Syötkö ruokaa, joka tekee sydämelle hyvää?

sydänmerkki-ateria

Suurin osa meistä tietää, mitä pitäisi syödä, jotta voi hyvin. Hyviä öljyjä, pähkinöitä, paljon kasviksia, tarpeeksi proteiinia eikä turhia höttöhiilareita. Mutta kuinka usein me noudatamme näitä ohjeita? Kuinka usein arjessa esimerkiksi lounaalla meiltä naisilta puuttuu salaattiannoksesta kunnon proteiininlähde ja kuinka usein se iltapäivän huikohetki kuitataan suklaalla tai palaveripullalla pähkinöiden sijaan.

Tällaiset valinnat tuntuvat ainakin itsestäni joka kerta pieniltä päätöksiltä. Nappaan nyt tuosta vaan sämpylän ja syön sitten illalla kunnon ruoan ja huolehdin sitten huomenna, että on pähkinäpussi käsilaukussa mukana. Kun huonoja päätöksi kuitenkin toistaa päivästä toiseen, niin niiden merkitys hyvinvoinnille onkin yhtäkkiä suuri.

Monet suomalaiset ovat siitä onnellisessa asemassa, että he syövät lounaan työpaikan ruokalassa tai lounasravintolassa, jossa yleensä ruoka valmistetaan ravitsemus-suositusten mukaan. Monipuolisesta tarjonnasta on lautasmallin avulla helppo koota ravitseva lounas.

Eväitä syö työpaikoilla noin joka kolmas. Tutkimusten mukaan eväiden syönti ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta, sillä eväitä syövillä miehillä useimmiten puuttuvat ruoan ohesta kasvikset ja naisilla proteiini tai hyvät rasvat. Johtuisiko tämä siitä, että moni varmaan nappaa evääksi edellisen päivän tähteitä, eikä mieti asiaa sen enempää.

Eväiden syömisessä on vähän sama ongelma kuin kotona lounastamisessa. Sitä nappaa kiireessä jääkaapista jotain helppoa, eikä jaksa keskittyä kunnollisen ja monipuolisen lounaan kokoamiseen. Ja silloin siitä yleensä jää jotain tärkeää pois.

Sydänmerkki-ateria on parempi valinta

Piipahdin marraskuun lopulla työmatkalla Suomessa ja ehdin samalla osallistua kiinnostavaan Sydänmerkin järjestämään tiedotustilaisuuteen Santahaminan varuskunnassa. Siellä aiheena oli Sydänmerkki-ateria eli terveellisen ravintolaruoan merkintäjärjestelmä.

Sydänmerkin käyttö on Suomessa alkanut ravintoloissa jo vuonna 2008 ja ensimmäisenä sen otti käyttöön Helsingin kaupungin omistama Palmia. Nyt tämä ruokailijan terveellisiä valintoja helpottava merkintäjärjestelmä on tullut käyttöön myös armeijan varuskuntiin, joissa sen avulla halutaan opettaa nuorille varusmiehille parempia valintoja ruokapöydässä.

Koska valistuneinkaan ruokailija ei helposti näe päällepäin, mikä lounaspöydän vaihtoehdoista on terveydelle paras, helpottaa Sydänmerkki tätä valintaa. Sillä voidaan merkitä terveellisemmät vaihtoehdot niin ruokalistassa kuin linjastossakin ja se kertoo asiakkaalle, että tämä syötävä on omassa sarjassaan parempi valinta.

Sydänmerkki-ateria on mielestäni ihan loistava keksintö, sillä vaikka moni meistä haluaa syödä terveellisemmin, niin harvalla on joka päivä aikaa tai halua kysellä lounasravintolan annosten ja ruokalajien ravintoarvoja ja suolapitoisuuksia. Jatkossa kun vaan valitsee joka päivä Sydänmerkki-aterian, niin tietää syövänsä hyvin.

Jatkossa vaan toivoisi Sydänmerkki-aterian leviävän enemmän myös yksityisiin lounasravintoloihin. Toistaiseksi kun Sydänmerkki-aterioita tuntuu olevan tarjolla vain kunnallisella puolella ja suurten lounasravintolaketjujen valikoimissa. Sydänmerkin verkkosivuilta voit etsiä Sydänmerkki-aterioita tarjoavia ravintoloita.

Yleinen harhaluulo on, että Sydänmerkki-ateriasta puuttuu maku, koska sen suolapitoisuus on tarkkaan määritelty. Voin sanoa, ettei pidä paikkaansa. Pääsimme Santahaminassa samaan lounaspöytään varusmiesten kanssa ja söimme samaa Sydänmerkillä varustettua ruokaa. Hyvää oli ja ennen kaikkea maukasta. Kukaan ei kaivannut suolapurkkia.

Ehdota itse terveellisempää tarjontaa

Jos työpaikkasi lounasravintolassa ei vielä ole Sydänmerkki-ateria käytössä, niin kannattaa itse olla aktiivinen ja tehdä aloite sen käyttöön otosta ja terveellisemmästä lounastarjonnasta. Sydänmerkin edustajien mukaan henkilöstöravintoloilla on usein hyvät mahdollisuudet toteuttaa lounastarjonta terveellisemmin, kunhan asiakkaat vain sitä pyytävät.

Sydänmerkki takaa, että lounasruoassa rasvan laatu on hyvä, suolan määrä kohtuullinen, kuidun määrä runsas ja lisäksi ateria on ravitsemuksellisesti tasapainoinen. Siis kaikin puolin parempi valinta!

Lue myös Sydänmerkin sivuilta vinkit hyvän lounaan kokoamiseen!

 

*Kuva: Sydänmerkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

75 − = 68

Post Navigation