Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan erilaisten mobiililaitteiden yleistyminen tuo ihmisille uudenlaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoja. Esimerkiksi liian ahkera puhelimen hiplaus voi johtaa pahimmillaan peukalon jännetuppitulehdukseen.
Kosmetiikkateollisuus puolestaan on huomannut, että mobiililaitteiden tuijottaminen aiheuttaa Tech Neckin eli jumittaa ihmisen kaulan ja niskan alueen lihakset niin, ettei siellä veri kierrä eikä aineenvaihdunta toimi. Seurauksena on huonosti voiva ja ennenaikaisesti vanhentuva iho, jolle onneksi on nykyään sopivia hoitotuotteita. Ne parantavat verenkiertoa ja vilkastuttavat ihon aineenvaihduntaa.
Itse olen kärsinyt lähinnä jumiutuvasta niskasta, jonka aiheuttaa tabletin selaaminen sohvalla huonossa asennossa. Vinkit tekstariniskan välttämiseen kerroin täällä.
Ongelmana ei sinänsä ole mobiililaitteiden käyttö, vaan se, miten niitä käytetään. Tärkeintä olisi pitää välillä taukoja ja vaihtaa asentoa vähintään parinkymmenen minuutin välein. Sormia voi myös venytellä aika ajoin. Välillä kannattaa myös vaihtaa laitteen käyttötapaa, selata esimerkiksi puhelinta joskus peukalon sijaan etusormella.
Näin vältät Tech Neckin:
1) Pidä taukoja riittävän usein, esimerkiksi noin 20 minuutin välein.
2) Nouse ylös, ravistele käsiä, pyöritä ranteita ja hartioita, venyttele sormia.
3) Myös puristusharjoitukset esimerkiksi vaahtokumipallolla voivat auttaa.
4) Huolehdi hyvästä työasennosta eli älä kannattele tablettitietokonetta käsiesi varassa, vaan taittele sille esimerkiksi suojakannesta tuki.
5) Vaihda välillä asentoa ja työskentelytapaa.
6) Valitse laite tarkoituksen mukaan: pidemmät kirjoitustyöt on syytä tehdä kannettavalla tai pöytätietokoneella.
7) Muista, että jatkuva lähityöskentely rasittaa myös silmiä.
Lähde: Työterveyslaitos
Pingback: Kotitoimiston työergonomia kuntoon - Toimistossa.fi