Lukurauhan päivä – tänään pyhitetään koko päivä lukemiselle

Lukurauhan päivä

Vuodesta 2015 alkaen Suomen Kirjasäätiö on vuosittain kutsunut suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina. Vuonna 2022 Lukurauhan päivää vietetään tänään sunnuntaina, 13. helmikuuta.

Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota lukemiseen rauhoittumiseen ja ideaalissa tapauksessa rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle. Miten ihana ajatus, kokonainen päivä aikaa lukea!

Samalla ajatus tuntuu jotenkin syntiseltä, miten muka muuten kuin lomalla, voisi olla koko päivä aikaa vain lukea. Toisaalta miksi ei. Sunnuntai on ainakin itselläni muutekin sellainen päivä, joka monesti kuluu erityyppiseen vetelehtimiseen. Mihinkään asiaan tai tekemiseen ei oikein osaa tarttua. Jospa jatkossa vetelehtisin sunnuntait kirjojen parissa?

Lukeminen tekee hyvää

Ei ole mitään parempaa tunnettu kuin se, kun kirja imaisee mukaansa ja ajan ja paikan taju häviää. Ajatus kirjaan syventymisestä on ihana, mutta jää monesti arjen jalkoihin. On töitä, some ja puhetta herättänyt sarja suoratoistopalvelussa. Monesti huomaan työpäivän jälkeen oloni olevan niin levoton, ettei kirjaan tarttuminen ole edes mahdollista. Keskittymiskyky ei riitä. Vasta ennen nukkumaan menoa olo rauhoittuu ja silloin onkin tartuttava kirjaan. Se vie ajatukset pois arjesta ja auttaa nukahtamaan.

Aivotutkija Minna Huovilaisen mukaan lukeminen onkin mitä mainioin tapa nykyihmiselle harjoittaa keskittymiskykyä, joka multitaskingin takia on monella onnettomalla tasolla. Huovilaisen mukaan lukemisen aloittaminen voi tuntua vaikealta, jos on opettanut aivonsa toimimaan lyhytjänteisesti ja reagoimaan jokaiseen ärsykkeeseen. Mutta aloittaa voi pienesti, lukea vain sen verran kuin on aikaa, muutaman sivun kerrallaan. Siitä se lähtee.

Lukemisella kun on monia hyvää tekeviä vaikutuksia, jopa ihan fyysisiä. Se muun muassa laskee pulssia ja verenpainetta ja rauhoittaa samalla kehoa.

Lukurauhan päivä – lukemista kaikessa rauhassa

Haluan tänä vuonna lukea enemmän kirjoja. Se vaatii keskittymistä ja rauhoittumista. Oman paikan ja lukemiselle pyhitetyn ajan. Olkoon tämä sunnuntai, Lukurauhan päivä, alku lukusunnuntaille eli jokaviikkoiselle lukemiselle pyhitetylle päivällä, jolloin ei tehdä muuta (ainakaan paljoa) kuin luetaan kaikessa rauhassa.

Tänään luen sohvannurkassa Anja Snellmanin uusinta romaania Kaikki minun isäni. Se oli odotettu joululahjakirja, joka jäi vuodenvaihteen kiireiden jalkoihin, mutta jolle omistan nyt koko päivän.

Lukurauhan julistus

Julistan täten vuoden 2022 sunnuntain 13. helmikuuta yleiseksi Lukurauhan päiväksi,
joka maassa rauhoitettakoon kirjojen lukemiselle.
Luetaan itseksemme hiljaisuudessa – tai keskitytään kuuntelemaan äänikirjaa.
Luetaan ääneen lapselle, perheelle, läheiselle tai ystävälle,
yhdessä lukemisesta nauttien.
Valmistautukaamme päivään valitsemalla etukäteen kirja tai kirjat, joiden parissa sen vietämme.
Antakaamme lukuvinkkejä ja -suosituksia myös muille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

30 − = 28

Post Navigation