Toimistot sisustetaan nyt vastuullisesti, värikkääsi ja laatumateriaaleja käyttäen

toimistosisustamisen

Viime viikolla Tukholmassa järjestettiin huonekalu- ja valaisinmessut, jotka ovat myös Skandinavian tärkein toimistosisustamisen tapahtuma. Mukana ovat kaikki merkittävät suomalaiset ja kansainväliset yritykset, jotka esittelevät toimistosisustamisen uutuuksiaan. Lisäksi messujen useat trendi- ja tyyliosastot kertovat, missä sisustus- ja huonekalualalla tällä hetkellä oikein mennään.

Tänä vuonna Tukholmassa ilahduttivat värit: tiilenpunainen, hento vihreä ja syvä sininen. Nämä värit näkyivät myös toimistosisustamisessa. Materiaaleissa korostui laatu ja ylellisyys. Valkaistu saarni tuntui olevan uutuus, joka löytyi useammankin toimistokalustefirman valikoimista. Nähtävissä oli paljon nahkaa ja samettia. Kalusteiden muodot olivat pyöreitä, teräviä kulmia ei löytynyt pöydistä, tuoleista tai hylyistä.

Edelleen yritykset haluavat rakentaa toimistoista kodinomaisia kohtaamistiloja, jotka tarjoavat erilaisia tunnelmia ja fiiliksiä. Toimistotilojen houkuttelevuuteen panostetaan, jotta työntekijät saapuvat sinne mielellään, eivätkä tee niin paljoa etätöitä kotona tai kahviloissa.
Myös kalusteiden muunneltavuus on tärkeää. Saman kalusteen on toimittava, kun tarpeet muuttuvat ja toimitilat vaihtuvat.

Tiilenpunaista.

Tummaa sinistä.

Vihreän eri sävyjä.

Terävät kulmat oli häivytetty kalusteista ja tilalla oli pyöreitä muotoja, kuten NC:n sohvassa.

Tukholman huonekalumessujen trendiosaston oli tänä vuonna suunnitellut Paola Navone.

Ensitapaaminen Archien kanssa

EFG Toimistokalusteet esitteli Tukholmassa uuden toimistotuolin Archien. Tämä linjakas kaveri on suunnittelija Carl Öjerstamin käsialaa. Öjerstam on kokenut muotoilija, jonka Ikealle suunnittelemia tuoleja on myyty miljoonia kappaleita.

Selän kaarta tyylikkääsi jäljittelevän Archien suunnitteluprosessi kesti kaiken kaikkiaan 3,5 vuotta ja se on EFG:n historian ensimmäinen muovituoli. Messuilla eniten huomiota herätti kuitenkin konjakinvärisellä nahalla verhoiltu versio Archiesta. Tuolista on saatavilla monia eri versioita erilaisilla jaloilla sekä verhoiluilla.

Muutama vuosi sitten EFG:n messuosastolla esiteltiin työpöytään liitetty kävelymatto, mutta ryityksen toimitusjohtajan Tapio Heikkilän mukaan tämän tyyliset hyvinvointiratkaisut eivät ole työpaikoilla tehneet isoa läpimurtoa.

− Hyvin suunniteltu monitilatoimistohan kannustaa ihmisiä muutenkin liikkumaan vaihtamalla työpistettä työtehtävän mukaan. Tämä on suurempi toimistosisustamisen trendi kuin kalorilaskureilla varustetut pöydät tai kävelymatot, Heikkilä toteaa.

Archie ja sen suunnittelija Carl Öjerstam. *Kuva EFG

EFG:n osastolla hillityt värit ja laadukkaat materiaalit olivat tänä vuonna pääosassa.

Vastuullisten valintojen teko helpottuu

Kinnarps julkisti messuilla uuden vastuullisuusohjelmansa The Better Effect Indexin, jonka tavoitteena on vastuullisten valintojen tekeminen helpoksi. Indeksi pisteyttää jokaisen Kinnarpsin tuotteen kuudella eri osa-alueella ja tuotteen saama yhteispistemäärä kertoo sen ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisuudesta. Kaikista kalusteista mitataan niiden raaka-aineet ja resurssit, ilmastovaikutus, materiaalien puhtaus, sosiaalinen vastuu, kierrätettävyys ja ergonomia.

− Tällä hetkellä esimerkiksi toimistokalusteiden pintamateriaalit ja niiden sisältämät kemikaalit puhuttavat ihmisiä. Kun käytetään laadukkaita materiaaleja, kuten villaa, ei tarvita turhia kemikaaleja, jotka haihtuvat toimistojen ilmaan, Kinnarpsin markkinointipäällikkö Liselott Bergholm-Slotte kertoo.

Vastuullisten valintojen teko on nyt helpompaa Kinnarpsin The Better Effect Indexin avulla.

Työtavat muuttuvat ja muuttavat työympäristöä

Aikaisemmin toimistoihin myytiin kaappeja, jotka olivat toimistokalusteiden suurin tuoteryhmä. Enää kaappeja ei kaipaa kukaan. Kun työ muuttuu, myös työympäristön on muututtava. Martela esitteli Tukholmassa Workplace as a Service eli WaaS -palveluaan yhdessä yhteistyökumppaninsa Tiedon kanssa. Palvelulla on tarkoitus vastata nykypäivän jatkuvaan muutokseen, joka koskee myös työympäristöjä. Toimitiloja ei voi enää suunnitella viideksi tai seitsemäksi vuodeksi kerrallaan, sillä organisaatiot elävät ja työn tekemisen tavat muuttuvat kiihtyvällä vauhdilla. WaaS-palvelun avulla työympäristöä voidaan optimoida jatkuvasti.

− Käyttäjälähtöisen työympäristön suunnittelu lähtee siitä, että tilojen käyttöaste mitataan ja tutkitaan henkilökunnan käyttökokemuksia. Saadun datan perusteella tehdään työympäristön suunnittelu ja optimointi. Suunnittelutyössä hyödynnetään tekoälyä, joka hoitaa esimerkiksi turvallisuusasioihin liittyvät rutiinit. Näin suunnittelija pystyy keskittymään tärkeimpään työhön eli viihtyisän ja houkuttelevan työympäristön luomiseen, Tiedon Director of Empathic Building Tomi Teikko kertoo.

Martelan Workplace as a Service -palvelun avulla työympäristöä voidaan optimoida jatkuvasti. *Kuva Martela

Toimistojen akustiikka puhutti messuilla. Skandiform oli lisännyt akustiikkapaneelit jopa uutuustuoliensa pohjaan.

Yhteisöllinen työtapa vaatii uudenlaisia kalusteita. Materian ratkaisu on eräänlainen toimiston community table.

Hauska jakkara on toimiston väripilkku.

Monet messujen kalusteratkaisut tarjosivat omaa rauhaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

55 − 47 =

Post Navigation