Mikä on päivän tärkein ateria?

lounastauko

Viime viikolla tuli syötyä lounaaksi kalatacoja.

Ennen se oli sanonnan mukaan aamiainen, mutta nykyään asiasta ollaan montaa mieltä. Helsingin Sanomien artikkelissa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totea, ettei tiede tue tätä väitettä ja Saarioisten vastikään tekemän tutkimuksen mukaan, johon vastasi kaiken kaikkiaan 1 000 iältään 15−70-vuotiasta suomalaista, päivän tärkein ateria on nykyään lounas.

Itsekin yhdyn tähän ajatukseen. Hyvä lounas ja sen suoma hengähdystauko keskellä päivää, ovat ainakin itselleni tärkeämpi hetki ja ateria kuin aamiainen, johon en nykyään oikein malta uhrata kauheasti aikaa. Paitsi viikonloppuna, jolloin on kiva ajan kanssa syödä rauhassa. Arkisin aamiainen on nykyään jogurttia ja pähkinöitä, keitetty kanamuna tai puolikas avokaadosta. Etäpäivinä aamiainen kuittautuu joskus pelkällä kahvilla ja syötyä tulee sitten vasta lounasaikaan.

Lounastauko on myös hengähdystauko

Saarioisten tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät arkilounaansa nopeasti, sillä valtaosa käyttää siihen aikaa enintään puoli tuntia. Sama homma on itselläni. Se on kuitenkin tärkeä tauko aamupäivän ja iltapäivän töiden välissä. Hetki aikaa hengähtää ja ravita itsensä iltapäivää varten. Parasta on, jos lounaaseen saa liitettyä pienen kävelylenkin.

Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Saarioisilta muistuttaakin siitä, kuinka tärkeä lounastauko on jaksamisen kannalta.
– Lounaalla on keskeinen merkitys esimerkiksi työvireen säilymisessä. Nyt lomien jälkeen on hyvä hetki tarkastaa oman ruokailurytmin säännöllisyys, jotta energiaa riittää sopivasti päivän eri vaiheisiin, Mirva Lampinen sanoo.

Koska lounastauko on myös hengähdystauko, kannattaa siihen Lampisen mukaan varata myös riittävästi aikaa, vähintään se puolituntinen. Tämä levähdystauko olikin suomalaisten mielestä arkilounaan tärkein ominaisuus, hyvän makuisen ruoan lisäksi.

Ja kyllä, hyvän makuinen ruoka on lounaan ja kaikkien muidenkin aterioiden tärkein osa. Teki sen sitten itse tai osti valmiina. Tallinnassa parasta onkin hyvä ja edullinen lounasruoka, jota tarjoavat käytännössä kaikki ravintolat.

Päivän lounasannoksen hinta on ravintoloissa ainoastaan 3-5 euroa, joten omia eväitä en täällä enää kanna toimistolle. Valmiita lounasannoksia myyvät myös kaupat, joten valinnan mahdollisuuksia on monia.

Jos tuntuu, että oma ruokarytmi on hakusessa, lounaalla tulee syötyä liikaa tai iltapäivällä iskee valtava väsymys, niin kannattaa lukea Reijo Laatikaisen ja Henna Rannikon kirja Toimistotyöläisen ruokapäivä, josta kirjoittelin aikaisemmin täällä. Kirja antaa hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten koota tarpeeksi energiaan tarjoava lounas, ilman että ateria on liian raskas.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 2 = 6

Post Navigation