Twitteristä se alkoi, niin kuin moni muukin asia nykyään. Nimittäin uuden multipasking-termin leviäminen.
Sanan määritelmä kuuluu näin: ”Tehdä samanaikaisesti montaa asiaa paskasti. Uuvuttaa tekijänsä, mistään ei tule valmista ja se keskeneräinenkin on ihan paskaa.”
Uusi sana on tietenkin johdettu multitasking-sanasta, joka tarkoittaa monen asian tekemistä samaan aikaan.
Joskus multitasking oli ihailtu tehokkuuden merkki, kunnes aivotutkijat totesivat, ettei ihmisen aivoja ole luotu sellaiseen työskentelyyn. Kun häslää montaa asiaa yhtä aikaa, eikä keskity mihinkään kunnolla, ei jälki ole hyvää. Yleensä lopputulos on paskaa.
Tästä onkin sitten helppo johtaa uusi termi sille, että tekee samaan aikaan montaa asiaa huonosti. Käsi ylös, joka ei ole tähän koskaan syyllistynyt!
Korona-ajan termi
Viime aikoina itselläni multipasking on liittynyt erityisesti erilaisiin Teams-palavereihin ja webinaareihin. Kun aihe tai sen esitystapa ei kiinnosta tarpeeksi, ryhdyn siinä ohessa tekemään jotain muuta, kuten selaamaan somea, päivittämään kalenteria tms. En keskity yhteenkään asiaan kunnolla, joten merkkaan kalenteriin vääriä asioita, en saa webinaarista mitään irti ja niin edelleen. Hukkaan heitettyä aikaa kaikkien tekemisten osalta.
Samaa totesi Twitterissä HOK-Elannon toimialajohtaja Lassi Juntunen, jonka mukaan multipasking on nimenomaan Teams-arjessa vaaniva ansa.
”Samaan aikaan kokouksessa, sähköpostissa, muissa viestimissä… Vaatii itsehillintää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.”
Juuri näin, vaikka me kaikki tiedämme, että multitasking on aivoillemme mahdottomuus.
Multipasking ei ole mikään uusi termi
Helsingin Sanomissa ilmestyneen jutun mukaan multipasking-termi ei ole mikään uusi juttu. Sitä on käyttänyt ensimmäisen kerran jo vuonna 2017 toimittaja Toivo Haimi. Nyt termin käyttö on kuitenkin yleistynyt huimasti.
Termistä ovat puhuneet Twitterissä myös hyvinvointivalmentaja ja somevaikuttaja Joni Jaakkola, joka totesi multipaskingin myös uuvuttavan tekijänsä.
”Mistään ei tule valmista ja se keskeneräinenkin on ihan paskaa.”
Niinpä. Kun ei keskity tekemisiinsä, niin jälki vaatii yleensä muokkaamista tai pahimmassa tapauksessa koko homman uudelleen tekemistä. Multitaskingissä ja multipaskingissa ei siis ole mitään järkeä ja silti jatkamme sitä. Miksi?
Moni väittää syyksi kiirettä, mutta tosiasiahan on, että multipasking vaan lisää sitä. Se, että tekee hommat huonosti ei auta kiireeseen, jos joutuu tekemään saman työn kahteen kertaan.
Toinen syy multipaskingin jatkamiseen, joka on astetta uskottavampi, on korona-aika, joka pakotti meidät toimistolta kotiin ja loputtomien Teams-palaverien putkeen. Kotona on töiden ohessa huomioitava puoliso, lapset ja lemmikit ja se jos jokin vaatii multitaskingia.
Seuraa blogia