Myös Työterveyslaitos on innostunut tänä keväänä kampanjoimaan istumatyöläisten työhyvinvoinnin puolesta ja kannustaa meitä kaikkia nostamaan pepun ylös penkistä. Helmikuun aikana elokuvateattereissa on pyörinyt aiheeseen liittyvä tietoisku ja kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa hashtagilla #SeisoVälillä maaliskuun loppuun saakka.
Istumisen vähentäminen ja liikunnan lisääminen ovat tällä hetkellä koko väestön terveydentilan kannalta akuutteja aiheita. Tutkimustulokset istumisen haitallisuudesta eivät ole mukavaa luettavaa, sillä päivittäinen runsas ja yhtäjaksoinen istuminen ja muu paikallaanolo ovat yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, aineenvaihduntasairauksiin kuten tyypin 2 diabetekseen, depressioon, syöpäsairauksiin, hengityselimistön sairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.
Tämä johtuu siitä, että istuessa suuret lihasryhmät ovat passiivisena ja kuluttavat vain vähän energiaa, mikä haittaa kehon aineenvaihduntaa. Istuminen vaikuttaa myös tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin, kuten selän välilevyjen aineenvaihduntaan. Lisäksi istuma-asennossa paine lisääntyy reiden takaosissa ja lantion alueella. Sitä kautta lantion alueen sekä alaraajojen aineenvaihdunta vaikeutuu entisestään.
Luulisi tällaisten faktojen jo saavan ihmiset ylös tuolista ja vaihtamaan työasentoa ja työnantajan hankkimaan kaikille säädettävät sähköpöydät, mutta ei.
Kyllähän sen huomaa itsestäänkin. Kun artikkeleita on työn alla useita ja sähköposti suoltaa uusia viestejä, pylly pysyy penkissä, vaikka selkä jumittuu, eikä veri kierrä jaloissa. Edes kahvimukillista ei välillä tule lähdettyä hakemaan. Kun vielä tekee töitä kotona, niin työmatkaliikunta ja muu kulkeminen jää pois, jos ei siitä itse huolehdi. Ikävä tosiasia on myös se, ettei tunnin kävelylenkki päivässä vie pois kahdeksan tunnin istumisen haittoja.
Mikä tilanne on siellä ruudun toisella puolella, oletko onnistunut vähentämään istumista? Entä onko käytössäsi sähköinen työpöytä ja kannustaako työnantaja istumisen vähentämiseen vaikka kävelykokouksia järjestämällä? Voit lukea muiden vinkkejä pepun ylös nostamiseen osoitteessa www.ttl.fi/seisovalilla ja jakaa siellä myös omia vinkkejäsi.
Minä nostan nyt ainakin hetkeksi pyllyn ylös penkistä ja menen keinuttelemaan aktivointilaudallani, josta kirjoitin aikaisemmin täällä.
Aurinkoista ja aktiivista viikonloppua kaikille!
Seuraa blogia