Pärnun museo esittelee: lomamuoti 150 vuotta sitten

lomamuoti

Pärnun museossa on tänä kesänä esillä aivan ihana muotinäyttely. Auringon heijastumia – 150 vuotta lomamuotia esittelee venäläisen muotihistorioitsija ja keräilijä Alexandre Vassilievin kokoelman lomavaatteita 1850-luvulta 2000-luvulle.

Mikä olisikaan parempi paikka historiallisen lomamuodin esittelyyn kuin Viron kesäpääkaupunkina ja kylpyläkaupunkina tunnettu Pärnu!

Maailman suurin yksityinen muotikokoelma

Alexandre Vassilievin nimeä kantavan säätiön kokoelmiin kuuluu yli 50 000 esinettä, pukuja, kenkiä, erilaisia asusteita, koruja ja kosmetiikkaa 1700-luvulta tähän päivään ja kokoelma täydentyy jatkuvasti. Pelkästään historiallisia pukuja on kokoelmassa yli 10 000 kappaletta. Kyseessä on käytännössä maailman suurin yksityinen muotikokoelma.

Edellisen kerran Alexandre Vassilievin kokoelman pukuja oli esillä taidemuseo Kumussa vuonna 2016. Silloin Runous ja ahdistus -näyttely esitteli Viktoriaanista naiskuvaa ja muotia. Vassiliev oli silloin itse paikalla avaamassa näyttelyä ja kertoi historiallisten pukujen hankkimisesta, niiden entisöinnistä ja oman säätiönsä toiminnasta. Lue postaus näyttelystä täältä.

Rantalomailun lyhyt historia

Rantalomailu on historiallisesti varsin uusi ilmiö, ja alkoi vasta noin 150 vuotta sitten. Sitä ennen varsinaisia uimarantoja tai rantalomakohteita ei ollut, vaan ihmiset kävivät uimassa milloin missäkin, eikä rannoilla makoiltu aurinkoa ottaen.

Vasta 1800-luvun alkupuoliskolla merivesikylvyt ja meri-ilman hyvää tekevä vaikutus nousivat ilmiöksi, jonka myötä syntyivät ensimmäiset lomakohteet ja kylpylät merenrannalle niin Virossa, Latviassa kuin Saksassakin.

Samoihin aikoihin syntyi myös lomamuoti. Silloin kehitettiin ensimmäiset uimapuvut, jotka olivat hyvin peittäviä, lahkeellisia ja valmistettu villasta. Yläluokan naiset vaihtoivat uimapuvut ylleen erityisissä uimakopeissa, jotka hevoskärryillä vedettiin veteen asti. Sieltä naiset häveliääsi kävivät uimassa ja palasivat sen jälkeen takaisin kopin suojaan vaihtamaan tavalliset vaatteet ylleen.

Vielä 1800-luvulla uiminen oli enemmän miesten puuhaa, ja naiset keskittyivät lähinnä käyskentelemään päivänvarjon kanssa rantabulevardeilla ja nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta.

Näyttelyn varhaisimmat esineet ovat 1800-luvun puolivälistä. Siltä ajalta esillä on upeita silkki- ja pitsipukuja, käsintehtyjä hattuja ja upeita asusteita kuten päivänvarjoja.

Näillä helteillä ei käy kateeksi tuon ajan naisia, joille lomamuodinkin tärkein asuste oli korsetti. Sillä vyötärö kurottiin kapeaksi kesäleninkien alla. Vasta 1900-luvun alkuvuosikymmeninä muoti muuttui niin, ettei vyötäröä enää korostettu ja korsetti hävisi muodista.

Eikä hieno nainen tuohon aikaan, helteestä huolimatta, myöskään paljastanut käsivarsiaan tai sääriään. Kaikki oli piilossa auringon säteiltä, jotka aiheuttivat rahvaanomaisena pidettyä rusketusta.

1930-luvun paljastava rantamuoti

Lomamuoti paljasti naisten sääret ja käsivarret vasta 1930-luvulla, kun muotiin tulivat väljät mekot, joissa oli alas laskettu vyötärö. Vaatteissa, myös ranta- ja lomavaatteissa, oli paljon pliseerauksia, kirjailuja ja muita yksityiskohtia.

Nykyään niin suositut bikinit syntyivät vasta 1940-luvulla ja aiheuttivat aikanaan valtavan kohun paljastavuudellaan.

110 muodikasta loma-asua

Pärnun museon näyttelyssä on esillä 110 eri asua ja 272 asustetta 1850-luvulta 2000-luvulle saakka. Näyttelyn puvuista osa on tunnettujen muotisuunnittelijoiden luomuksia. 1950- ja 1960-luvuilta esillä on niin Chanelia, Givenchyä kuin Dioriakin. 1970- ja 80-lukujen lomamuoti on puolestaan Pierre Cardin ja YSL:n käsialaa.

Näyttely on avoinna Pärnun museossa 19.9.2021 saakka.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 18 = 27

Post Navigation