Mitkä sanat kiinnostavat suomalaisia?

kirjoja

Joka vuosi erilaiset ilmiöt ja tapahtumat luovat suomen kieleen uusia sanoja. Moni etsii uutuussanoja ja niiden merkityksiä Kielitoimiston sanakirjasta, joka on ollut verkossa kaikkien käytettävissä marraskuusta 2014 lähtien.

Kielitoimiston kunniaksi on sanottava, että he seuraavat tarkalla korvalla sitä, minkälainen sanasto suomalaisia kiinnostaa. Kuukausittain kerätään esimerkiksi tilastoa siitä, mitä sanoja ihmiset hakevat sanakirjasta eniten. Tilastojen ja ihmisten lähettämien ehdotusten perusteella Kielitoimiston sanakirjan toimitus arvioi, mitkä sanat kannattaa ottaa mukaan vuosittain päivitettävään verkkoversioon.
Helmikuun lopulla ilmestyi viimeisin päivitetty verkkoversio sanakirjasta. Tällä kertaa sitä on päivitetty reilulla 700 uudella hakusanalla. Lisäksi 1 400 sana-artikkelia on muutettu tai täydennetty.

Uusien hakusanojen joukossa ovat muun muassa erikoiskahvi, erityisherkkä, vlogi, uhriutua ja kuva(n)kaappaus.
Sanakirjan käyttäjiltä saatu palaute on huomioitu ottamalla mukaan sellaisia sanoja, joita sanakirjasta on haettu usein, mutta joita ei siellä ole tähän asti ollut. Niitä ovat esimerkiksi ajantaju, kahvikone, chillata, jargon, proaktiivinen ja rajapinta.
Erilaisten uusien ilmiöiden sanakirjaan tuomia sanoja ovat vaikkapa hybridisota, hyönteisruoka ja kotoutumiskoulutus. Myös pääministeri Sipilän käyttämä vatuloida on päässyt mukaan.

Kielitoimiston ilmainen sanakirja verkossa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 + = 15

Post Navigation