Tuoksutko liikaa?

tuoksutko_liikaa_juliste

Joskus bussilla tai ratikalla kulkiessa törmää ihmisiin, joita ympäröi varsinainen tuoksupilvi. Hajuvettä tai partavettä on laitettu reilulla kädellä ja tuntuu, että muitakin tuoksuvia tuotteita on käytetty. Tuoksupilven viereen kun istuu, niin alkaa väistämättä aivastuttaa.

Onneksi en ole tuoksuyliherkkä. Sellainen ihminen ei pystyisi tuoksupilven vieressä istumaan ollenkaan. Heitä on väestöstä noin 10–40 prosenttia. Oireilevien määrää arvioidaan vain suuntaa-antavasti, koska tuoksuyliherkkyydelle ei ole tutkimusmenetelmää. Tuoksuyliherkkä voi saada oireita hajusteista, erilaisista tuoksutuotteista ja jopa tuoksuista, joita toinen ei edes havaitse. Oireita voivat olla päänsärky, pahoinvointi ja nenän vuotaminen. Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, kun herkistynyt jättäytyy voimakkaiden oireiden pelossa kotiin.

Tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa Allergia- ja astmaliiton Tuoksutonta viikkoa. Viikon tarkoituksena on lisätä yleistä tietoutta tuoksuyliherkkyydestä ja kannustaa ihmisiä miettimään, tarvitseeko kaikissa ostamissamme tuotteissa olla joku tuoksu.

Tuoksumieltymykset ovat hyvin henkilökohtaisia. Se minkälainen tuoksu ja minkä vahvuisena miellyttää itseä, ei aina miellytä muita. Niinpä arkikäytössä vahvat parfyymit ja partavedet ja voimakkaasti tuoksuva kosmetiikka tai hiusten viimeistelytuotteet on parempi jättää käyttämättä. Huomioi siis kollegasi, äläkä tuoksu liikaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 77 = 79

Post Navigation