silloin nopeasti. Näin olemme toimineet myös Martela-talossa.

Perinteisillä neuvotteluhuoneilla on myös usein huono käyttöaste ja ne seisovat paljon tyhjillään. Monesti palaverin pitoon kun riittää rennompi ja vähemmän suljettu tila.

− Miksi ei voisi ottaa korkeaselkäisiä sohvaryhmiä yhdeksi varattavaksi kokoustilaksi. Sellaisessa voi hyvin pitää yrityksen sisäisiä, muutaman henkilön palavereja.

Ennen kuin yrityksessä tehdään muutoksia toimitiloissa suuntaan tai toiseen, kannattaa Kari Leinon mukaan ehdottomasti tutkia nykyisten tilojen käyttöaste. Kuinka paljon työpisteillä, kokoustiloilla tai kahvihuoneella on käyttöä.

− Monitilatoimiston lähtökohta on aina siellä tehtävä työ ja se on aina räätälöity ratkaisu. Ei ole olemassa yhtä monitilatoimistoa, joka sopii kaikille Kari Leino muistuttaa.

Taukotilat lisäävät tuottavuutta

Koska ihmisten on tänä päivänä yhä vaikeampaa erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan, pitää myös toimistoympäristön tarjota tiloja taukojen pitämiseen ja akkujen lataamiseen. Ennen toimistoissa saattoi olla lepohuone, nykyään se on korvattu rennolla sohvaryhmällä.

− Sisustusarkkitehtuurin merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, kun yritykset kilpailevat viihtyisien toimitilojen avulla hyvistä työntekijöistä. Lisäksi toimistomaailmaan visuaalinen muutos tulee lähivuosina olemaan iso, kun sisustuksessa siirrytään kohti orgaanisia muotoja, värejä ja luonnonmateriaaleja. Tulevaisuudessa myös toimistojen pitää tarjota mahdollisuus hyggeilyyn, Leino muistuttaa.

Täältä löydät lisää vinkkejä hyggen työympäristön rakentamiseen!

Sujuisiko työskentely tyynykasassa?

 

*Kuvat: Martela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 + 2 =

Post Navigation