Kotitoimistoni hiilijalanjälki on todennäköisesti melko pieni. Yksi tulostin, jonka käyttöä koitan välttää mahdollisimman paljon ja paperinkeräyspisteenä toimiva paperikassi, jonka tyhjennän säännöllisesti. Valot palavat työhuoneessa silloin kun on pimeää ja minä teen töitä siellä. No pakko myöntää, että tulostimen tyhjiä mustepatruunoita en kierrätä, enkä tiedä onko se edes mahdollista. Täytyypä selvittää.
Isommassa firmassa ja suuremmassa toimistossa homma on haasteellisempaa. Kenellä on kierrätysvastuu? Kuka napsauttaa turhat virransyöjät off-asentoon? Lisäksi moni miettii, miten tulostamista voisi vähentää ja voisiko vain yhden kerran luetut paperit jotenkin hyötykäyttää.
Pelkästään valoja sammuttamalla, sulkemalla käyttämättömät sähkölaitteet ja tarkistamalla toimiston lämpötila, voidaan energiankulutusta helposti pienentää jopa 15 prosenttia. Ne ovat pieniä tekoja, mutta kun jokainen sitoutuu niihin, vaikutus on suuri.
Helpoin ekoteko tämän päivän toimistossa on paperinkulutuksen vähentäminen, joka tarkoittaa yleensä tulostamisen vähentämistä tai tehostamista. Toimistojätteestä kun valtaosa on paperia ja reilusti yli puolet siitä päätyy roskiin jo saman päivän aikana. Pienempi paperimäärä vähentää ympäristökuormaa ja näkyy paitsi pienempinä jätemaksuina myös maltillisempina hankintakuluina yrityksessä.
Jos paperin määrää on vaikea vähentää, kannattaa ainakin huolehtia siitä, että paperi menee oikeaan roska-astiaan ja sen myötä siitä tehdään uusiopaperia. Tarpeetonta printtiä ei siis kannata työntää lähimpään roskikseen vaan sinne paperinkeräyslaatikkoon.
Tässä muutama vinkki parempaan ekotehokkuuteen!
– Printtaa vain pakon edessä.
– Sammuta yöksi kaikki tarpeettomat laitteet ja valot.
– Älä jätä lajittelua muille, vaan ota vastuu omista jätteistäsi.
– Älä tuhlaa! Turhien toimistotarvikkeiden tilaamisen sijaan mieti, mitä oikeasti työssäsi tarvitset.
Seuraa blogia