Mitä sinä tulostat?

tulostustottumukset

Viime syksynä, kun testailin kotitoimistolla Epsonin uutuustulostinta, mietin miten paljon omat tulostustottumukset ovat muutamassa vuodessa muuttuneet.

Kun vielä olin vakituisessa päivätyössä ja asuin Suomessa, tuli toimistolla oltua monena päivänä viikossa. Kun halusin ottaa jotain töitä kotiin, niin saatoin tulostaa sähköpostista nipun kiinnostavia tiedotteita, jotka sitten luin ja alleviivailin illalla kotisohvalla. Nykyään ei tulisi edes mieleen tehdä näin!
Tätä nykyä jo pelkän otsikon perusteella moni tiedote päätyy suoraan roskapostiin ja kiinnostavatkin tiedotteet käsittelen ja arkistoin koneelle, enkä suinkaan printtaa. Ruokareseptien kanssa sama homma. Säilön ne kirjanmerkkeinä koneelle.

En enää oikeastaan tulosta lentolippujakaan, kun mobiililippu kulkee kännykässä kätevästi. Silloin pitää toki huolehtia akun lataustasosta, ettei käy niin kuin minulle kerran, kun akku hyytyi juuri lennon portilla.
Konserttiliput taas tulostan heti, kun olen ne verkkokaupasta ostanut. Konsertti pysyy paremmin mielessä, kun siitä muistuttavat printtiliput työpöydän laatikossa. Ja tietenkin firman kuitteja ja laskuja pitää tulostaa kirjanpitoa varten.

Eniten tulostetaan pääsy- ja matkalippuja

Tulostinvalmistaja Epsonin viime vuoden puolella tekemä tutkimus kertoo samaa tarinaa. Tulostustottumukset muuttuvat. Silti monenlaiselle tulostamiselle on nykymaailmassa vielä tarvetta, vaikka paperittomasta toimistosta on puhuttu vuosikausia.

Tulostamistarpeet eroavat tutkimuksen mukaan suomalaisten keskuudessa iän mukaan, nuoret kuulemma tulostavat pääsylippuja ja vanhemmat ruokareseptejä. Lisäksi tulostetaan virallisia asiakirjoja laskuja ja kuitteja. Ja eniten tulostetaan matkalippuja, joista halutaan monesti fyysinen paperikopio.
Ja moni tulostaa tiettyjä aineistoja, koska niitä on silloin helpompi lukea. Pdf-esitteiden ja -katalogien aikakautena tekisin itse samaa, jos joku vaan maksaisi musteet ja paperit. Vihaan nimittäin sähköisten katalogien lukemista!

Kyselyyn vastanneista suomalaisista 52,6 prosenttia ilmoitti lukevansa asioita mieluummin paperilta. Kyselyn mukaan paperilta lukemisen mielekkyys korostuu iän myötä ja selkeä raja on havaittavissa 45 ikävuoden kohdalla. Joo ja onhan se myös tottumuskysymys. Itse kun on kasvanut paperisten esitteiden, kirjojen ja aikakauslehtien keskellä, niin niihin on kehittynyt jonkin sortin riippuvuussuhde. Jos ei ole sellaisia koskaan lukenut, niin tuskin niitä myöskään kaipaa.
Suomessa asiakirjojan myös tulostetaan sen takia, että ne pitää allekirjoittaa. Meillä Virossa ne allekirjoitetaan digitaalisesti sirukortin ja tietokoneeseen liitettävän lukija avulla.

Valokuvista teen kirjoja, en printtejä

Epsonin tutkimuksen vastaajista yli kolmannes eli 31,4 prosenttia ilmoitti tulostavansa valokuvia. Tulostavatkohan ihmiset niitä kuviaan ihan oikeasti kunnolliselle valokuvapaperille vai ihan vaan toimistopaperille? Lähes 60 prosentille vastaajista, kun tulostusjälki oli tärkeää.

Kuvaan itse paljon, mutta en ole koskaan tulostanut kuvia mihinkään käyttöön. No kerran tein Instagram-kuvistani kalenterin. Mielestäni valokuvien kotitulostaminen vie järjettömästi mustetta, eikä jälki vedä vertoja paperikuville. Sen takia olen päätynyt tekemään valokuvakirjoja, joihin kerään tärkeimmät kuvat. Tulostamisesta vastaa sitten jonkin sortin valokuvausliike.

Entäpä siellä ruudun toisella puolella, milloin teillä tulostin laulaa kotona? Vai onko teillä tulostinta kotona ollenkaan?

 

*Kuva: Epson

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + = 8

Post Navigation