Pitäisikö laittaa kortti postiin?

*Kaupallinen yhteistyö Putinki Oy

kortti

Kaunis kortti tai muistikirja sytyttää tälläisen stationery addictin, kuten minä, sydämen Termille ei ole oikein sujuvaa suomenkielistä vastinetta, mutta jonkin sortin syvää rakkautta kauniita muistikirjoja ja tyylikkäitä toimistotarvikkeita kohtaan siihen liittyy. Voitte siis ymmärtää, että olin onneni kukkuloilla, kun pääsin viettämään kokonaisen päivän paperitukku Putinki Oy:n tiloihin. Siis sen saman firman, joka tuo monet toimistotarvikeihanuudet maailmalta Suomeen. Putingilla on myös ihania paperikauppoja. Lue niistä lisää täältä.

Kukakohan saa viedä kotiin nämä ihanat näytekappaleet?

Putinki Oy:n varastolla Helsingin Vallilassa on hyllymetreittäin muistikirjoja, vihkoja, lehtiöitä ja muistilappuja, kortteja, kyniä, nauhoja, teippejä, albumeita, julisteita, paketointitarvikkeita ja vaikka mitä. Kuljeskelin hyllyjen välissä tuntitolkulla kuvaten ja hipelöiden ihania tuotteita. Ja miten kateellinen olenkaan niistä palavereista, joiden ainoa tarkoitus on valita sellaisten huippubrändien, kuten Paperblanksin ja Roger la Borden uutuuksien joukosta sopivat tuotteet yrityksen valikoimiin. Kukakohan saa muuten kaikki ne ihanat näytekappaleet käyttöönsä?

Paperitukussa oli hyllymetreittäin ihanuuksia!

Paperitukku Putingilla on myös paljon omaa tuotantoa. Bullet Journal -trendiin yritys vastasi nopeasti tekemällä oman malliston tyylikkäitä muistikirjoja pistesivuilla. Lisäksi yritys valmistaa valtavan määrän erilaisia kortteja yhteistyössä suomalaisten kuvittajien ja graafisten suunnittelijoiden kanssa. Valikoimissa ovat muun muassa sellaiset brändit, kuin Polka Paper Company, Saana ja Olli sekä Mira Mallius. Lisäksi yhteistyötä tehdään esimerkiksi Anne Vaskon ja Annika Välimäen kanssa. Myös monenmoiset kalenterit kuuluvat yrityksen valikoimiin, mutta niistä myöhemmin lisää.

Putingin omat pistesivuilla varustetut muistikirjat sopivat hyvin Bullet Journalin pohjaksi.

Paperitukku Putingin valikoimista löytyy kortteja monenlaiseen muistamiseen.

Kortit syntyvät yli 600 vuotta vanhalla painotekniikalla

Kohopainetut kortit ovat Putingin erikoisuus. Niiden valmistuksesta vastaavat kaksi kuusikymppistä kaverusta tukun pienessä takahuoneessa. Kaverukset ovat Heidelberg-merkkisiä kohopainokoneita. Sympaattisia tyyppejä molemmat. Hyvänä päivänä kaverukset puskevat ulos jopa 1 000 korttia tunnissa esimiehensä Valtteri Kivelän johdolla. Valtteri puolestaan on kohopainotekniikan itseoppinut asiantuntija, jonka vastuulla on monta monituista käsityötä vaativaa työvaihetta, ennen kuin korttiaihioita voidaan alkaa syöttää kohopainokoneeseen.

Yli 60-vuotias painokone tekee jopa 1 000 korttia tunnissa.

Kohopainomenetelmä on vanhin ja perinteisin painotekniikka, jonka Gutenberg kehitti 1400-luvulla Saksassa. Hidas ja paljon käsityötä vaativa tekniikka kuului 1960-luvulle saakka jokaisen painotalon repertuaariin, mutta nykyään se on hävinnyt nopeammalle offsetpainotekniikalle. Onneksi on kuitenkin Putingin kaltaisia yrityksiä, jotka ovat valmiita vaalimaan perinteistä tekniikkaa ja kehittämään sitä hyödyntäviä tuotteita.

kortti

Valtteri Kivelä on kohopainotekniikan ammattilainen.

Putinki valmistaa kohopainotekniikalla pääasiassa kortteja, mutta painokone taipuu myös vaikkapa yritystapahtumien kutsujen tai menukorttien ja lasinalusten valmistamiseen. Tulevaisuudessa Putingin kautta voi tilata esimerkiksi kohopainotekniikalla toteutetut räätälöidyt hääkutsut tai yrityksen joulukortit.

Käsityön määrä tekee kohopainotekniikasta hidasta. Painokoneen värit sekoitetaan käsin, samoin käsityötä on nykyään muovista valmistettavien painolaattojen valmistus. Jos kortissa on useampaa väriä, niin jokainen väri painetaan korttiin yksitellen eli sama kortti kulkee painokoneen läpi maksimissaan neljä kertaa. Lopuksi korttiin tehdään uramainen taitekohta eli nuuttaus, jotta kortti taittuu kauniisi eikä murru taitekohdasta.

Kohopainotekniikka on käsityötä. Painoväritkin sekoitetaan käsin Pantone-värikartan avulla.

Ennen painolaatat olivat metallia ja ne valmistettiin muualla.

kortti

Nykyään painolaatat ovat muovia ja Valtteri Kivelä valmistaa ne itse.

Kohopainotekniikka vaatii myös suunnittelijalta tai graafikolta erityisosaamista, sillä painettavien kuvien on oltava yksinkertaisia ja selkeitä. Mitä tahansa kuvia ei pystytä painamaan.

Kortin valmistuminen ideasta lopulliseksi tuotteeksi kestää 3-4 viikkoa. Putingin omat graafikot auttavat tarvittaessa tuotteen suunnittelussa.

Käsin kirjoitettu kortti jättää muistijäljen

Digitaalisen viestinnän valtakaudella kirjepostilla ja käsin kirjoitelulla postikortilla on valtava huomioarvo. Kortti ystävältä piristää päivää kummasti ja yritys, joka lähettää paperisen joulukortin sähköpostin sijaan, jää varmasti mieleen. Minäkin muistan vielä sen pyöräliikkeen, joka jaksoi vuosikausia lähettää minulle joulukortin, vaikka en kauppaan enää pyörän ostamisen jälkeen palannutkaan.

Me suomalaiset lähetämme kortteja edelleen pääasiassa sesonkien mukaan. Jouluna eniten, mutta kesän juhlakausi äitienpäivineen, koulunpäättäjäisineen ja häineen kirii jo rinnalle.

Kortilla voi kuitenkin muistaa ystävää tai huomioida henkilökuntaa ihan ilman sen erikoisempaa syytä tai sesonkia. Kertoa vaan, että olet ajatuksissani! Milloin itse viimeksi laitoit kortin postiin?

Kuva: Nelli Päiväläinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 2

Post Navigation