Näin kääntyy unirytmi lomalta takaisin arkeen

Familon_unirytmi

Joka vuosi kesäloman jälkeen se on edessä: tuskainen paluu työrytmiin. Loman aikana nukkumaanmenoaikani on siirtynyt reilusti yli puolen yön ja aamulla nukun vaivatta kymmeneen tai pidempäänkin. Elokuussa haluaisin vielä nauttia lämpimistä illoista, enkä millään malttaisi mennä ajoissa nukkuman. Niinpä aamuherätykset tuntuvat tuskallisilta.
Unirytmin kääntyminen lomalta arkeen kestää yleensä noin viikon verran. Omaa rytmiään voi toki kääntää takasin arkiaikatauluun jo viimeisellä lomaviikolla, jos vain malttaa…

Tässä muutama vinkki, joilla unirytmin saa käännettyä takaisin työvaihteelle:

  • Se miten helposti unirytmin saa käännettyä, riippuu paljolti ihmisen omasta rytmistä. Osa meistä on iltaihmisiä ja osa aamuihmisiä.
  • Unirytmin kääntäminen sujuu helpoimmin aikaistamalla iltarutiineja ja nukkumaanmenoa joka päivä vartin tai puolen tunnin verran.
  • Myös pimeyden ja valoisuuden säätelystä on apua: jos oleskelee esimerkiksi olohuoneessa, sen valaistus on hyvä säätää hämäräksi noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Aamulla puolestaan kirkas valaistus piristää.
  • Juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä mitään raskasta ruokaa. Myös kofeiini, nikotiini ja alkoholi häiritsevät unta.
  • Älä stressaa nukahtamisesta. Koko työviikko ei mene pilalle, jos valvot yhden yön.
  • Tarkista nukkumaanmenorutiinisi ja yritä löytää oma tapasi rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Se voi olla rauhallinen kävelylenkki, kirjan lukeminen tai lempimusiikin kuuntelu.

*Kuva: Familon

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 3 = 2

Post Navigation