Pehmeä lasku on lomalta palaajan pelastus

lomaltapaluu

Näihin tunnelmiin on hyvä palata, jos lomaltapaluu ahdistaa.

Palasimme maanantaina kotiin kolmen viikon lomareissulta Suomesta. Olo on ihanan levännyt ja tuntui, kuin loma olisi kestänyt pidempäänkin. Tämä viikko loikoillaan vielä kotosalla ja ensi viikolla alkaa sitten arki. No, on minulla kyllä jo ollut uuden työn tiimoilta pari palaveria ja unirytmiäkin olen hissukseen ryhtynyt kääntämään arkeen. Aikaisemmista vuosista olen oppinut, että pehmeä lasku arkeen on paras vaihtoehto.

Loma on tehnyt tehtävänsä, sillä piti ihan avata koneelta tekemättömien töiden lista ja katsoa siitä, mitä juttuja pitää tämän viikon aikana hoitaa. Myös alkulomasta pidetty somelakko mökillä aikaansai fiiliksen, että läppärin ääreen oli nyt jo ihan kiva palata.
Vielä pitäisi raivata kolmessa viikossa villiintynyt piha kuntoon ja pestä vähän pyykkejä, sitten voikin ihan suosiolla jo ryhtyä tekemään konkreettisia suunnitelmia ensi viikon töistä. On kiva fiilis, levännyt olo ja pieni jännitys uuden edessä.

Miten oma lomalta paaluusi on sujunut? Ahdistaako, onko unirytmi hukassa, kaatuvatko tekemättömät työt päälle vai onko jo kiva palata töihin ja arkeen? Tutkimusten mukaan on ihan normaalia, että töihin paluu loman jälkeen ahdistaa, vaikka tykkäisikin työstään. Ahdistusta ja arkeen paluuta nopeuttaa se, että suhtautuu asiaan positiivisesti ja on itselleen armollinen. Kaikki ei tapahdu yhdessä päivässä, vaan sopeutuminen arkeen ja työelämään voi viedä parikin viikkoa.

Ota ensimmäinen viikko rauhallisesti

Helpoimmalla pääsee, kun ottaa ensimmäisen työviikon rauhallisesti ja jättää ylimääräiset velvollisuudet suosiolla myöhemmäksi. Kannattaa keskittyä purkamaan sähköpostia ja hoitaa vain kiireisimmät työt pois alta. Muihin asioihin voi keskittyä sitten, kun on taas päässyt työrytmiin. Kannattaa myös tehdä lista kaikista hoidettavista asioista ja tyhjentää sitten listaa kiireellisyysjärjestyksessä. Näin ei hukkaa turhaa energiaan asioiden muistamiseen vaan pystyy keskittymään työn tekemiseen.
Ja ensimmäisen työviikon illat voi suosiolla laiskotella tai keksiä jotain kivaa kesäistä tekemistä. Vaikka ei ole suositeltavaa elää lomasta lomaan, niin jotkut saavat energiaa myös uuden loman suunnittelusta.

Lomaltapaluun ABC

  • Ota ensimmäinen työviikko rauhallisesti ja tee vain välttämättömät työt
  • Rentoudu lounastauolla ja mene vaihteeksi vaikka ravintolaan syömään tai nauti eväät puistossa
  • Muistele loman parhaita hetkiä kollegoiden kanssa
  • Tee jotain kivaa töiden jälkeen
  • Jos mahdollista, niin palaa lomalta keskellä viikkoa, silloin ensimmäinen työviikko ei ole kuin muutaman päivän mittainen
  • Älä aloita heti loman jälkeen ”uutta elämää” eli kuntokuuria, diettiä ja uutta harrastusta kertarysäyksellä
  • Kun työ- ja päivärytmi ovat kunnossa, on helpompi tarttua muihin haasteisiin
  • Suunnittele uutta lomaa syksylle
  • Hyödynnä loman aikaansaama tarmo ja mieti, mitä työltäsi ja elämältäsi oikein haluat. Olisiko aika muuttaa jotakin?
  • Muista nauttia elämästä arkenakin!

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17 − 14 =

Post Navigation