Viinitollon käsikirja – Hyödyllistä viinitietoutta rennolla otteella

*Kirja saatu blogin kautta

Viinitollon käsikirja

Enpä ole pitkään aikaan lukenut niin hyväntuulista opusta, kuin Viinitollon käsikirja (Tuumakustannus 2021). Maija Männistö on pakannut yksiin kansiin paljon perustietoa viinistä sekä hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja siitä, kuinka omaa viinitietouttaan voi kehittää. Kuten kirjassa sanotaan, viini kuuluu muillekin kuin hifistelijöille, vaikka ei joka lasillisesta löytäisikään ryhdikästä harteikkuutta tai tomaatinlehden vivahdetta.

Maija Männistö vuorottelee kirjassa kivasti omien viinimuistojen ja -kokemusten sekä asiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen välillä ja lähestyy viiniä sellaisten peruskysymysten, kuten vaikuttaako seura viinilasillisen makuelämykseen tai onko kallis viini aina halpaa parempi, kautta. Sopivaa puhetta meille muille tolloille.

Viinitollon käsikirja

Etiketin viemää

Voiko viinipullon ostaa pelkän etiketin perusteella? Hifistelijä varmaan sanoisi ei, mutta meiltä tolloilta se kyllä onnistuu. Jossain vaiheessa viiniostoksilla käydessäni ostin hyväksi havaitun pullon seuraksi jonkun toisen pullon pelkän hauskan etiketin tai nimen perusteella. Joskus tuli huteja, mutta toisinaan ihan onnistuneita ostoksia.

Kirjassa Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström sanookin, että jos asiakas ei ole suoranainen viinituntija tai ei ole tulossa hakemaan jotain tiettyä pulloa, niin etiketillä on iso merkitys sille, miten joku viini puhuttelee ostajaa ja miten joku pullo päätyy ostoskoriin.

Eikä viiniä tarvitse ottaa niin vakavasti. Elävästi on jäänyt mieleen kerta, kun ystäväpariskunta tuli kylään ja toi mukaan pullolliset puna- ja valkoviiniä nimeltä Tollo. Siitä saimme illan aikana monet hyvät naurut ja muistaakseni italiasta kotoisin oleva viini oli vielä oikein hyvää. Ei nimi siis aina pulloa pahenna.

Muutaman kerran aikaisemmin olen intoutunut jostain suosikkiviineistäni kirjoittamaan myös täällä blogissa.

Kyykkyviini vai saunapunkku?

Viinitollon käsikirjasta tarttui mukaan myös muutama uusi viinitrendi ja -sana. Kyykkyviinit jo tiesinkin eli ne halvimmat viinit, jotka ovat Alkossa aina alahyllyllä, mutta saunapunkusta en ollut kuullutkaan. Tämä uusi saunajuoma on siis punaviiniä jäillä tai ainakin hyvin jäähdytettynä. Tähän trendiin innosti australialainen Jam Shed Shiraz -viini, joka saapui Suomen markkinoille viime vuonna. Täytyy laittaa ensi kesänä testiin mökkisaunassa.

Toista trendijuomaa eli rieslingroseeta olen ehtinyt jo maistaakin, kun kovan metsästyksen tuloksena löysin sitä viime kesänä Viking Linen laivalta. Tänne Viroon juoma ei ainakaan vielä viime vuonna ehtinyt. Riesling-rypäleen ja roséviinin yhdistävä That’s Neiss Pink Riesling oli mielestäni oikein mainio kesäjuoma. Toivottavasti sitä löytyisi tänä kesänä myös täältä Etelä-Helsingistä. Koronan takia, kun ei ole tietoa siitä, milloin laivamatkustus on taas mahdollista.

Viinitollon käsikirjasta viinivinkkejä

Olen toimittajan työssäni päässyt osallistumaan moniin viinitastingeihin, erilaisiin viinikoulutuksiin, vertailemaan viinilasin muodon merkitystä viinin maulle sekä useille upeille lounaille ja illallisille, jossa ruoat ja viinit on valittu huolella. Monta hyödyllistä oppia on näistä tilaisuuksista tarttunut mukaan, mutta silti koen olevani viinin suhteen vielä vähän tollo…. on paljon asioita, joita en tiedä, enkä ole makuaistianikaan jaksanut erityisesti kehittää.

Tunnen lempirypäleeni (Riesling & Syrah / Shiraz) joiden perusteella monet arkiset viinivalintani teen. Hyvistä viineistä ja samppanjoista kerään kuvia puhelimeeni, ja sieltä yleensä valitsen juoman spesiaalimpaa tilaisuutta varten. Muistiinpanojen tekemistä suosittelee myös Viinitollon käsikirja, sillä muuten hyvät viinit helposti unohtuvat. Tämän suurempaan viinihifistelyyn minusta ei ole.

Hyvässä seurassa viini maistuu aina paremmalta!

Viinitollon käsikirja tarjosi myös pari uutta ja hyödyllistä vinkkiä, kuten mikä on paras pesuaine viinitahroille (sappisaippua) ja miten viinipullon saa viilennettyä nopeasti (laita se jääveteen). Lisäksi kirjan lukemisen jälkeen ryhdyin ihan tosissani haaveilemaan viinikaapista!

Uusi tieto oli myös se, että tämänhetkinen inhokkirypäleeni Chardonnay onkin ihanien Chablis-viinien raaka-aine. Tällainen tollo sitä voi viiniasioissa olla.

Vietätkö jo viinipäiväntasausta?

Vuodenajat ovat vaikuttaneet aina omaan viinimakuuni. Kesällä tulee juotua enemmän raikkaita roséviinejä ja kevyitä valkoviinejä. Talvella taas on tuhtien punaviinien vuoro. Viinitollon käsikirja kertoo, että somessa on jo useamman vuoden ajan vietetty kaksi kertaa vuodessa viinipäiväntasausta, jonka idea on juuri sama eli vaihtaa sesonkiin sopivaan viiniin. Keväällä vaihdetaan punkku valkkariin ja syksyllä toisin päin.

Viinipäiväntasauksen tunnuslause onkin: ”Kohota punaisella malja menneelle, puhdista aistit samppanjalla ja kohota valkoisella malja tulevalle.” Tänä keväänä viinipäiväntasausta vietetään 10. huhtikuuta. Ihan uusi tapahtuma minulle, mutta ajattelin lisätä tämän hauskan juhlapäivän kalenteriini.

Lopuksi vielä kirjailija Katja Kallion Instagramissa antama vinkki. ”Kun avaat samppanjapullon kotioloissa, anna korkin lentää, minne vaan. Kun sen sitten joskus siivotessasi löydät, muistat, että elämässä on joskus ollut myös hauskaa.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

59 − 56 =

Post Navigation