Tämä kirja jokaisen naisen pitäisi lukea

Lean in

Aika vahvasti sanottu, tiedän. Mutta Facebookin operatiivisen johtajan Sheryl Sandbergin kirja Naiset ja menestymisen tahto (Wsoy 2013) on oikeasti silmät avaava ja ajatuksia herättävä kirja.


Vaikka naisten ja miesten tasa-arvon eteen on vuosikymmenien aikana tehty paljon työtä ja naisen asema on länsimaisessa yhteiskunnassa parantunut huimasti, kylmä totuus on se, että miehet hallitsevat edelleen maailmaa. Vielä on olemassa turhan monta virkaa, jossa ei koskaan ole ollut naista.

Yhä edelleen naisen eteneminen uralla voi katketa yhteiskunnallisiin rakenteisiin eli ulkoisiin esteisiin. Sheryl Sandberg puhuu kuitenkin kirjassaan naisten sisäisistä esteistä eli omista toiminta- ja ajattelutavoistamme. Liian usein naiset vähättelevät taitojaan ja tyytyvät sivustakatsojiksi. He pelkäävät pyrkiä eteenpäin. Sandbergin mukaan naisten pitää oppia ”istumaan pöydän ääreen” eli osallistumaan ja olemaan mukana päätöksen teossa, eikä jäädä seisomaan seinän viereen.

Sandberg ohjeistaa liian tunnollisia naisia toimimaan sanomalla: ”Done is better than perfect” eli parempi tehty kuin täydellinen. Kaikkea ei siis tarvitse tehdä täydellisesti, usein vähempikin riittää.
Jos haluat edetä urallasi, Sandberg antaa siihen konkreettisia vinkkejä: et voi miellyttää kaikkia, etkä saa jäädä odottamaan palkintoa hyvin tehdystä työstä. Ansaittuakin ylennystä pitää pyytää ja omasta puolestaan on pakko puhua.

Kirja perustuu Sheryl Sandbergin omaan uraan ja kokemuksiin mm. Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä ja Googlella. Omista kokemuksistaan Sheryl ammentaa myös kirjassa antamansa neuvot ja ehdottamansa uudet toimintatavat, joiden avulla naisten eteneminen työelämässä olisi tulevaisuudessa helpompaa.

”Meidän täytyy olla kiitollisia siitä, mitä meillä on, mutta tyytymättömiä vallitsevaan tilanteeseen. Tyytymättömyys kirittää meitä kohti muutosta. Meidän täytyy jatkaa taistelua.”

Lisää luettava aiheesta on nettiosoitteessa leanin.org.
Lean In -yhteisöön voit liittyä osoitteessa www.facebook.com/leaninorg

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

71 + = 78

Post Navigation