Miltä maistuu ilmastoystävällinen lounas?

ilmastoystävällinen lounas

Mietitkö koskaan, minkälaisia ilmastovaikutuksia syömäsi ruoka aiheuttaa? Ruoankulutuksen aiheuttamat ilmastovaikutukset ovat merkittävät, mutta jokainen meistä voi oikeilla ruokavalinnoilla vaikuttaa niihin. Nyt vaikuttaminen on periaatteessa mahdollista myös lounasravintoloissa, joille on kehitetty erityinen Ilmastovalinta-konsepti eli ilmastoystävällinen lounas.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja WWF:n kehittämää Ilmastovalinta-konseptia kokeiltiin viime keväänä 25 eri lounasravintolassa. Erilaisten lounaiden ilmastovaikutusten suuruusluokat selvitettiin reseptien ja raaka-aineiden alkuperän perusteella.

Tällä hetkellä ilmastoystävällinen lounas koostuu vain vähän ilmastoa kuormittavista kasviksista ja kaloista sekä rasvattomasta maidosta, piimästä ja jogurtista. Tiukalla raaka-ainerajauksella saavutetaan vähintään 25 prosentin päästövähennys keskimääräiseen ateriaan verrattuna.

Lähivuosien tavoitteena on kehittää laskentaa ja yhtenäistää eri raaka-aineiden ilmastovaikutusarviot tietopankkiin, jota hyödyntämällä reseptejä voi kehittää ja aterioiden ilmastovaikutukset määrittää. Tulevaisuudessa ravintolat voisivat itse laskea koko aterian kuormittavuuden riittävän luotettavasti heille suunnitellulla laskurilla. Näin ilmastoystävällinen lounas on entistä helpompi suunnitella.

Vaikka lounasruoan ilmastovaikutusten pohtiminen oli useimmille ihmisille uusi asia, Ilmastovalinta-kyselyihin vastanneet ruokailijat suhtautuivat ilmastoystävällisiin vaihtoehtoihin myönteisesti. Mukana olleet ravintolat haluavat jatkaa ilmastoystävällisten aterioiden tarjoamista ja niistä viestimistä. Esimerkiksi HYY Ravintoloissa Ilmastovalinta otetaan käyttöön ensi vuoden alusta.

Lounasravintoloiden Ilmastovalinta-aterioiden toivotaan opettavan ihmisiä syömään ilmastoystävällisesti myös kotona. Tämä onnistuu suosimalla kasviksia, kausituotteita ja vähän kuormittavia kaloja. Myös kuormittavampia raaka-aineita, kuten lihaa, voi ajoittain käyttää, kunhan muistaa kohtuuden.

Yllä olevasta Haarukka-merkistä tunnistat jatkossa ilmastoystävällisen lounaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 42 = 43

Post Navigation