Tuliko tehtyä uudenvuodenlupauksia?

*Kirja saatu blogin kautta

tee siitä tapa

Mutta käykö uudenvuodenlupauksillesi samalla tavalla joka vuosi? Ne unohtuvat parissa viikossa ja palaat takaisin vanhoihin huonoihin tapoihisi. Oletko koskaan miettinyt, miksi hyviä tapoja on niin vaikea juurruttaa arkeen ja miksi huonoista tavoista on niin vaikea päästä eroon?

Tee siitä tapa – Rutiinit lisäävät onnellisuutta

Onnellisuutta ja tapoja tutkineen Gretchen Rubinin mukaan onnellisuutemme on kiinni nimenomaan tavoista ja tottumuksista. Jos tekee päivittäin jotain, josta joutuu moittimaan itseään, kuten roikkuu tuntikaupalla somessa tai syö pussillisen karkkia kerralla, ei voi olla itseensä tyytyväinen. Sen sijaan, jos pystyy luomaan hyvistä tavoista, kuten päivittäisestä kävelylenkistä tai aikaisin nukkumaan menosta itselleen rutiinin, kunnioitus omaa itseä kohtaan kasvaa ja elämä näyttää valoisammalta.

Gretchen Rubinin jaottelee kirjassaan Tee siitä tapa ihmiset neljään ryhmään luonteen päätaipumuksen mukaan. Olemme kapinoitsijoita, velvoittajia, ylläpitäjiä tai kyseenalaistajia, ja luonteemme määrää sen, miten voimme ylläpitää ja purkaa tapojamme. Joillekin meistä uusien tapojen omaksuminen on helppoa ja toisille taas ylitsepääsemättömän vaikeaa. Tämä perustuu siihen, miten suhtaudumme kohtaamiimme ennakko-odotuksiin ja vaatimuksiin.

Rubinin mukaan kapinoitsijat vastustavat kaikkia vaatimuksia, sisäisiä ja ulkoisia. Velvoittajat taas toteuttavat auliisti ulkoiset vaatimukset, mutta sisäisten kanssa heillä on vaikeuksia. Ylläpitäjillä ei ole mitään vaikeuksia toteuttaa sekä sisäisiä että ulkoisia vaatimuksia ja kyseenalaistajat taas vastustavat kaikkia vaatimuksia.

Minkälainen luonne sinulla on?

Kirjassa on testi, jonka avulla voi tunnistaa oman luonteensa. Itse olen selkeästi velvoittaja eli toteutan auliisti ulkoisia vaatimuksia, mutta sisäisten vaatimusten, kuten tapojen muuttamisen kanssa, minulla on vaikeuksia.

Minua siis motivoi ulkoinen vastuuvelvollisuus eli erilaiset deadlinet, mutta minun on vaikea motivoida itseäni tekemään asioita. Itselle tehdyt lupaukset on myös helppo rikkoa, kun siitä ei ole mitään seurauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että kun haluan luoda itselleni uuden tavan, tarvitsen siihen jonkun, joka varmistaa, että homma tulee tehtyä.

Kirja korostaa itsetuntemuksen merkitystä, sillä ennen kuin tiedät, minkälainen tyyppi olet ja minkälainen on luonteesi, voi olla turhauttavaa yrittää muuttaa tapojaan. Kirja tarjoaakin monia kysymyksiä, joihin vastaamalla voi täsmentää omia luonteenpiirteitään ja itselleen luontaisia toimintatapoja.

Kun tiedät luonteenpiirteesi voit ryhtyä miettimään, mikä menetelmä auttaisi parhaiten juuri sinua muuttamaan tapojasi. Sitäkin valittaessa on muistettava omat erityispiirteensä. Joillekin sopii paremmin itsetarkkailu ja seuranta, kun taas toisilla oikea ajoitus ja vastuuvelvollisuus toimivat paremmin. Myös aloituksen hetki on tärkeä ja vaikuttaa uusien tapojen syntymiseen. Jotkut etenevät muutoksessa askel kerrallaan, toiset tarvitsevat salamaniskun.

Ja sitten ovat tietenkin ne heikot hetket ja mukavuudenhalu, jotka tappavat hyvät aikomukset helposti. Kirjassa on kuitenkin hyödyllisiä vinkkejä myös epäonnistumisen hetkiin ja kiusausten tuomiin haasteisiin, jotka auttavat jatkamaan hyvien tapojen omaksumista. Myös muutokseen kannustavat palkkiot ja huvit saavat oman lukunsa.

Tee siitä tapa -kirjan havainnot perustuvat seikkaperäiseen tutkimustyöhön, mutta kirja on helppolukuinen huumorin ja oikean elämän esimerkkien ansiosta. Tuttuun tapaan Gretchen Rubin myös altistaa havaintonsa ja teoriansa testiin panemalla itsensä likoon. Hän kokeilee teorioita sekä itseensä että perheeseensä ja kertoo sekä onnistumiset että epäonnistumiset rehellisesti.

Myös Joni Jaakkola puhuu kirjassaan rutiinien merkityksestä. Lue lisää täältä.

Uskaltaisikohan tämän kirjan myötä tehdä muutaman uudenvuodenlupauksen näin jälkikäteen?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 35 = 36

Post Navigation