Tartu kynään – Tänään on käsin kirjoittamisen päivä

käsin kirjoittamisen päivä

Tammikuun 23. päivä on kansainvälinen käsin kirjottamisen päivä (National Handwriting Day). Voisi luulla, että merkkipäivä on uusi keksintö, sillä aivan viime vuosina on herätty huomaamaan ihmisten käsin kirjoittamisen taidon heikkeneminen. On jopa herännyt pelko siitä, että kirjoitustaito katoaa digitaalisessa maailmassa kokonaan, kun laitteiden puheohjaus koko ajan kehittyy.

Toisaalta samaa huolta kannettiin jo 1400-luvulla, kun kirjapainotaito keksittiin sekä silloin, kun kirjoituskone keksittiin. Eikä kirjoitustaito tai käsin kirjoittaminen ole mihinkään kadonnut, vaikka tekniikka onkin kehittynyt.

YLE tietää kuitenkin kertoa, että käsin kirjoittamisen päivä sai alkunsa jo vuonna 1977 ja missäpä muualla kuin Yhdysvalloissa. Merkkipäivän taustalla oli kirjoitusvälineiden valmistajien yhdistys, joka halusi juhlistaa kirjoittamisen riemua vuosittain. Väittäisin, että tavoitteena oli myös myydä lisää kyniä.

Tarttumalla kynään huolehdit aivoistasi

Työni puolesta tartun edelleen kynään lähes päivittäin. Teen pääosan kokous- ja haastattelumuistiinpanoista kynällä muistikirjana tai paperille. Nauhuria käytän harvoin ja vaikka olen koittanut opetella muistiinpanojen tekemistä ottamalla kuvia kännykän kameralla, ei se oikein tunnu luontevalta.

Käsin kirjoittaminen on minulle myös tapa muistaa asioita. Samasta aiheesta kirjoitin blogiin jo vuonna 2015.

Kun kirjoitan käsin asian muistikirjaani tai kalenteriin, se jää paremmin mieleeni. Näin on ollut jo kouluajoista lähtien. Muistiin kirjoitettuja asioita ei tarvinnut kerrata kokeeseen niin montaa kertaa, kuin pelkästään luettuja aiheita.

Kirjoittaminen on hidasta, joten kaikkea ei ehdi kirjata ylös. Silloin pitää osata tiivistää. Se taas pakottaa miettimään, mikä asiassa on olennaista. Se laittaa aivot töihin.

Aivotutkijoiden mukaan käsin kirjoittaessa aivoissa aktivoituvat sekä kielialueet että käden motorisen alueet. Tieto sanan kirjaimista kulkee aivoihin käden liikkeen kautta. Kun taas kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä, aivojen motoriset alueet aktivoituvat niukemmin. Aivot pääsevät helpommalla ja laiskistuvat.

Kynä auttaa keskittymään

Käsin kirjoittaminen auttaa myös keskittymään. Palavereissa tykkään sen takia kirjoittaa muistiinpanot käsin, sillä jos näppäilen niitä koneelle, keskittyminen herpaantuu ja harhaudun yleensä tekemään koneella jotain muutakin.

Kauniit muistikirjat inspiroivat minua kirjoittamaan.

Käsin kirjoittamisen merkitys keskittymiselle on huomattu myös kouluissa. Espoolaisopettaja teki asian tiimoilta testin omien oppilaidensa kanssa ja huomasi, kuinka suuri vaikutus käsin kirjoittamisella oli oppilaiden keskittymiseen ja ennen kaikkea oppimistuloksiin.

Myös piirtely tai neulominen auttaa tutkimusten mukaan opiskelijoita keskittymään paremmin luennolla. Ehkäpä tässä olisi hyvä syy nostaa käsin kirjoittamisen päivä yleiseen tietoisuuteen myös Suomessa?

Jos käsin kirjoittaminen on vuosien saatossa unohtunut ja käsiala rapistunut, niin ei hätää, taidon voi kyllä oppia uudestaan. Aikaa se kyllä vaatii ja päivittäistä harjoittelua, mutta se puolestaan kasvattaa kärsivällisyyttä ja lisää luovuutta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 + = 28

Post Navigation