Näin vaihdat vapaalle!

Lomalle lompsis
Ensi viikonloppuna vietetään koulunpäättäjäisiä ja juhlitaan lomasesongin alkua. Jos kesäloma ei ihan vielä ala, niin mielessä se on ainakin. Tässä muutama vinkki lomanviettoon valmistautumiseen.

1) Käy hyvissä ajoin lomakeskustelu esimiehesi kanssa ja sovi, kuka toimii sijaisenasi loman aikana.

2) Samalla voit käydä esimiehen kanssa läpi työn alla olevat tehtävät, mitkä pitää saattaa valmiiksi ennen lomaa ja mitkä voi tehdä loman jälkeen. Tosiasia on kuitenkin se, että harvoin kaikkea ehtii saada valmiiksi ennen lomaa.

3) Huolehdi lomarauhasta. Sovi minkälaisen poissaoloviestin laitat sähköpostiisi. Siinä on ainakin hyvä olla sijaisen yhteystiedot ja tieto milloin itse palaat lomalta. Lisäksi olisi hyvä sopia jonkinlaiset reunaehdot siitä, minkälaisissa hätätapauksissa sinua saa häiritä lomalla. Jos mahdollista, pidä työpuhelin kiinni loman ajan.

4) Tee lista keskenjääneistä töistä, niin tiedät heti, mistä aloittaa, kun palaat lomalta töihin.

5) Ihannetapauksessa työtahtia voisi hiljentää ennen lomaa. Monesti se ei ole mahdollista, vaan edessä on tiukka rutistus. Silloin työstä irtaantuminen ja lomafiilikseen siirtyminen tapahtuu hitaammin. Anna itsellesi aikaa.

6) Luo itsellesi lomalle jäämiseen liittyviä rituaaleja. Ne voivat olla myös työyhteisön yhteisiä. Raivaa työpisteesi lomakuntoon ja järjestäkää yhteiset kesäjuhlat tai työpaikan siivoustalkoot.

7) Lomaile kerralla vähintään 2–3 viikkoa, niin ehdit palautua ja levätä tarpeeksi. Tutkimusten mukaan loman hyvinvointivaikutukset häviävät melko nopeasti töihin paluun jälkeen, joten lomapäiviä kannattaa jättää myös syksyksi ja talveksi.

8) Mieti mitä lomalta haluat, mutta älä suorita lomaa suunnittelemalla liian paljon tekemistä. Varaa lomalle myös omaa aikaa, jolloin teet jotakin itsellesi tärkeää.

9) Kun mieli lomalla rauhoittuu, työasioita saattaa pulpahdella mieleen. Kirjaa ne ylös, mutta palaa sitten lomapuuhien pariin.

10) Toimi lomalla omaan tahtiin, pakottomasti ja ilman kiirettä. Nauti luovasta mitääntekemättömyydestä.

Muista, että loma tekee hyvää!

 

*Lähde: Työterveyslaitos / Lomallelähtijän opas

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

52 + = 54

Post Navigation