Näin vältät juhlien tyypilliset etikettimokat

1Tattinger lasi

Kesä ja sen myötä vilkas juhlasesonki lähestyy. Monille tipahtaa kutsu ylioppilasjuhliin, rippijuhliin tai häihin. Juhliin liittyy monenlaisia tapoja, jotka saattavat aiheuttaa turhaa epävarmuutta vieraissa. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoi minulle muutaman yleispätevän vinkin, joiden avulla voi unohtaa etikettimokat ja keskittyä juhlintaan!

Niin vanhanaikaiselta kuin se saattaakin kuulostaa on olkapäät syytä peittää, kun juhlatilaisuus on kirkossa. Tämä koskee niin ristiäisiä, rippijuhlia kuin häitäkin. Kirkkopukeutuminen on Suomessa nykyään suhteellisen vapaamielistä verrattuna vaikka katolisiin maihin, joissa kirkon viileyteen on useimmiten lomamatkalla turha yrittää shortseissa ja topissa. Etiketti ja tapakulttuuri muuttuvat ajan myötä, mutta ei kaikkia perinteitä kannata uhmata uuden ajan nimissä.
Lisäksi hyvä muistisääntö on se, että pukeutumisella ei saa loukata juhlan kohdetta. Sen takia esimerkiksi konfirmaatioon tai ylioppilasjuhliin ei tulla reisitaskuhousuissa tai hyvin avonaisissa mekoissa.

Nuorille naisille kannattaa muistuttaa, ettei superlyhyt minihame tai avonainen toppi ole kaikkein kätevin juhlavaate, kun ottaa vastaan päästötodistusta tai ylioppilaslakkia juhlasalin lavalla tai on isosena konfirmaatiokirkossa.
Moneen tilaisuuteen sopiva juhla-asu on miehellä tumma puku ja naisella monikäyttöinen mekko. Kumpaakin asua voi sitten tilaisuuden luonteen mukaan asustaa erilaisilla paidoilla, huivilla tai hatulla.

Ylioppilasjuhlat ovat ainoat juhlat, joihin ei etiketin mukaan lähetetä kutsua. Esimerkiksi naapurin ylioppilasjuhliin voi hyvin pistäytyä ja viedä ylioppilaalle ruusun. Onnittelumaljan ja kahvin ja kakun jälkeen voi jo jatkaa matkaa, sillä ylioppilasjuhlissa on tapana vain piipahtaa.

Kesähäissäkin sulhanen voi pukeutua frakkiin, mutta jos puvuksi valitsee smokin, on häätilaisuuden syytä alkaa vasta klo 18 jälkeen. Kesähäissä hyvä vaihtoehto miehellä on myös shaketti tai vaalea puku.
Häävieraiden olisi kohteliasta välttää täysin mustaa tai valkoista asua häissä. Valkoinen väri on perinteisesti varattu morsiamelle, vaikka nykyään moni morsian ei täysvalkoiseen pukeudukaan. Musta on puolestaan surun väri.

Kepeä kesäinen hattu kruunaa kesäjuhlien asun, eikä siitä tarvitse enää luopua klo 18 illalla, eikä myöskään kirkosta hääjuhliin siirryttäessä, vaikka morsiamen tai sulhasen äiti riisuisikin omansa. Hatun voi huoletta pitää päässä niin kauan kuin haluaa!

Lahjakortti on tänä päivänä yleinen ja täysin hyväksytty lahja niin kummilapselle, ylioppilaalle, valmistuneelle kuin kihla- ja hääparille. Aina ei kannata ostaa tavaratalon lahjakorttia, myös pankin lahjakortti tai käteinen on hyvä vaihtoehto.
Lahjasumman päättää jokainen antaja itse. Rahasummaan voi vaikuttaa se, onko kyse lapsenlapsesta tai vaikka kummilapsesta vai jostakin vieraammasta henkilöstä. Tärkeää on, että jokainen osallistuu juhliin oman budjettinsa rajoissa.

Kaarina Suonperän sanoin, pääasia on muistaa, tavata, onnitella ja halata – joista yksikään ei maksa mitään…

 

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

61 − = 60

Post Navigation