Maailman ihanin muotimoguli Alexandre Vassiliev

Alexandre Vassiliev

Parempaa sanaa en keksi kuvaamaan venäläistä Alexandre Vassilievia, joka jo 4-vuotiaana kiinnostui muodin historiasta ja 16-vuotiaana osti ensimmäisen muotiluomuksen kokoelmiinsa. Tänä päivänä Alexandre Vassilievin nimeä kantavan säätiön kokoelmiin kuuluu yli 50 000 esinettä, pukuja, kenkiä, erilaisia asusteita, koruja ja kosmetiikkaa 1700-luvulta tähän päivään ja kokoelma täydentyy jatkuvasti.

Tämä hurmaava persoona, venäläisen tv-kanava Ostankinon tähti ja 40 muotihistoriikin kirjoittaja oli eilen Tallinnassa avaamassa Viron taidemuseo Kumussa Runous ja ahdistus -näyttelyä, joka esittelee Viktoriaanista naiskuvaa ja muotia Alexandre Vassilievin kokoelman valossa.
Värikkääseen silkkitakkiin, tupsuloafereihin ja runsaisiin koruihin pukeutunut Alexandre Vassiliev kertoili kansainväliselle lehdistölle tarinoita näyttelyn historiallisista puvuista, niiden entisöinnistä ja säätiönsä toiminnasta.

Muotitaiteilija ja näyttelyn kuraattori Marion Laev oli valinnut Vassilievin kokoelmista henkilökohtaisesti kaikki näyttelyssä esillä olevat 150 pukua ja 50 asustetta. Näyttelyssä on muun muassa harvinainen kokoelma englantilaisen Charles Frederick Worthin pukuja. Hänen perustamansa muotitalo oli maailmassa ensimmäinen, joka ompeli pukuihin nimilapun kertomaan, kenen suunnittelema puku oli.
Harvoista puvuista tiedetään enää tänä päivänä, kuka niitä on käyttänyt. Viimeistään siinä vaiheessa, kun moni köyhtyvä aatelissuku on joutunut huutokauppamaan muotiluomuksensa, niistä on raksittu omistajan nimilappu pois.

Maailman suurin yksityinen muotikokoelma

Alexandre Vassilievin kokoelmaan kuuluu yli 10 000 historiallista pukua ja kokoelmaa täydennetään koko ajan. Historiallisia pukuja on tänä päivänä vaikea löytää ja niitä on tarjolla oikeastaan vain suurissa kansainvälisissä huutokaupoissa. Vassilievin mukaan pukuja löytyy parhaiten Yhdysvalloista, jossa sota ei ole tuhonnut ihmisten ja sukujen omaisuutta. Euroopassa parhaat paikat hankkia pukuja ovat Englanti ja Ranska. Englannista löytyy nimenomaan pukuja ja Ranskasta puolestaan asusteita, kuten hattuja, kenkiä ja laukkuja.

Historiallisten pukujen lisäksi Alexadre Vassiliev hankkii kokoelmiinsa myös nykypäivän muotia. Tällä hetkellä ostoslistalla ovat 2000-luvun alkuvuosien muotiluomukset. Ne eivät vielä kiinnosta ketään, joten hinnat ovat halpoja.
Alexandre Vassiliev rahoittaa kokoelmansa kalliit hankinnat suositulla tyyliohjelmalla Venäjän televisiossa, pitämällä tyylikoulua varakkaille venäläisnaisille ja vuokraamalla kokoelmansa pukuja näyttelyihin ympäri maailmaa. Kokoelman pukuja on ollut esillä muun muassa Sydneyssä, Hongkongissa, Tokiossa, Istanbulissa ja Moskovassa.

Historiallisten pukujen ja muotiluomusten hintaan vaikuttaa Vassilievin mukaan se, kuka niitä on käyttänyt. Prinsessa Dianan tai Audrey Hepburnin puvuista voi joutua maksamaan jopa 40‒60 000 euroa. Muut puvut ovat edullisempia. Alexandre Vassiliev saa pukuja myös lahjoituksina, sillä moni muotisuunnittelija toivoo pukujensa pääsevän osaksi arvostettua muotikokoelmaa.

Osaavat entisöijät huolehtivat puvuista

Vassilievin muodin oma lempivuosisata on 1600-luvun renessanssi. Valitettavasti siltä ajalta ei ole käytännössä mitään pukuja jäljellä. Vaatteiden elinikä on noin 300 vuotta, sen jälkeen kankaat hapertuvat ja puvut hajoavat käsiin.
Alexandre Vassilievin kokoelman pukujen säilytyksestä, entisöinnistä ja korjauksista huolehtii 12 hengen ammattilaistiimi, jossa jokaisella on oma erityisosaamisensa. Yksi henkilö entisöi hattuja, yksi laukkuja ja yksi jopa vaaleanpunaisia pukuja. Tiimi työskentelee omissa kodeissaan ja tapaa yhteisessä palaverissa kerran kuukaudessa. Siellä jokainen työntekijä esittelee entisöimänsä ja korjaamansa esineet. Vassilievin mukaan työaikoja ei ole, vaan jokaisen esineen kanssa käytetään sen vaatima aika. Joskus se on kaksi viikkoa, joskus kolme vuotta.

Alexandre Vassilievin seuraavan haave on tuoda osa kokoelmastaan esille näyttelyyn Suomeen. Ennen kuin haave toteutuu, kannattaa hyödyntää mahdollisuus tutustua kokoelman pukuihin Viktoriaaniselta ajalta Kumussa lokakuun loppuun saakka.

Kumussa ehtii hyvin piipahtaa päivänkin reissulla Tallinnassa tai työmatkan lomassa. Hyppää taksiin heti satamassa tai nouse raitiovaunuun numero 3 Viru-hotellin edessä Hobujaamalla.

Kiitos kutsusta tähän upeaan tilaisuuteen Tallink Silja, Press & PR d´Oro ja Visit Tallinna!

Vasilliev5

Alexadre Vassilievin kokoelmaa säilytetään Liettuan kansallismuseon tiloissa Vilnassa.

Vasilliev1

Viktoriaanisen ajan puvut olivat yksittäiskappaleita. Siihen aikaan jokainen puku oli uniikki, eikä tuhansien kappaleiden massatuotantoa ollut olemassa.

Vassiliev12

Kaikki Vassilievin kokoelman puvut ovat olleet käytössä, joten niistä löytyy usein hankalia suklaa- tai kahvitahroja. Ne puhdistetaan hellävaraisesti sitruunalla.

Vasilliev2

Kaikkia kokoelman pukuja ei esitellä näyttelyissä. Osa on niin huonossa kunnossa, että ne säilytetään vain muistona ja näytteenä tietystä aikakaudesta.

Vasilliev7
Vasilliev3
Vasilliev8
Vassiliev17
Vassiliev16
Vasilliev11
Vassiliev13
Vassiliev14
Vassiliev15
Vasilliev3
Vasilliev9
Vasilliev10

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

35 − 31 =

Post Navigation