Muista muistilista!

muistilista
Aina kun on paljon töitä tai muuten vaan monia asioita arjessa hoidettavana, kannattaa tehdä muistilista. Joskus kokoan kaikki kiireelliset asiat samaan listaan. Toisinaan teen jokaiselle päivälle oman listan, jonka asiat pyrin sitten hoitamaan yhden päivän aikana. Eikä ole mitään tyydyttävämpää tunnetta, kuin katsoa listaa, josta kaikki asiat on viivattu yli ja hoidettu. Sen jälkeen voi hyvillä mielen laitaa hanskat naulaan sen päivän osalta.

Niinpä oli ilo huomata, että myös Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Kalakoski suosittele hyödyntämään muistilistoja työelämässä. Kalakosken mukaan edelleen elää sitkeä harhaluulo siitä, että muistilistojen tekeminen laiskistaisi muistia. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä nykyinen työelämä tarjoaa kyllä muistille ihan tarpeeksi harjoitusta, joten sen takia ei tarvitse jättää listoja tekemättä.

Ihmisen kyky käsitellä tietoa on rajallinen. Pystymme työstämään mielessämme vain yhtä asiaa kerrallaan. Niinpä muistilistat ovat yksi tapa vähentää muistin kuormitusta. Itse olen huomannut, että kuin hoidettavat asiat on koottu listaan, työteho parantuu, kun voi keskittyä työn alla olevaan tehtävää, eikä tarvitse koko ajan huolehtia muistettavista asioista. Muistilista ikään kuin vapauttaa mielen keskittymään meneillään olevaan työhön.
Myös hoidettavien asioiden yliviivaaminen on ainakin minulle nautinnollinen tehtävä ja samalla näen töiden edistyvän ja tunnen saavani jotain aikaiseksi.

Aikaisemmin kun elin työelämässä todella kiireistä ja stressaavaa aikaa, pidin muistivihkoa yöpöydälläni. Kun muistettavat ajatukset ja uudet ideat alkoivat pyöriä päässä ennen nukahtamista, kirjasin ne vihkoon ylös ja sain näin itselle rauhalliset yöunet.
Lisäksi tein perjantaisin listan seuraavan viikon töistä. Sen avulla tiesin heti maanantaiaamuna, mihin hommiin piti tarttua ensimmäisenä.
Samanlainen muistilista kannattaa tehdä ennen lomaa, niin työasiat eivät turhaa pyöri mielessä.

Lisäksi teen listoja muun muassa blogiin sopivista postausaiheista, tallenna Facebookissa kiinnostavia linkkejä ja kerään monenlaisia nettisivuja kirjanmerkkeihini koneelle. Muun ohella puhelimeni muistioon on tallennettu monenlaisia muistettavia asioita, kun hyviä samppanjabrändejä, kiinnostavia kirjoja ja uusia ravintoloita.

Tee oma bucket list kesäksi!

Joskus kannattaa tehdä listoja myös mukavista asioista, joita haluaa tehdä. Tällaisen bucket listin tein viime syksynä ja ilokseni huomasin, että lähes kaikki listalla olleet asiat tuli tehtyä. No dvd-elokuvat odottavat vielä järjestämistä. Täytyypä tehdä samanlainen lista tälle kesälle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 + = 13

Post Navigation