Työhön paluun neljä vaihetta

Näppäimistö

Elokuun alussa monen kesälomat on vietetty ja on aika palata töihin. Tutkimusten mukaan työhön paluuseen liittyy neljä eri vaihetta, jotka voivat olla eripituisia, pienistä hetkistä jopa viikon mittaiseen asettumiseen. Ne kaikki on käytävä läpi.
Älä siis vaadi itseltäsi liikoja, vaan anna itsellesi aikaa siirtymämatkaan, kun palaat lomalta töihin. Äläkä kiirehdi työn oikean rytmin löytämisessä, sillä se tulee ajallaan.

Irrottautumisvaiheessa mielen valtaa haikeus, taas se loma on ohi. Työhön paluuseen ryhtyy valmistautumaan kaivamalla esiin työvaatteet ja työpaikan avaimet. Omaa vuorokausirytmiään on syytä kääntää vastamaan arjen aikatauluja. Lomalla mukavilta tuntuvien asioiden tekemistä kannattaa jatkaa myös töihin paluun jälkeen, sillä ne auttavat palautumaan.

Sopeutumisvaiheessa on tärkeää totutella töihin rauhassa. Kukaan ei pysty irrottautuman lomasta vain sormia napsauttamalla. Jos loma on ollut onnistunut ja palautuminen riittävää, tuntuu monesta työaikatauluihin ja -rutiineihin palaaminen luontevalta. Ensimmäisinä työpäivinä väsähtämistä ei kannata pelästyä, se on merkki siitä, että elimistö hakee uutta vuorokausirytmiä.

Työrytmin löytämiseksi tarvitaan aikaa purkaa loman aikana kertyneet postit ja sähköpostiviestit rauhassa. Ennen lomaa tehty lista töistä, joiden tekemisen aloittaa loman jälkeen, auttaa asiaa.

Työote löytyy yleensä sopeutumisen ja työrytmin löytymisen jälkeen. Silloin mieleen nousevat lomarentouden tuomat uudet ajatukset ja ideat. On hyvä antaa lomalla kypsyneiden ajatusten jalostaa työkäytäntöjä paremmaksi ja huomioida omat ja muiden ideat mahdollisuutena tehdä töissä asioita paremmin kuin ennen.

 

*Lähde: Työterveyslaitos / Lomallelähtijän opas

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

11 + = 14

Post Navigation