Workcation Helsingissä

 

workcation

Jo ennen korona-aikaa työelämän muutokset, ajasta ja paikasta riippumattoman työn sekä erilaisten diginomadien yleistymisen myötä englannin kieleen syntyi uudenlaista elämäntapaa kuvaavia termejä, kuten bleisure, josta kirjoitin aiemmin täällä sekä workcation.

Lisäksi Yhdysvalloissa, jossa diginomadit ovat jo valtava ilmiö, monien heidän elämäntapaansa kuvaavat myös termit overlanding eli erämaamatkustus tai vanlife eli reissaaminen matkailukäyttöön tuunatulla pakettiautolla. Helsingin Sanomat kirjoitti Yhdysvaltojen suomalaisista diginomadeista helmikuussa.

Kunhan koronan tuomat matkustusrajoitukset katoavat, etätyön toimistoilta vapauttamat työntekijät lähtevät varmasti entistä useammin reissuun. Moni on jo tottunut tekemään etätöitä vaikkapa kesämökiltä, miksi ei seuraavaksi esimerkiksi Espanjan aurinkorannikolta? Etätyön sanotaankin olevan yksi vuoden 2022 matkailun megatrendeistä.

Kansainvälisen konsulttiyritys Deloitten mukaan työn ja lomailun yhdistävät laptop luggersit matkustavat 2–4 kertaa vuodessa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin pelkkien lomamatkojen tekijät.

Mikä ihmeen workcation?

Workcation on taas yksi uusi termi, joka tarkoittaa työn ja lomamatkan (work+vacation) yhdistävää reissua. Ideana on vaihtaa maisemaa ja rikkoa rutiineita niin, että luovuus kasvaa. Lisäksi tavoitteena on lisätä työn ja yksityiselämän tasapainoa eli saada lisää palauttavia hetkiä arjen keskelle.

Itse yritän nykyään tehdä jokaisesta Helsingin reissustani workcationin pelkän työ- tai hupimatkan sijaan. Jos kyseessä on työmatka, yhdistän siihen ylimääräisen päivän tai puolikkaan, jolloin ehdin tavata ystäviäni tai piipahtaa jossain kiinnostavassa näyttelyssä. Tai jos suunnitelmissa on viikonlopun hupireissu ystävien kanssa, niin jään yleensä vielä maanantaiksi kaupunkiin hoitamaan työtapaamisia.

Tällä tavalla taltutan kiireenkin, kun yhdellä reissulla hoidan kaksi asiaa sen sijaan, että tekisin kaksi eri reissua. Turha ympäristöä kuormittavat matkustaminenkin vähenee.

Lisäksi nautin, kun työympäristö muuttuu. Varsinkin korona-ajan ja pitkän kotitoimistolla työskentelyn jälkeen on ihan luksusta saada avata läppäri laivan loungessa tai hotellin aulassa. Tuntuu, että pelkkä ihmisten näkeminen antaa ideoita ja uutta energiaa!

Scandic Grand Central kaupungin ytimessä

Tällä kertaa aloitin workcationin hupilomalla hyvän ystäväni kanssa. Saavuin Helsinkiin lauantaina ja olimme varanneet yöpymisen kaupungin ytimeen uuteen Scandic Grand Central -hotelliin, joka oli kävelymatkan päässä kaikesta. Ohjelmassa ei ollut muuta kuin nauttimista kevätauringosta, hyvästä ruoasta ja toistemme seurasta. Hauskan lisän vierailuun antoi se, että hyvä ystävääni on aikoinaan työskennellyt VR:llä, joten käytännössä yövyimme hänen vanhassa työhuoneessaan. 😊

Rentouttavan miniloman jälkeen viivyin Helsingissä tiistai-iltapäivään saakka tavaten useita asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Samaan aikaan tehokkaat ja rentouttavat neljän päivää.

Scandic Grand Central tarjosi myös hyvät puitteet etätöiden tekemiseen. Hotellin viihtyisässä ja rauhallisessa aulassa oli helppo näppäillä läppäriä ja jos olisin tarvinnut työtilaa pidemmäksi aikaa, olisin voinut hankkia Scandicin coworking-paketin. Konseptia täytyy tulla paremmin testaamaan seuraavalla Helsingin reissulla!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 67 = 69

Post Navigation